maandag 27 september 2021

2408 Dictee donderdag 30-09-2021 (1) dictee Dictee van de dag (347)

Dictee – dictees [2408]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 510 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (347)

1. Bot over kraakbeen kan crepitatie [een knetterend geluid] geven. Expensen zijn de kosten van een proces, impensen zijn onkosten. Na het wrensen (hinniken van hengst naar merrie) wordt er geflenst ['het doen']. Hij heeft lang geforensd (VD – ww. forenzen, GB + ww. forensen: geforenst), de lading werd gejensd [VD: jenzen = neersmijten] en de bloemen waren geslenst [VD: slensen = verwelken]. Het ging eraan toe als in Sodom en Gomorra [als in een sodom en gomorra: sodom-en-gomorriaans dus]: er werd geneukt en gehøkt [feestvieren, uit het dak gaan]. Deventer is de koekstad, Leiden de sleutelstad en Haarlem de Spaarnestad. Haar orleansen jurk (orleansjurk) was van orleans en ze kocht hem in Orléans. Hij lijdt aan anorexia athletica (niet in wdb. – sportanorexia). De afroditische mysteriën hebben betrekking op Aphrodite. Je kunt beter evaporeren (verdampen) en exaspereren (verhevigen) niet door elkaar halen. De bonheur (bonheur-du-jour – salonkastje, bovenste deuren met spiegelglas) was niet wat we ervan verwachtten, à la bonne heure [vooruit maar, dat zij zo]. De lijzebet [trage vrouw – ook: liezebet] wist het: we moeten elkaar geen Lijzebet noemen [niet willen bedriegen] en we zullen malkander geen Liezebet heten [niet bedriegen]. Is 'buffelen' het enige smulwerkwoord dat je met s en z mag schrijven?

2. Cryptisch? Ik bedoel natuurlijk het werkwoord met dezelfde beginlettergreep als schrander! Dus: schransen en schranzen ... Wat is dit een uiige [flauwe] ugli [citrusvrucht]! Houdt de uitdijing van het heelal dan nooit op? In verband met het uiteten van hun
collega-hoogleraar gingen de hooggeleerden uit eten. Waarom 'uitglijer' als 'uitglijder' bedoeld wordt? Is uitpikken [kuikens uit ei] hetzelfde als uitkippen [uitkiezen]? Nee, dus. Zij die jijen en jouen, worden soms uitgejouwd. De situatie is redeloos, reddeloos, en dus uitzichtloos [VD, GB ook met tussen-s!]. Ik bedoel uitwinning in de betekenis van evictie [juridisch: een goed ontnemen]. De ultraorthodoxe pope [priester] preekte hel en verdoemenis. Uncialen zijn schrijfletters van het majuskeltype. Van buiten naar binnen: eerst ureter en dan urethra, of andersom? Je hebt twee nieren en ureters, één urethra = uitgang. Griekse souvlaki eet je: een soort brochette, vleesspies. Een Griekse bouzouki is een soort mandoline, een bazooka is een licht antitankwapen dat raketten afvuurt. Schiettuig dus. Pas op, dit is een 50km-weg (50 kilometerweg).

3. Lekko [zeemanstaal: laat maar gaan, los maar: let go], we vertrekken. Het martekootje [vernederlandst; marteko = martiko = aap; ook: lelijkmanskind] keek naar haar matelotje [oo – Frans, ronde strooien hoed]. Mijn medebestuurslid, mijn collega-bestuurslid, neemt mijn taken waar. Dit heeft een mentholsmaak. Hij is een erkend militant nationalist. Op het moment suprême [ook: suprême of supreme moment] haakte hij af. Mulisch schreef over myxomatose [konijnenziekte]. Een medior manager zit tussen een junior en senior dito in. De hôtelier (VD, GB ook: hotelier) runde een hotellerie, een hôtel garni. Snijijzer schrijf je met twee ij'tjes. Gracieus is met veel gratie. Dood aan alle giaurs [gaa-voers – niet-moslims – gaur = rund]! Een éloge is een lofrede [VD, GB: eloge, dus niet geschikt voor dictee!]. Een empathisch [invoelend, begrijpend] iemand heeft veel pathos [aandoenlijkheid]. Het woord 'deiktisch' [ij] [aanwijzend] heeft niets met deïsme [op de rede berustend geloof in een transcendente god] te maken. Ik eis dat u ophoudt met ajb.'en en voortaan alleen nog maar a.u.b.'t. We zijn bijeengeweest. Daar heb ik een fokking [ook: fucking: verdomd, ellendig] hekel aan. Eh-zeggers [uh] gebruiken vaak eh's. Ga met God, de God van Nederland. Hoe is het Gods ter wereld (godsterwereld) mogelijk? God betert! Aan het begin van een zin kun je ook schrijven 'Godbetert' (anders: 'godbetert'). God zij dank! Aan het begin van een zin kun je ook schrijven 'Godzijdank' (anders: godzijdank').

4. Het is goddank gelukt, voor God en vaderland. Hoeveel (Laotiaanse) kip [LAK] heb je voor dit kipptoestel [zuren met vaste stoffen geven gassen] voor de universiteit van Laos betaald? Wie is de sterkhouder [stuwende kracht, motor, sleutelfiguur] achter deze actie? Dat is me wat, een elfkilometerduik [11 kilometerduik, 11km-duik] in de Marianentrog vlak bij het vulkanische eiland Guam. Hij heeft scherp gesteld, dat ik mijn camera niet scherpgesteld [scherp ingesteld] had. Het zorbje [bal waar een persoon staande in past] ging bergaf, de berg af. Heb jij daarvoor zorg gedragen? De jongens werd gevraagd om uit de weg te gaan. Een veroordeling op grond van handelen met voorbedachten rade leek uitgesloten, omdat er geen sprake was van voorbedachte raad. De multiresistente klebsiellabacterie deed veel stof opwaaien in het Maasstad Ziekenhuis [eigennaam] in Rotterdam. Ons buurjongetje heeft een diasteem, een spleet tussen de tanden; een andere buurjongen heeft de ziekte van Duchenne [= duchenne]. Met een jetpack (niet in wdb.: een jetpack (vaak raketrugzak) is een apparaat dat gedragen wordt op de rug, en voorzien is van reactiemotoren (raketmotoren) die een straal gas (Engels: jet) uitstoten. Dit kan gas zijn dat door een chemische reactie ontstaat, zoals bij een chemische raket, maar het kan ook gas zijn uit een fles die onder druk staat) kun je goed vliegen, met een segway [sèhk-wee – eenassig voertuig, elektrisch, twee wielen] helemaal niet.

5. Glyfosaat (de ISO-naam) is een snelwerkend(!) totaalherbicide met korte nawerking, dus beslist geen toxisch insecticide. C&A'tjes koop je niet in elke lingeriewinkel, bij V&D kocht ik mijn deux-pièces [enk., mv.] en in HEMA-zaken [eigennaam, GB: Hemazaken – 2018 niet meer] koopt mijn eega colberts en kostuums. De veertigdagentijd schrijf je in cijfers als 40 dagentijd. Met medelijden wordt geconstateerd, dat niet alle herders voelen voor het laten meeleiden van hun schapen naar grazige weiden door collega-schaapherders. In de wijde omtrek is dat wijd en zijd bekend, we zullen er verder niet weids [wijd] over uitweiden. Radicaalislamitische fundamentalisten zijn vaak strenggelovig.

6. Het jongetje sloeg op het gongetje. De wildwestfilms spelen in het Wilde Westen, niet in het Verre Westen (betreft Amerika). Wat houdt het esoterisch [geheim] hitlerisme in en wordt de Hitlergroet nog steeds gebracht door neonazi's? Droeg de pasja [meester over aantal vrouwen] een pashmina (sjaal van de wol van de kasjmiergeit)? Een pro-Deoadvocaat verdedigt een pro-Deaan pro Deo. In de Sixtijnse Kapel [Rome] wordt de nieuwe paus gekozen. Een tige is het verlengstuk van een pijpenkop. Het zijn er tig duizend, ik denk van wel achtduizend. Hij heeft tig bijbaantjes, ik denk van wel dertig. Er is een tigtal afwezigen, ik denk een drietal (in cijfers: 3-tal). Vijftig euro is geen geld (in cijfers en symbolen: € 50, gemengd: 50 euro). Je kunt dat met een vijftigeurobiljet (50 eurobiljet, €50-biljet) betalen. Dat horloge is 18 karaat (achttien karaat). Wist je dat 'karaat' [k. kar. kt krt] van de johannesbroodboom kwam [vruchtjes ervan gebruikt als gewichten]? In de 2CV (VD, GB: 2cv, deux-chevaux) lag jatschore [gestolen waar].

7. Geldt hiervoor de 5%-regeling (vijfprocentregeling)? Hoeveel van die 78 toerenplaten (achtenzeventigtoerenplaten) bezit hij? Dertigduizend (deels in cijfers, deels in letters: 30-duizend) is een groot aantal. Ik moet eropaan kunnen, dat je me niet zal achternalopen. Je kunt je jas en de radio aanhebben, je kunt ook een goede snee aan hebben [flink dronken zijn]. Zou hij dat werk aankunnen? Je kunt rood aanlopen, als je tegen iemand aanloopt, maar daarom mag je nog niet achter die iemand aan lopen! Een achthonderdmeterloopster (800 meterloopster, 800m-loopster) kan moeilijk een abaja (moslimagewaad) dragen. Het is nu twintig over zeven (in cijfers: 7.20 u of 7.20 uur [zeven uur 20]). Een 4A-geleider (4 ampèregeleider, vierampèregeleider) is beperkt bruikbaar en een 100 graden-Celsiusschaal (honderdgraden-Celsiusschaal) kun je ook met cijfers en symbolen schrijven als
100°C-schaal.

8. Het gebeurde in het jaar [cijfers] 1800 en zoveel. Die achtpromilletoeslag is omstreden. Hij betaalde met een $100-biljet (honderddollarbiljet, 100 dollarbiljet). Hij moet beslist meer aandacht wijden aan zijn vee weiden. Ik citeer A.C.W. Staring: de Gekken zijn der Wijzen plaag. Dit stuk is in A-groot, A grote terts, A-majeur, A-dur. We moeten op huis aangaan. Ik wil die strijd wel aangaan, maar dan zal zijn reputatie eraan gaan. Met de twintigtonner (in cijfers: 20-tonner) werd 2-hydroxybenzoëzuur vervoerd. Ga er maar aan staan: 43 (drieënveertig) kilo garnalen pellen! Dat heeft niks te maken met bollen pellen. Je moet niet zo tegen ons aannamebeleid aan schoppen. Wat wil je nu feitelijk: lef schoppen, drukte schoppen, branie schoppen, kabaal schoppen of herrie schoppen? Hij heeft last van onychitis (ontsteking aan het nagelbed). Daaraan verwant zijn onychia [ontsteking weefsels om de nagel], onychofagie [nagelbijten] en -lyse [loslaten van de nagel].

9. Boudweg gooide hij de hertenbout weg. Zijn broer heeft telepathische gaven. Bij een planoblad [eenzijdig] is er sprake van drukwerk in plano. De acidhouseparty [acid house] was drukbezocht. Gisteren plantten de acolieten van Wilders (geen monniken maar aanhangers) nog akonieten (monnikskap, plant). In een aachtenstelsel [aacht, aachte, haagt, haagte = onderaardse gang] kun je verdwalen. De Aeginetische stijl stamt van Aegina (thans: Aigina). De Aeneaden omringden Aeneas, zoals beschreven in de Aeneis, de Aeneïde. Wat heeft een aeneasrat met Aeneas (en zijn oude vader) van doen? Het wijfje draagt de jongen op de rug; Aeneas deed dat met zijn oude vader. De aeolis is een naaktkieuwige zeeslak. Je mag daar niet aanzitten, niet aankomen! Langs de aardebaan lag een aarden schaal van aardewerk. Ik heb een abalonenschotel met zeeoor gemaakt. Ondanks zijn abces wist hij in de verafgelegen apsis [abside: nis, uitbouw] nog wel wat een abscis [x-coördinaat] is. Echt waar: à
brûle-pourpoint is à bout portant [op de man af, dus].

10. Het moet aârs [anders], het moet beter! Bij abdiqueren (= abdiceren) vindt abdicatie [troonsafstand] plaats. Dat tv'tje bedien je met een ab'tje [maar niet in een tv'loze periode]. Binding van een gas aan een vaste stof heet adsorptie. Een absorbens [absorberende stof] absorbeert een absorptief [geabsorbeerde stof]. Een cashewnoot (cachounoot, olifantsluis) groeit aan een kasjoe- of acajouboom. Quitte of dubbel (quitte ou double) spelen is heel enerverend. Een acre [Engels: ee-kər] is circa vier vijfde van een acre [Frans: aa-krə]. Aceto balsamico is balsamicoazijn. Zou je er zelf ooit achter komen? Wat heeft een chondriet [wel korrels van ijzer, silicaten of glas] boven een achondriet [niet]? Als jouw favoriete ploeg achterstaat, moet je erachter gaan staan. Hij leed bij biljarten een 8-2-nederlaag in de acht-twee [niet meer in wdb.] kroeg.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten