zondag 27 juli 2014

0239 Dictee woensdag 03 sep 2014 (3): dictee 774 (3) √

Hierbij de alinea's 7, 8, 9 en 10.

7. Het mingporselein is naar Ming, een Chinese dynastie, genoemd. Is hij daadwerkelijk een minimalartkunstenaar? Een minnebriefje is een billet-doux. Hij liet het minnegoodje van zijn grootje in het gootje vallen. Hun minnen bezorgde anderen minnenijd. Ze kreeg haar welverdiende minnenloon. Het minoïsch schrift verwijst naar Minos. Hij was slechts een minor poet (poetica minor). Het moment de vérité (moment of truth) volgde spoedig. Die minus habentes zijn een beetje achterlijk. Wat is het verband tussen diaconessen, de diaconie en diakenen? Mirbaanolie is synthetische bittereamandelolie. Naar wie is de (het) mirepoix genoemd? MIS'en zijn managementinformatiesystemen. Miscere [k] utile dulci: het nuttige met het aangename verenigen. De misericordia gold niet voor ridders, zonder te missen hakten zij eropin met hun misericordewapens. Wat een vreselijke miserie (misère). Hij blaakt van missie-ijver.
8. Van je misjpooche moet je het maar hebben. Miso is pasta van gefermenteerde sojabonen. Mispickel is arsenicumkies, mispikkelen is misdoen, misdrijven. In de evolutietheorie zitten nog missing links. Een misstap is een faux pas en een mission impossible loopt zelden goed af. Een zichzelf respecterend bedrijf heeft een missionstatement. Met haar mitella kon ze net het glas mistella vasthouden. Met dat plannetje is hij lelijk de mist ingegaan. Mit wenig Witz und viel Behagen: met weinig geestigheid maar veel genot. De mizuna is een zekere Japanse bladgroente. De MIVB is de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel, een Brusselse openbaarvervoermaatschappij. Met het mizrach wordt de oostelijke gebedsrichting aangegeven. Wie weet er nu dat MM ook Mälzels metronoom betekent? Die mocros wilden per se geen moko's zoals de Maori’s. Eentje had een mock-up bij zich van een zeer kleine mokkamok.
9. Mnl. en Mnd. zijn Middelnederlands en -nederduits. De moambe is een Congolees gerecht, met onder andere pilipili. Onze mobi's zijn gestolen. De copperhead is een mocassinslang. Mochaleer is een soort van glacéleer van hindevellen. Blockbusters leiden tot mockbusters. De Modderen Man is een dichtbundel van K. van de Woestijne. De moderne devotie: beweging tot verdieping en verinniging van het geloofsleven uitgaande van Geert Groote en de Broeders des Gemenen Levens (14e-15e eeuw). Modo praescripto: op de voorgeschreven wijze. Modo sic, modo sic: nu eens zus, dan weer zo. Modo vir, modo femina: nu eens (als) man, dan weer (als) vrouw. Goed, dat er moeder-en-kindcentra zijn. Bijzonder grappig, die moedertjes-van-duizenden. Een moefti mag fatwa's uitvaardigen. Moelleux [mwèl-leu] kun je zowel eten als drinken.
10. Je moet hertshooi niet verwarren met hertshoorn. Een moesang [s of z] is een koffierat. De oost- en westmoesson zijn de droge en natte moesson. Moet is een bitter kruid, maar geen bitterkruid. Moet je nog peultjes? Nee, mag ik een teiltje? Had de grootmogol dat verordonneerd? Spreken alleen Rika en moffrikanen in Moffrika vlot Moffrikaans of doen ze dat ook in Centrafrika of is dat Moffrikaans voor ze? Watergolven in weefsels of in het haar van Mies zijn mise-en-plis. Bouderen is pruilen of mokken. De intelligentsia heeft zich over mokum en mediene verdeeld. Hij woont in Klein-Mokum. Een molenijzer is een rijn. In de volkstuin van mijn buren staan kleurrijke moliks, trouwens altijd zonder molières, mukluks, uggs, sloffen of sokken. De mollenwet beschermt mollen. Een moheel is een mool.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten