zaterdag 11 november 2017

Dictee zaterdag 11 nov 2017 (1): dictee Oefendictee nov 2017 (3) [1200]

Dictee - dictees [1200]

Oefendictee november 2017 (3)

1. Myelinisatie is mergrijping en demyelinisatie (bijv. als gevolg van MS, multiple sclerose) is verlies van myeline. Je zult daarover wel de pee (de p, de pest) inhebben. Je moet de kraan dichtdraaien en de deur dichthouden. Zie dat maar als een vingerwijzing Gods: die Kraniche von Ibykus. Hij is de dienstdoende (afko: dd.) portier. De di-ethylether is geen diëlektricum. Het schip zou ten slotte de dieperik in gaan. Die diëtistes hebben een diëtistenopleiding gevolgd. Diervormig is theriomorf. Wil je mayonaise of dijonmosterd? Het diocees is de diocese. Hun directmarketingconcept mag er zijn. Hun dienst na verkoop is wijd en zijd bekend. Past de inhoud van die discman wel op één diskette? Jammer, dat hij aan het disfunctioneleperceptiesyndroom lijdt! De diss pakte hem heel hard aan. De (d)jaran kepang is een Javaanse dans, waarbij men letterlijk stokpaarden berijdt.

2. Een jubee vind je in een kerk. Bij het dominoën kan een
domino-effect optreden. Een doño is een eigenaar. Dat is typisch een dotcombedrijf. Hoe staat de Dow-Jones ervoor? Hij klopte aan dovemans deur: dat was voor dovemansoren gezegd. Deze vlakte wordt gedozerd. Down-under in de downtown kwam hij weer
down-to-earth. Door de stroomstoring was de downtime ruim twee uur. Uit het draai-kiepraam wapperde de vlag. Op de Antillen is een dradu een dorade, een goudmakreel. Een drakar is een Vikingschip. Op drie promille (drie duizendste) na was hij de drieduizendste bezoeker. Met Driekoningen wordt het driekoningenfeest gevierd. Een drijfveer drijft niet (of juist wel). Wat is nou toch een drive-thrucambio?
De drop-out staarde naar het dropdownmenu. Hij is gek van drum-'n-bass,
rock-'n-roll en rhythm-and-blues. Fameuze dicteewoorden: dumbbell en ducttape. Waar is die dyogofles: we nemen er nog één. Een dyslect lijdt aan dyslexie. De dyompofutu is een hinkelspel. Dyugudyugu is drukte (ophef). De dyul is een kinderspel in SR.
 

3. De zony is een kruising van een zebra en een pony. VD geeft 17.223 treffers (nov 2017) op *ie. Daar beginnen we niet aan. Op *y zijn er 923 treffers: te doen; een (kleine) selectie: acetoxy en alkoxy, ariary (MGA, munt Madagaskar), arty, asset-backed security, baby, bitchy,
tv-celebrity, bluesy, bobby (politieagent, bobbies en harries zijn borsten), brouilly (zekere beaujolais), burberry (ruitjespatroon), by en BY (Wit-Rusland), catchy, cattery, caddy (lade voor het schijfje in een cd-speler; caddie o.a. bij golf), hr-consultancy, classy, CNY (munt China, renminbi yuan), comfy, cosy, creepy, crispy, crunchy, curvy (weelderig), dinghy (boot), dobby (stofnaam), dory (open roeiboot), DY (op motorrijtuigen: vroegere naam van Benin), hotseknotsderby, nepwhisky (Schotland, Canada), fancy, fantasy, fishy, flashy, fluffy, folky, folly, foxy, freaky, funky, fuzzy, gentry, gipsy, Grammy (award), granny (smith), groovy en grungy.


4, Verder: guppy, handy (mobiel), heely (sportschoen), hoody (sweater), horny (geil), jansky (eenheid), jiffy(bag), juicy, kinky, kitschy, lammy(coat), lolly, lollipopparty, löyly, lucky, mangabey (hondaap), medley, monopoly, mooiboy (zelfbewust knappe en verzorgde jongeman), navy (marineblauw), nerdy, ney (bamboefluit), nifty, nifty fifty, paddy (spotnaam Ier), poppy, preppy, punky, de puppy, pushy, qaly (!), racy, rootsy, rowdy, ruby, rummy (en: rummikub), segway, shabby, shaky, shimmy, shitty, shorty, showy, sissy, slinky, smexy (smart en sexy), sneaky, snobby (snobbish, snobistisch), speedy, spooky, steamy, stoppy, stressy, tabby (cyperse kat), het teddy, tipsy, toddy, tommy (Britse soldaat), tory (vs. whig), touchy, trashy, trendy, tricky, trippy, wherry (sportroeiboot), whiskey (Ierland, Amerika) en zloty (munteenheid Polen).