donderdag 10 juli 2014

0222 Dictee woensdag 23 juli 2014 (2): dictee 769 (deel 2) √

Dictee - dictees [0222]

Oefendictee 769 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4, 5 en 6.

4. We zijn gered, godlof! Lauweren kun je oogsten en je kunt erop rusten. Dat schudt hij zo uit zijn mouw. Men schutte dat oorlogsschip met geschut en al. Dat kind zou van al dat geschud nog het shakenbabysyndroom krijgen. Wat hebben lavallière en maîtresse met elkaar te maken? Lavaglas heet ook obsidiaan of hyaliet. Daar eten ze dagelijks lavash [brood, Middellandse Zeegebied]. Met een klisteerspuit kun je een klysma geven. Lavendelwater is eau de lavande of spijkwater. De LAW (Stichting Wandelplatform – Langeafstandswandelpaden) onderhoudt de law's. Lawn is linon. Hij is een lawaaipapegaai (met zijn vuvuzela). Laxisme is laksheid. Onze overheid is er een van law-and-order. Een puistig man is een lazarus. Een lazzarone is een Napolitaanse bedelaar. Lavassen zijn lubbestokken of maggiplanten. La vie de bohème, dat was zijn stijl.
 

5. De ld-verkoop [laserdisk] loopt als een trein. Zij runnen een lean-and-mean [bnw.] bedrijf. Als je wilt weten, wat de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) precies inhoudt, moet je bij onze Rijksoverheid te rade gaan. Breedlachend diende ze hem van repliek. Wat weet je van de Eerste en Tweede Engelse Oorlog? Zijn beeltenis heb ik in 's-Gravenhage gekocht. Ze maakte een reverence. Seductie is verleiding, deductie afgeleide waarheid. Barista's zijn medewerkers van een espressobar. Een escouadegroep is een halve sectie onder bevel van een korporaal. Met loensende blik bekeek hij het. Een morion is een zwart bergkristal. 'Betjak' ('betjah') [fietstaxi] komt van het Maleise 'becak'. Zekere eenheid: de becquerel (Bq). Je moet om vier uur gereedstaan.
 

6. We kunnen allemaal 'gilles-de-la-tourettesyndroom', 'syndroom van Gilles de la Tourette' en 'tourettesyndroom' [tourette, gillesdelatourette, GB] schrijven, maar wat is het nu eigenlijk? Antwoord: het verschijnsel dat iemand plotseling tics vertoont en kreten, vloeken, scheldwoorden en dergelijke uitstoot. De bastaardvloek 'sacre-nom-de-Dieu' heeft als verkorting 'sacredieu'. Bij de bereiding van caprolactam vindt een beckmannomlegging plaats. Is die auto geleased (geleaset)? Een leap in the dark is een sprong in het duister. Leather wedges zijn schoenen van golfvalsspelers. Lebesen werden in de oudheid gebruikt als waskom en in de pelikes (vazen) zat het water. Die lebemann kan het lebbes krijgen in plaats van lebensraum. In feite behoorde klein Davidje tot les braves des braves. Kun je moeilijke zaken eigenlijk wel le coeur léger (met een licht gemoed) (af)doen?
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten