woensdag 23 juli 2014

0230 Dictee woensdag 13 aug 2014 (3): dictee 771 (deel 3) √

Dictee - dictees [0230]

Oefendictee 771 (deel 3)

Hierbij de alinea's 8, 9 en 10.

7. Luie wijven gebruiken luiwijvenwater en maken luiewijvensoep. Een lulletje rozenwater is een lulletje lampenkatoen. Jan met de korte achternaam zal vaak voor Jan Lul staan en als een janlul overkomen. De lullepijpspeler ging naar de lullensmid. Zo'n lulleman wil de brandweer niet als lullenman hebben. Ja, wat wil je, het is nu nog hun lune de miel. Als men over de duivel spreekt, verschijnt de lupus in fabula. In Portugal heb je de Lusitaanse kerk. Het is daar een waar lustoord, een ware lusthof, een waar Eden, een hof van Eden, een tuin van Eden. Een lustre jasje is van lustregaren gemaakt. De uitdrukking 'pietlut' schrijf je zó. Door een lusus naturae [speling der natuur] heeft ze maar vier vingers. Lutser: loser-prutser. Hij hield zich (dood)luthers [(dood)onschuldig] . Een luva was lid van de Luchtmacht Vrouwenafdeling (de Luva). De lutte pour la vie verlies je ten slotte.
 

8. Een luxeauto [luxe auto]is lux [bnw.] en luxe [znw.]. Een davylamp of daviaan is een lux in tenebris [licht in de duisternis]. Zowel NB (nota bene) als l.w. staan voor 'let wel'. LW is laagwater en LR is lage rivierstand. Een lynxsteen is een belemniet. Lsd is lysergamide dan wel lyserginezuurdi-ethylamide. Je hebt de aardse lynx en lyra en de bovenaardse Lynx en Lyra. Doe jij ook aan m-bankieren? Met man en macht ging man en maag [iedereen] aan de slag. In het SI-stelsel (Système International d'Unités) staat de m voor meter, de A voor ampère en de M voor wederzijdse inductie. Jeanne d'Arc was de Maagd van Orléans, de maagd Maria is de Heilige Maagd, de Moeder Gods. Hij is Maagd. De Maagdenburgse halve bollen zijn door Von Guericke te Maagdenburg uitgevonden. In het Maagdenhuis in Amsterdam wonen nu al lang geen maagden meer.
 

9. De schrijfwijze 'lyddiet' kun je onthouden met DDT. De rij maagden zong de maagdenrei. De pylorus is de maagportier. Wat is het verschil tussen een siderische en een synodische maand? Zij kreeg een zevendemaands kindje. Menulis en Thot zijn maangoden, Artemis, Diana, Luna en Selene maangodinnen. Een maankind is een mola. Het maanfeest is een Chinees oogstfeest bij de laatste vollemaan voor het begin van de winter. Zoek op: evectie [maansvereffening]. Epacta of epacten fungeren als maanwijzer. Elke soldaat draagt de maarschalksstaf in zijn ransel. De boerin had drie maarten [maarte = dienstmeisje]: ze moesten helpen bij de maartegerstoogst. Als je doet als de Maas in Bokhoven, ben je niet welkom in de Koningin van de Maas. In de Maasgotiek werden wel maaseenden en -hagedissen (mosasaurussen) uitgebeeld. Maat- [volume] of wichtlast [gewicht]?
 

10. Voorbeelden van maatschappijen zijn de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Maatschappij van Diergeneeskunde. Hij is goed in maatslaan, hij kan goed de maat slaan. De maca (uit het Quechua) zou gunstige gezondheidseffecten hebben. Een machicoulis is een mezekooi. Espresso met een scheut opgeschuimde melk erdoor is caffè [ee] macchiato [mah-kie-jaa-too]. Lionel Messi is een voetbalmachine. Hij werkt in de auto-industrie. Die pieremachochel eet graag machoechels. De bijtster (vriendin van Luis Alberto Suárez) en tevens bikester was niet bijster slim. 'Het drentenieren hoeft niet per se in Drenthe, maar het drenthelevengevoel krijgen wel', zei de Drentenaar (wiens schaapjes nog maar net op het droge stonden) tegen een Drentse die al jarenlang van het zwitserlevengevoel genoot tussen de ericaceeën in Erica (plaatsje in Drenthe).
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten