zondag 27 juli 2014

0238 Dictee woensdag 03 sep 2014 (2): dictee 774 (deel 2) √

Dictee - dictees [ 0238]

Oefendictee 774 (deel 2)

Hierbij de alinea's 5, 6 en 7.

4. Ten slotte: targetman (centrumspits die anderen de kans geeft), tikitakavoetbal (tikkietakkie of tiktakvoetbal), de UEFA (Union Européenne de Football Association, Europese Voetbalbond), w.n.s. (wint na strafschoppen), un momento dado (cruijffiaanse uitspraak van Cruijff: (op) een gegeven moment), VFV (Voetbalfederatie Vlaanderen), VVCS (Vereniging van Contractspelers), vuvuzela (toeter bij WK in Zuid-Afrika) en FIFA (Fédération Internationale de Football Association, Wereldvoetbalfederatie) en vv (voetbalvereniging). Wat moet zo'n middentwintiger nu met een einddertiger? Wil je deze plank even doormidden zagen? Costa Rica behoort tot Centraal-Amerika. Ze heeft een middenoorontsteking, otitis media. Het Midden-Westen ligt – zeker te weten – niet in het middenwesten van Amerika.
 

5. Hij behoort tot de middle class, de maatschappelijke middenklasse. De middle of the road [= muziek] is middle-of-the-road [zonder pretenties]. Hoe pakt de midterm review van deze regeerperiode uit? Waar precies vond die midoceanische ramp plaats? Ook deze midkapper [midden, kapitalisatie, 25 aandelenkoersen] zit in de midkapindex. Zij bieden vakantiehuizen in de Midi aan. Hij moet vaak in een miek [microscoop] kijken. Een mien(iker) is een vuilak van een gluiper. Dat is mieredik [mierik(swortel)]. Een myrmecofiel is een mierengast. Is mierenzoet [mierenhoning] mierzoet? Mmm, ruik ik nu overheerlijke mignonettes [plak rugspier varken]? Jij bent mijn mignonne [lieve] mignonne [lieveling, vr.]! Krijg ik later bij de koffie ook nog wat mignardises [zoete lekkernijen]? De ankylostomiasis is de mijnwormziekte. De Mikojel was ooit een  hbo-opleiding; de letters zijn afkomstig van Middeloo, Kopse Hof, Jelburg: namen van de scholen in Amersfoort, Nijmegen en Baarn.
 

6. Die milanen [wouw] schijten op de milanaise [kettingtricot]. Een miles gloriosus is een grootsprekende, pochende soldaat. Die milf (mother I'd like to fuck) kon zijn moeder zijn. Slechts weinigen dragen thans de Militaire Willemsorde [MWO]. Wie zijn dat? Voorbeelden van militanten: ETA-militant, Hamasmilitant, hindoemilitant, Hutumilitant, moslimmilitant en vakbondsmilitant. De miljardennota [vroeger: miljoenennota] is de staatsbegroting van de Staat der Nederlanden. Daar wonen miljo's (mio's) mensen. Van onze verschoten millefleursgordijnen heeft mijn vrouw duizenddingendoekjes gemaakt, ze stoft daarmee onze millefiorivazen af. Ze vult die prachtig gekleurde vazen met millefoliumbloemen of met duizendguldenkruid, zodat bij ons alles er spic en span uitziet, dan gaan wij samen smullen van de overheerlijke eigengebakken millefeuilles, waarna ik ten slotte weer verder kan schrijven aan mijn duizend-en-een dicteetjes. Wat waren de goede millésimes [wijnjaar *]? Een min 18-jarige is een 18-minner. Minauderen is preuts koketteren. De mimicus (mimespeler) gaf tijdens iedere voorstelling en plein public een minikus aan de mimica, die daardoor een minco [minderwaardigheidscomplex] had gekregen. Hij werkt bij het MinDef (Ministerie van Defensie = instelling, gebouw = ministerie). Helpt mindfulness tegen mindfuck [geestelijk in verwarring brengen]? Mind you [let op!], Pieterse zei dat! Wat was de mindset [denkpatroon] van de provo's? Minestra of minestrone?
* Millésimé = campagne van druiven van één oogstjaar

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten