woensdag 22 september 2021

2401 Dictee vrijdag 24-09-2021 (2) – dictee Groot Almeers Dictee 2021

Groot Almeers Dictee 2021


De Floriade * is zeker niet achenebbisj [armetierig] (auteur: Robert Mienstra)

* Een grote internationale tuinbouwmanifestatie, hier: eigennaam.

1. In Almere wordt niet alom fervent gejuicht voor de Floriade. Een deel van de bevolking is faliekant tegen dit festijn. Een ander deel is geenszins tegen. Dat verheugt zich op de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het kijkt reikhalzend uit naar ongebreideld dwalen door het arboretum [wetenschappelijke verzameling bomen]. Plantvakken worden beplant volgens het alfabet. Bij de r staat de rododendron en het zou mooi zijn als bij de p de paardenbloem te vinden is.

2. Gelukkig overrulede in de gemeenteraad de coalitie de oppositie en werd het evenement gecontinueerd. De kinnesinne [jaloezie] is voorbij, de paperassen [papieren] zijn in orde. Het tekort weggewerkt. Dat is in ons aller belang.

3. Helga, een employee [vr.] van de Floriade zei: “Onze stad zet in op bio-energie, heilzaam voedsel. Fastfood is uit den boze. Sinaasappelsap mag, maar whisky staat op de zwarte lijst. Zeker bij 30 graden is alcohol niet reëel. De horeca is er nochtans veelbelovend. Er staat meer dan een kantinetje [NL, dus niet: kantientje]. We kunnen er heerlijk koffiedrinken en voor de kinderen zijn er limonades.”

4. In geval [los!] van consternatie kunnen de bezoekers gebruikmaken van de Weerwaterbrug [Almere]. Daar moeten zij zich melden ingeval [aaneen!] er brand ontstaat. Bij het Lumièrepark [Almere], vernoemd naar de Franse uitvinder van de cinematografie komen zij weer veilig aan land. Even wandelen en de bezoekers kunnen neerploffen in een fauteuil bij lokale etablissementen om bij te komen van hun bekommernis. Een empathische [invoelend] ober zal eenieder voorzien van prestigieuze lekkernijtjes. En die komen zeker niet van de plaatselijke pasteibakkerij.

5. Journalisten kunnen met een speciale persaccreditatie toegang krijgen. Velen van hen zullen gaan kijken of er commotie zal zijn bij Qatar of Myanmar. Die landen waren in de politiek contestabel [betwistbaar]. Net als China. Maar ze zijn desondanks welkom. Mooie interviews kunnen de media maken op het middenterrein tussen de paviljoens. Daar presenteren de landen zich. Of Almeerders zullen applaudisseren voor een klompendans of ander variété is arbitrair [willekeurig].

6. À ** propos, het is klip-en-klaar dat bij de Floriade veel te beleven valt. Het evenement is het tegendeel van ideeëloos. De politiek is daar geen sta-in-de-weg meer voor.

** Dat mag zo, vroeger met druktechnische beperkingen: (hoofdletter) A.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten