woensdag 15 september 2021

2391 Dictee vrijdag 17-09-2021 (2) dictee Oefendictee sep 2021 (1)

Dictee - dictees [2391]

Oefendictee sep 2021 (1)

1. Een sequoia is een reuzenpijnboom (en de ouguiya de munteenheid van Mauretanië, historisch MRO, thans MRU). Het was takke-, zeg maar: pokkenweer. Ze wilden hem koud maken. Een cryogeen mengsel is een koudmakend mengsel (t.b.v. lage temperaturen).
Tai-chiën: al dat getai-chi leidt tot niets (
dit betreft: tai chi). Een gevolmachtigde of zaakgelastigde is een chargé d’affaires. Waar blijft die tompoucetraktatie (ook tompoestraktatie)? Hou vol: het is nog een pokkeneind en dus berever. Hij zit in de driver’s seat. De apenkop verkocht apekool. Schrijf je dat wel goed: his master’s voice, for heaven’s sake, for God’s sake, McDonald’s(-maaltijd), baby’s, beauty’s, bull’s eye en captain’s dinner.

2. Ken je de volgende uitdrukkingen: God’s own country, runner’s high, Ockham’s razor, life’s little ironies, collector’s item, hell’s angels, white man’s burden, bird’s eye viewjournalist, citizen’s band, Malmö’s bezienswaardigheden, journey’s end, Lady Chatterley’s lover, prisoner's dilemma en writer's blockprobleem? De woorden jawel’ en ‘jazeker(s)’ schrijf je aaneen. Dat is opletten geblazen: (filet) americain [in Belgisch-Frans wel é], mal américain (dysthymie) en stock américain (dump). En denk erom: geen woorden, maar daden, facta non verba. Bij crème [nee, niet: crêpe] fraîche moet ik altijd aan fraîcheur denken. Na het spelletje croquet kregen ze allemaal een overheerlijke delicieuze kaaskroket. Nee joh, geen delicieuses, dat zijn fijne gebakjes!

3. In het uur entre chien et loup (inter canem et lupum) werd de loepzuivere hattrick onder de loep [loupe = alleen Frans] genomen. Hij behaalde (letters) een zesplusresultaat (anders: 6 plusresultaat,
6+-resultaat
). Hij keek naar het bloemenaartje en had overigens een ontstoken aârtje. Met ‘Anton’ de letter ‘a’ aangeven is een vorm van acrofonie. Acrofobie is hoogtevrees. Addenoi of addenom is attenoje, ook: ottenoje, ottelenojeheine (uitroep van verbazing). In allerijl, in aller haast is halsoverkop, à corps perdu, overhaast, pardoes, vierklauwens, als de donder, halje travalje, hol over bol, holderdebolder of plompverloren. Het is alom bekend dat zo’n monster allesvernietigend is. Ik heb een allriskdekking. ik ben allrisk verzekerd.

4. Schrijf je ‘amishjongen’ inderdaad (idd) met een hoofdletter? Die apollo doet me aan Apollo denken. Bami is een gerecht van mie. Een bekkentrekker is goed in bekken trekken. Het Italum acetum (Italische azijn – zure opmerking) werd door Horatius gesteld t.o. (t.g.o.v.) Attisch zout (sal atticum, verfijnde geestigheid). Een attische opmerking kun je ook maken in het Attische dialect. Met aceto balsamico wordt trouwens [welriekende] balsamicoazijn aangeduid. Zijn werk was à quatre épingles. Is dat nou een cajon [k ch] (Spanje) of een bodhrán (bau-rahn Ierland, beide: handtrommel)? Ze wilden me opleiden in mensen de Calvarieberg op leiden. Cellulite, cellulitis is peau d’orange oftewel sinaasappelhuid.

5. Een combinatie van vertigo (draaiduizeligheid) en tinnitus (oorsuizen) kan duiden op ménière (de ziekte van Ménière). Bij sarcoïdose ontstaan spontaan ontstekingen, bv. in de longen. Wat chryselefantien (bnw.) is, is vervaardigd uit goud en ivoor (om een houten kern). Die robinsonade ging over citronnade en limonade. Ook Pepsi Cola runt een coca-colafabriek. De groene nachtorchis behoort tot het geslacht Coeloglossum. Dat cd’tje kreeg bij de beoordeling een [cijfers] 6’je. Het woord ‘conclaaf’ heeft mv. ‘conclaven’, maar ‘conclave’ (alleen GB) n/s. Het is daar altijd couleur de rose, rozengeur en maneschijn. Boeken in/ad usum Delphini zijn gekuist, gecastigeerd. We kennen a-, micro-, meso- en macrocefaal, maar ook brachycefaal.

6. We moesten een tijdlang, wel een uur lang wachten! Een galantuomo verzamelt vrouwen, een galantofiel sneeuwklokjes. Een giclee maak je met piëzografie. Geef de reinetteschaal eens aan, wil je? Op het IJ-meer kun je een ijbot vangen. Het KIvI is het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Malle- is gekkenpraat, dollemanspraat, dollepraat, zotteklap. Een mebibyte (afko: MiB) heette vroeger megabyte (afko: MB). Een miek (microscoop) is nu eenmaal geen mike (microfoon). Dat duurt nu al decennialang: drie decennia lang. Mysofobie is infectievrees, misofonie is geluidshaat. De myoloog is er voor de spieren, de mycoloog voor de schimmels.

7. De taaislijmziekte, zeg het maar: CF, cystische fibrose, mucoviscidose, cystic fibrosis. De Cito’er maakte het de havoërs lastig. Een obstetrica is dat een dieveggetje met verlos, die diefje-met-verlos speelt? De ‘en/en-generatie’ mag je ook schrijven als ‘en-engeneratie’. Waarin verschillen pidgin en Pidginengels (de hoofdletter!) De Surinaamse zong een poku'tje voor mij. Hij was de poshte van de drie. In statu nascendi (i.s.n.) is in wording en in statu pupillari is als, in de toestand van een onmondige. Een common rail zit in dieselmotoren. Spondei zijn spondeïsch. Een stoepier [pjee] doet zijn werk op een stoepie. Luetisch, dat is gewoon syfilitisch. Een uchi-mata besliste de partij. Vast staat, hoe je ‘als vaststaat dat …’ moet schrijven.

8. Brachycefaal is kortschedelig en longo- of dolichocefaal langschedelig. Een hydrocefaal/falus is een waterhoofd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten