woensdag 23 juli 2014

0233 Dictee woensdag 20 aug 2014 (3): dictee 772 (deel 3) √

Dictee - dictees [0233]

Oefendictee 772 (deel 3)

Hierbij de alinea's 7, 8, 9 en 10.
 

7. Het IMAP is het Internet Message Access Protocol (voor e-mails zoeken op een e-mailserver). Met POP wordt post office protocol bedoeld. Het TCP/IP is het transmission control protocol - internetprotocol. Het VoIP is het Voice over Internet Protocol en het WAP is het wireless application protocol (de WAP is de Wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren). De predikant hield een hel-en-verdoemenispredicatie. Wat hield de trumandoctrine in? De kartonnage-industrie is gewoon de kartonindustrie. De wetenschappelijke naam van wilde marjolein of oregano is Origanum vulgare. De Markenwet geldt niet alleen voor Marken en gaat ook niet over de voormalige Duitse munt. De vier P's in de marketingmix zijn prijs, product, plaats en promotie. Hij markette eminent. Parisch marmer komt niet uit Parijs [wel: Paros], Carrarisch marmer wel uit Carrara. Haar hart was van marmer en haar vileine echtgenoot was zo hard als marmer.
 

8. De marmergrutto komt uit Centraal- en Noord-Amerika. Je ziet meer en meer marok [Marokkaanse hasj]. Tijdens de Marseillaise was ik mijn marseille [zekere katoenen stof] echt niet met marseillezeep, dat is not done! De marsbankers worden bij het Marsdiep gevangen. Marrons glacés zijn gekonfijte tamme kastanjes. Een marquise is een markiezin. Mag ik die marqueteriezaag even? Vervelend, steeds die marquees op mijn monitor! Elke zot heeft zijn marot. De marsiliaan werd voor zekere kusthandel gebruikt. Voor de biafraantjes werd een marshallplan opgezet. Op de Marshalleilanden waren geen airmarshals actief. 's Maandags is het wasdag, 's woensdags gaat ze naar de mart. Gelukkig hebben ze een bedrijvige martha in dienst. Hapkido, pencak silat en taekwondo zijn martial arts [MMA = mixed martial arts]. Op Martinique betalen de Martinikanen met euro's. Niet alle Mascaarsen gaan naar een mas [middelbare agrarische school], lopen met kaarsen en kopen mascara.
 

9. Er wonen veel Mascareensen hier. De merkfiguren Flipje en Robijntje zijn ook mascottes. Ook in de muziek kennen we het mash-uppen. Die biljartbal ligt masqué. Massicot is poedervormig loodoxide. Bij biljarten is massé een kopstoot. Laat je niet massregeln, ringeloren. De Mast maakt deel uit van het Schip Argo (Malus). Wie mastten tien jaar geleden dit schip? Een mastoc is een overmatig dikke man. Zo'n matcrêpe pakje (matcrêpepakje) lijkt me niks. De Tour Féminin wordt steeds populairder. Dat matelotje staat je goed en die matelote [stoofschotel van vis in wijn] smaakt me wel. De mater saeva Cupidinum was de wrede moeder van Cupido. Gaan we na de matinée musicale nog naar die soirée musicale? Met deze springveren matras spring ik een gat in de lucht, hij voelt zo zacht als dons. Nu nog op zoek naar een verend springkussen, maar dat doen we mañana ['morgen', met sint-juttemis]. Een matseive (matseva) is een grafsteen.
 

10. In Suriname is een mattie een goede vriend en een mati een lesbienne. Zij was musicienne. De Mauritaanse munteenheid is de ouguiya. Een mauvaise tête et bon coeur is een driftkop met een goed hart. Het vroegere mavo is nu leerweg vmbo-t. Met een maxim kun je schieten. Een pietlut is maximus in minimis. MBA's zijn masters of business administration. Weet zo'n MBA ook iets van mba [moderne bedrijfsadministratie] af? De aandoening MBD is minimal brain dysfunction of minor brain damage. Een mdl-arts is een maag-, darm- en leverarts. MDMA is methyleendioxymethylamfetamine (de drug ecstasy, xtc). Welk jaartal is MCDD? Geen enkel! Wel: (de) multiple complex developmental disorder.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten