donderdag 24 juli 2014

0236 Dictee woensdag 27 aug 2014 (3): dictee 773 (deel 3) √

Dictee - dictees [0236]

Oefendictee773 (deel 3)

Hierbij de alinea's 7, 8, 9 en 10.

7. Een merguez is een sterk gekruid braadworstje van schapenvlees. Wat moet je met zo'n messalina [vrouw met onverzadigbare geslachtsdrift]? Nog maar eens gekeken naar '*niem' met tussen haakjes toelichting of voorbeelden: acroniem (letterwoorden als VARA en sms- en chattaal als 'asap' (!) en 'cu' [in oVD (nog) CU! - 2020 OK]), autoniem (naam van de schrijver zelf – maar ook een woord in zelfnoemfunctie zoals in wij-gevoel), alloniem (de naam van iemand anders als auteursnaam gebruikt), anoniem (anonymus, AA: Anonieme Alcoholisten), antoniem (het antoniem van antoniem is synoniem), antroponiem (persoonsnaam), endoniem (Genova voor Genua), exoniem (Parijs voor Paris), eponiem (pasteuriseren, Brooklyn, chesterfield), genoniem ('doen' is een genoniem voor o.a. 'bedrijven', 'verrichten', 'plegen'), geoniem (krent, bikini), heteroniem (synoniem dat in gevoelswaarde afwijkt) en hodoniem (straatnaam).
 

8. Verder: holoniem ('lichaam' is een holoniem van 'hoofd)', meroniem ('mond' is een meroniem van 'hoofd'), homoniem ('vorst' (staatshoofd) en 'vorst' (vriezend weer) – of 'kater': met 2 betekenissen), hydroniem (waternaam), hyperoniem ('meubel' is het hyperoniem van 'bank', 'stoel' en 'tafel'), hyponiem ( 'stoel' is een hyponiem van 'ameublement'), magnaniem (grootmoedig), pusillaniem (kleinmoedig), matro- of metroniem ('Aagtjens' en 'Mariën'), patroniem ('Klaassen' van vader Klaas), paroniem (stamverwant zoals 'heg' en 'haag'), pseudoniem (schuilnaam), toponiem (plaatsnaam) en unaniem (eenstemmig). Wat is een preminiem [sport, BE, 6-10 jaar] trouwens? Zoek op: MG6 [tv - meekijken gewenst voor kinderen tot 6 jaar], MGD
[
Mi­li­tair-genees­kun­di­ge Dienst]  en mgw [meergezinswoning]. Dat waren er twee mia drie mio achttienduizend 2.300.018.000. De mho [uitspraak, VD? - 2020: moo] is de siemens (niet erkend volgens SI-richtlijnen).
 

9. Met '*niem*' ook nog gevonden: braniemaker, ceremoniemeester, homoniemenvrees, harmoniemuziek en -model, niemand, Niemandsdorp, niemandsland (no man's land), opiniemaker maniëment (hantering, behandeling) en Unie MHP. Het verrassende toetje was een pêche-melbafantasie. Ken je de persiflage 'Piet Hazengras' van Pythagoras, de Griek van a-kwadraat plus b-kwadraat is c-kwadraat [alles in letters]? Hij delfde (dolf) het onderspit. Dat zegde (zei) hij ons toe. Een wielrenner heeft na de koers behoefte aan recuperatie (herstel). Hé lachebek, houd eens op met dat gemierenneuk. Deze wedstrijd wordt live op tv (teevee) uitgezonden. Geven de MIB-30 (Milano Indice Borsa-30) en de Mibtel (Milano Indice Borsa Telematico) echt dezelfde beursindex van Milaan aan? Vroeger zaten er onder andere in de kolenkolomkachels micavenstertjes (glimmers), waardoor je de vlammengloed vaag kon zien. Een micabril heeft mica plaatjes [VD: micaplaatjes - GB znw., VD ook: bnw.], tijdens het klussen in me-time kan ik die goed gebruiken.
 

10. De mic is de maximale immissieconcentratie, de mac de maximaal aanvaarde concentratie. In welk opzicht hebben Michiel en Marianne een haat-liefdeverhouding? Die hele geschiedenis is nu op micraten [microscopisch kleine reproductie] gezet. Een alg is een micro- en geen macrofyt. Die petite histoire is me altijd bijgebleven. Het symbool voor microgram is μg [muu-gee]. Die Microscoop is er niet voor de kleine dingen. Een onbevoegd kunstrechter is een midas. De siësta zorgt voor middagrust. Hoe zei je dat in het Middellimburgs? Hij studeert middeleeuws Latijn. Het middellandse klimaat is fijn. Naar Dubai gaat een niet-rechtstreekse treinverbinding.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten