zondag 27 juli 2014

0240 Dictee woensdag 10 sep 2014 (1): dictee 775 (deel 1) √

Dictee - dictee [0240]

Oefendictee 775 (deel 1]

Hierbij dictee 775, eerste 3 alinea's. Zouden geen fouten in mogen zitten, is goed gecontroleerd.

1. Het mollissima fandi tempora: het gunstigste moment om iemand aan te spreken, namelijk wanneer hij in een toegeeflijke stemming is. Het moment de gloire is het finest hour, het moment de vérité is het moment van de waarheid, het moment of truth en een moment suprême is een hoogtepunt. Een momus is een bespotter. Deze
stereo-opname kan ook monauraal afgedraaid worden. De Mona Lisa van het Noorden of van Nederland is het schilderij Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Mon cher, mag ik nog wat van die mon chou? De mondbeglänzte Zaubernacht: door de maan beschenen tovernacht, als slagzin van de (Duitse) romantiek gehanteerde regel. Zoek eens op wat een mondegreen [mama appelsap bv.] is. Dat is, mon Dieu (mijn God, lieve hemel), een bittere pil. De monierbalk [mohn-jee] van gewapend beton.
 

2. Een mondjegauw zal snel mondjesmaat een mondjevol Spaans spreken. Ze is zo lelijk als een kruising tussen een monjet [aap, Indië, scheldwoord] en een monkimonki [SR, doodskopaapje]. Het Nederlandse staatssysteem is niet monocameraal, maar bicameraal. Die kristallen zijn monoclien. Deze novelle wordt gekarakteriseerd door de monologue intérieur. Heeft de monsteragreatie [voorbehoud koper m.b.t. kwaliteit] al plaatsgevonden? Waarin verschillen montagne russe en charlotte-russe? Kun je wel: montes auri polliceri, gouden bergen beloven? Handig, zo'n montre à tact [horloge zonder dekglas]. Kun je montrer patte blanche: bewijzen dat je een vertrouwd persoon bent? De Rijksdienst voor de Monumentenzorg is sinds 2009 onderdeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zo'n mooi meisje, een mooitje, hakt graag en mooitjes een mooimeisje [jonge kabeljauw - stokvis] in mootjes. Hij is een typische kortetermijnplanner, maar absoluut wel een moordgozer.
 

3. Loop jij, uit Groot-Mokum, nu maar mooi met jouw moker naar de Mookerhei, kun je daar alvast dopheide gaan doppen of met heien beginnen. Sapperdeflap, dat is geen appelepap, geen happelepap. Mopanehout is erg hard. Wat, maken jullie mopéjam [pruimvormige vrucht]? In Macao betaal je cacao en patat met pataca's (officiële aanduiding: MOP). Welke afmetingen hebben waal- en ijsselstenen? Het ene commentaar was nog moquanter [honend] dan het andere. Moqueca is een traditioneel Braziliaans visgerecht. Mwah, die trijp heeft een moquette gangloper voor in de hal. Naast realpolitik moet je wel moralpolitik schrijven voor moraalpolitiek. Aan het gletsjereind vindt men vaak een morenebult (morainebult). Moravische, Zeister en Boheemse broeders zijn allemaal hernhutters, die graag een hernhuttertje nuttigen [vergelijk de Louter Broeders]. Moravië is genoemd naar een voor-Slavische riviernaam. Ondanks zijn morbeuze [ziekelijk] zwakte bedient hij zich nog van morbide [macaber] humor, zelfs toen het zo moorddadig heet was. Wacht u voor mordechais. More canino klinkt misschien als Moorse konijntjes maar het is doggystyle [op z'n hondjes].
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten