vrijdag 17 november 2017

1206 Dictee vrijdag 17 nov 2017 (2): dictee Groot Dictee Eindhoven 2017 √

Dictee - dictees [1206]

Groot Eindhovens Dictee 2017

(Geen titel; auteur: Frits Spits)

1. De eerste muzikale herinnering die ik aan de stad Eindhoven heb, is een fonkelende, helverlichte jukebox, een ingenieuze
kwartjes-dubbeltjesslikker in een snackbar aan de Aalsterweg [straatnaam Eindhoven], die parallel loopt aan het Stad(s)wandelpark, waar expressieve jongemannen met grote elviskuiven [VD] en stoere leren jacks de muntstukken ingooiden om vervolgens luidkeels mee te zingen met Jailhouse Rock [titel van een film] terwijl de coca-cola [VD, GB's Leidraad: Coca-Cola] en de frites [mv.; friet met mayonaise is dat niet; coca-cola en friet zou wel mv. kunnen zijn] met mayonaise van hand tot hand gingen ('friet' is enkelvoud).


2. Wat later, het zal in 1960 zijn geweest, zag ik de flamboyante, maar inmiddels oudgediende, Peter Koelewijn, samen met zijn Rockets [zekere band] optreden in een etalage van een muziekwinkel in de Hoogstraat [straatnaam Eindhoven] waar ze ook de beroemde egmondgitaren [als hammondorgel en wurlitzerorgel; maar: Armanipak en Stradivariusviool - Armani en Stradivarius verwijzen nog naar de persoon zelf] verkochten, die me met hun glanzend gelakte kasten en hun strakgespannen snaren probeerden te verleiden en daar niet in slaagden, omdat mijn gevoel voor muziek weliswaar groot is, maar dan louter als luisteraar en niet als muzikant.

3. Naast designstad [lijkt een soortnaam] nu is Eindhoven ook altijd een muziekstad geweest waarin op de een of andere manier vaak tegendraadse geluiden opklonken die iets vertelden over het ongemakkelijke dat in de stad altijd aanwezig is, ongemakkelijk omdat de stad lelijk wordt gevonden door een buitenstaander, terwijl juist een inwoner hartstochtelijk houdt van deze Brabantse metropool met de karakteristieke Lichttoren [eigennaam], de futuristische schotel die aan de rondweg staat, de vreemde Blob [De Blob in Eindhoven en de naastgelegen ondergrondse fietsenkelder zijn ontworpen door de Italiaan Massimiliano Fuksas]. Ook het naastgelegen Piazza [busstation] dat zich tegenover de Piazza [overdekt winkelcentrum] bevindt, de heringerichte fabrieksgebouwen van Philips, Strijp-S [eigennaam] genaamd met het monumentale Klokgebouw [Cultuurhallen], en natuurlijk de bosrijke omgeving met de ontelbare Noord-Brabantse vennen.

4. Nog steeds veer ik op als ik hoor dat een muzikant of een artiest die succes heeft uit Eindhoven komt, het succes van Fresku [Nederlands rapper, acteur en cabaretier] spreekt me aan, omdat juist in hem de contouren zichtbaar worden van de nieuwe Nederlander, de nieuwe Eindhovenaar, die in zich een verleden draagt, maar die, zonder pathos, met veel gevoel voor empathie, zijn angstkreten over de samenleving op ons afvuurt waarin het verlangen weergalmt dat alle groepen mensen in staat zullen zijn gloedvol en respectvol met elkaar samen te leven, het is een verlangen dat bij Eindhoven past, immers altijd de stad die vooroploopt als het gaat over vernieuwing.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten