woensdag 23 juli 2014

0229 Dictee woensdag 13 aug 2014 (2): dictee 771 (deel 2) √

Dictee - dictees [0229]

Hierbij de alinea's 4, 5 en 6.

4. De cao-onderhandelingen voor de laad- en losbedrijven eindigden in een lose-losesituatie. Die gozer is een geboren loser. De lost generation is een van vele lost cases. Een lotdag is een merkeldag. De Loterijwet van 1905 heet thans Wet op de Kansspelen. In de Lesothaanse mijnbouw worden loties [wassing van erts, etc.] met (ma)loti's betaald. Zo'n lottemaaltje [zeeduivel] lijkt me wel (iets). Met Lotus wordt de Landelijke Organisatie Tot Uitbeelding van Slachtoffers (ten behoeve van EHBO-oefeningen) aangeduid. Bij het afscheidnemen kreeg de politieman een lourdespremie. In welke eeuw moet ik de Loutere Broeders plaatsen? Gezeten in de loveseat pakte de lovelace [donjuan] haar bij heur lovehandles. L.P.D.: laus plurima Deo, Gode zij de hoogste lof. Op te zoeken: LSVb [Lan­de­lij­ke
S
tu­den­ten­vak­bond]
en LRT [
Lan­de­lij­k Rechercheteam] . Kun je wel, die lubbert [sul] op zijn tabberd geven [slaan, berispen]? Luiberts: ooievaars.
 

5. Met LS wordt (ook) aangeduid lipoatrophia semicircularis (aandoening van nog onbekende oorzaak waarbij de bovenbenen gaan rimpelen, in de volksmond ook deuk- of ribbeldijen genoemd). Wat regelt de Luchtvaartrampenwet (van 1936)? Bij COPD-patiënten kan een luchtwegverwijder helpen. Wij moeten nog afscheid nemen. Van luciehout maakt men geen lucifer(s)houtjes. Lucite is polymethylmethacrylaat. Het luddisme is anti-industrialisering. Die lucretia kookte heerlijk voor de lucullus. Het ludolfiaans getal is ongeveer tweeëntwintig zevende. Een luger [uu] is een parabellum. Dat was een vreselijke slip of the tongue van de minister. Combustibel is brandbaar. Naar die Luchtpomp kun je alleen maar kijken.
 

6. Een sloka is een vierregelige strofe in de Oudindische epische poëzie. Een chambrette is een afgeschermd deel van een slaapzaal met een gordijn ervoor. De luidklok beiert. Een luidspreker is een luidsprekend apparaat. De beurshandel is luiduur. Tegen die halfdove (half dove) moet je luid spreken. Dat is Luiker- of koeterwaals voor mij. Met maaskalk wordt Luikse kalk bedoeld. In een luilekkerland kun je een luilekker, een lekker lui, leventje leiden. Die luimspieseneigenaar verdient er goed aan. Zo'n huib is behoorlijk luip [slim, uitgekookt]. Een luipaardman was lid van het geheime West-Afrikaanse Luipaardgenootschap. Een écoute is een luistergalerij (een gang onder de grond om de werkzaamheden van de vijand te horen). Bij 'luitenant' kwam ik tegen: luitenants-adjudanten, luitenants-ingenieurs,
luitenant-generaals en luitenant-kolonels. Hij wil me erin luizen. Die meisjesogen [tuinplant. luizenbloem] kun je plukken. Deze boeken zijn duidelijk gelumbeckt.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten