donderdag 17 juli 2014

0224 Dictee woensdag 30 juli 2014 (1): dictee 770 (deel 1) √

Dictee - dictees [0224]

Oefendictee 770 (deel 1)

Hierbij dictee 770, eerste 3 alinea's. Zouden geen fouten in mogen zitten, is goed gecontroleerd.

1. Met hun lenzen legden ze het lensen van de walrussen vast. We kennen de Praagse Lente en een aantal Arabische lentes. Is de zwaluw de lentebode? Is dit nu kikkerspog of koekoeksspog? Wat zijn societates leoninae? Ze droegen leotards, bodystockings. Les paysans du Danube (de boeren van de Donau) draaien er niet omheen. Een lepelbek is een slobeend. Een herderstasje wordt ook wel
lepels-en-vorken genoemd. De leptospiren veroorzaken leptospirose (zoals de ziekte van Weil). Les absents ont tort: de afwezigen hebben ongelijk. Mytilene is de Lesbische hoofdstad. In Lesotho betalen ook alle malloten met maloti's. Een lessee leaset. Less is more, riep Ludwig Mies van der Rohe. Bij de dodenherdenking hoor je vaak: lest we forget. In Letland betaalde je voor 2014 met lati (mv. van lats).
 

2. Een oud gewicht, te weten 15 oude ponden, wordt het lijspond genoemd (eigenlijk: Lijfs pond, van de geografische naam Lijfland, het huidige Letland en Estland). In onze 'global village' zou men kunnen starten met de invoering van het LETS-systeem (Local Exchange Trading System). We kunnen dan ook af en toe letsen en kletsen tijdens een (k)letscafé. Het begin van een lied uit Adriaen Valerius' ‘Gedenckclanck’ luidt [VD]: O Nederland, let op u saeck. Dit wordt in een groot letterkorps gedrukt. Zij zijn echte lettrés. Het is te Waregem gebeurd en te Leugegem verteld. Wat moet je met zo'n stel leunesen? Met die van-zijn-lang-zal-ze-leven-nietinstelling zal hij er wel komen. Een levaje is een Joodse begrafenis. Op een levantijn vaart die Levantijn naar de Levant. Hij was leven- en laveloos. De adl zijn de algemene dagelijkse levensverrichtingen.
 

3. Ik heet wel Leuntje, maar ik ben geen steuntje. De theateravond begon met een lever de rideau. We zullen Piet eens flink de levieten lezen. U hebt geweldig werk gedaan, maar vergun me een levis notae macula te leveren. Meervoud van lex is leges. De burgemeester, lees het college van B en W, heeft dat besloten. De LGG is de lactobacillus Gorbach & Gordin. Het LGV is de Lymphogranuloma venereum (door de chlamydiabacterie veroorzaakte soa). Zijn het nu de Zuid-Afrikanen die een cache-sexe (on)terecht een amperbroekie noemen? Bij het WK voetbal bleef de bal in handen (sic) van de Costa Ricaanse ploeg. De middagmalende kinderen gaan in België nu een boterhammentaks betalen. Gebruik dat lianennet maar. Zijn Afghanistan en Syrië nu ook gelibaniseerd? Waarom 'libellennet'?
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten