donderdag 30 november 2017

Dictee vrijdag 30 nov 2017 (3): dictee Groot Hofdictee Twente 2017 [1221]

Dictee - dictees [1221] 

Groot Hofdictee Twente 2017

Bekende naobers (BN'ers) in de Hof van Twente (auteur: Annemarie Oord)

1. Om te kunnen excelleren tijdens hun diverse strak geagendeerde moments suprêmes [GB ook: moment suprêmes], kiezen steeds meer BN'ers voor een attractieve residentie binnen de Hof van Twente [gemeente in Nederland], waar zij na een nieuw eclatant of juist tegenvallend succes op felverlichte Randstedelijke podia – relaxed hun persoonlijke accuutje opladen. Deze escapes [Engels, vlucht] naar onze Twentse contreien houden bovendien het paparazzigilde op enige afstand, dat toch liever BN'ers in het westen spot dan in
Oost-Nederland.


2. Oud-VVD-minister Henk Kamp, niet-aflatend enthousiast muzikant Henny Vrienten alsmede sterpianist Wibi Soerjadi zijn de meest klinkende namen in deze context. Maar welke gedachte-exercitie voltrok zich in hun brein, om voortaan ook acte de présence te geven in het lokale, Diepenheimse SPAR-filiaal? Stellen zij zich op deze manier niet een-twee-drie bloot aan geciviliseerde uitingsvormen van ogenschijnlijk met het gillesdelatourettesyndroom behepte autochtonen, die met iets te veel decibels "Hé, Wibi!" of "Hé, Henny!" scanderen als zij hen in levenden lijve ontwaren tussen de stellingen met koninginnen- en groentesoep.

3. Zal de deceptie voor deze BN'ers draaglijk zijn, wanneer zij zich van tevoren ten onrechte verheugen op exquise boodschapjes aldaar, zoals romige ingrediënten voor crème brûlée. mediterraan gekweekte
reine-claudes en verse sint-jakobsschelpen, geëtaleerd in vitrines, partieel voorzien van craqueléglas? Of gaan zij gewoon net als ieder ander voor het XL-formaat vrije-uitloopeieren voor een nutriëntrijke boerenomelet met cantharellen of de aanbieding van een literbak stracciatella-ijs?


4. In een bestcasescenario doen BN'ers ongestoord boodschappen binnen onze Hof. Dan is het voor hen geen houdiniact om in een Hofkernsupermarkt gefocust tweeëntwintig flessen elzaswijn of twee kratten bockbier te kopen. Ook zij willen tenslotte op een zomerse dag met een gekoeld petflesje cola sans gêne in hun achtertuin voor pampus kunnen liggen tussen het fluitenkruid, nadat zij er urenlang hebben grasgemaaid, gejeu-de-bould of getai-chied.

5. De BN'erintegratie lijkt al met al aardig geslaagd; snelkassa's voor BN'ers komen er niet en naar verluidt spaarde Wibi onlangs bij de SPAR mee voor de pannenset met antiaanbaklaag en upgradede Henk zo zijn keukenlinnencollectie met een set theedoeken. Kortom. de Hof lijkt én hoort voor hen een warm bad van Twentse gastvrijheid te zijn, waar zij niet worden belaagd door fans met een jackrussellterriërmentaliteit, hysterisch azend op een selfie.