woensdag 23 juli 2014

0228 Dictee woensdag 13 aug 2014 (1): dictee 771 (deel 1) √

Dictee - dictees [0228]

Oefendictee 771 (deel 1)

Hierbij dictee 771, eerste 3 alinea's. Zouden geen fouten in mogen zitten, is goed gecontroleerd.

1. Vroeger heeft hij toch ook wel geloenst? Als halfaap heeft 'lori' geen nevenvorm, als papegaai wel (loeri). Een schip: te loever(t)! Hij is gered, godlof (ook: God lof, goddank)! Lofiweergave geeft nu eenmaal geen hifikwaliteit. De lofzang van Maria is het Magnificat. De decadische of briggse logaritme (log) van 100 is 2, de natuurlijke of neperiaanse logaritme (ln) van e-kwadraat is 2. Met een logatoom bepaal je de verstaanbaarheid in zalen of verbindingen. Ze zochten voor de groep meerdere logiezen. Een computertaal voor basisonderwijs is Logo. Leerovereenkomsten zijn l.o.k.'s. Klasse, ze hebben er nog een couleur locale aan gegeven ook! Voor die film is nu de juiste locatie gelokaliseerd. De lokalo's maken nu de dienst uit. De Dravidiërs, Nuba's en Middellandse Zeevolken zijn lokharig. We vliegen met een lowcoster.

2. Wie Lokono spreekt, spreekt Arowaks. Waarom gaf Jan Wolkers zijn boek niet de titel Lokum [= Turks fruit]? Lolly's zijn geen echt alternatief voor een lollipopparty. Laughing out loud, dat is pas echte sms-lol. De lombarde is een eenvoudige, niet-gebroken sierletter in middeleeuwse handschriften, uit de tijd voor het gotisch schrift. Veel Lombokkers genieten regelmatig van lombokkers [soort van aardnootje]. In 1998 zijn de lomscholen met de mlk-scholen samengevoegd tot het speciaal basisonderwijs (sbao). Edward VII van Engeland was l'oncle de l'Europe. Longo sed proximus intervallo: de volgende, maar op grote afstand. Is de long-tbc nu definitief uitgeroeid? Geellood is loodcyaanamide. Loodhoudende benzine bevat tetra-ethyllood als antiklopmiddel, zoals je weet. Let op: dat is dus geen lood-IV-acetaat of loodtetra-acetaat.

3. Het voormalig koninklijk paleis bij Apeldoorn is Het Loo. Een palmyra is een lontarpalm. Hij staat bij ons op de payroll. Er zijn zorgen over de loon-en-prijsspiraal (loon-prijsspiraal). Een loopveer is een slinky, kinhin is loopmeditatie en een looppapegaai is een kakapo. Dat gebruik is teloorgegaan, te loor. Een touwloos want is onbestaanbaar, een touw loos geven [= vieren] niet. Hij was brode- en traneloos. Een klessebes lijdt aan loquomanie. Loran is long range navigation (langeafstandsnavigatie). Laat je niet beetnemen door die lorejas. Londen heeft zijn eigen lord mayor. Is dat nu een lorgnon of een lorgnet? Larikszwammen zitten op lorkenbomen. De lorrenboer was een lorrenbaal, maar hij voelde zich verre van een lorrenbos. Zijn broer heeft geen cent te makken. Wie hanteerden het bekende adagium 'los van Rome' (los von Rom)? Welke marktbezoeker maakt me los?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten