zondag 12 november 2017

Dictee zondag 12 nov 2017 (1): dictee Oefendictee nov 2017 (4) [1201]

Dictee - dictees [1201] 

Oefendictee november 2017 (4)

1. Hier, een lekker eau de toiletteje! Ik vond een eeneurostuk (1 eurostuk). Ik heb je een tijdlang niet gezien: waar was je? Is die club nu eredivisionist of eerstedivisionist? Een eersteklascoupé is een eersteklas verblijfplaats. In de Eifel staan vast wel eiffeltorens. Sommigen schrijven eID, anderen e-ID. Er is eigengemaakte bosbessentaart bij de caffè latte. Wij vieren het eindejaar (jaareinde) altijd feestelijk. Wie heeft het EK voetbal 1992 gewonnen? Je wist wel, dat 'éksito' welslagen betekent, toch? Is dat elektroakoestische rapport al binnen? Wat valt je op bij 'elektriciteitspanne' in papieren GB en oGB? Empowerment stimuleert tot initiatief. Emmes is ibbus, immes en ippes. Een empaná is een Antilliaans borrelhapje, een empanada een Spaanse platte koek. De details werden en détail vermeld. Enchilada is opgerolde en vervolgens gebakken tortilla. Moslims kunnen taqiyahs dragen tijdens het gebed. Een van de Bijbelse engelenkoren is Engelen.

2. Jullie lusten vast wel een engelsebol. Of liever een Bossche bol of een berlinerbol? Zij is een enigst kind. Heb je die en-passantslag niet gezien? Een voorbeeld van epateren is épater le bourgeois. Met epoque maken ben je epochemachend bezig. Hij is eraf gekomen met drie (3) jaar. Daarmee is hij er bekaaid van afgekomen. Als whizzkid zou hij erboven uitsteken. Wist de stier veel over de arena, toen hij erin rende ... Met *meyer* alleen: erlenmeyer. Met * meier*: meier, gemeier, temeier [VD ook: temeie], hofmeier, meieren, kletsmeier, berkenmeier, biedermeier (GB) en ook (VD): klepmeier(en), kloostermeier, lulmeier, meier, meierij, meierrecht, smeieren [vermorzelen] en stadsmeier(recht). De ERP is de enterprise resource planning. We zijn ertegenaan gegaan: we hebben het ertegenaan gegooid (de modder). Hoe zou de politie daartegen aankijken?

3. Ik moet ervan op aan kunnen, dat je niet liegt. Anders zal ik je ervan langs geven. Ervoor zorgen is ervoor zorg dragen. De esprit de corps is de korpsgeest. In eterniet zit geen ethaan verwerkt. Et al. is de afkorting van et alii. Met heimwee zei hij: "Et in Arcadia ego". Elke etnie heeft zijn eigen ethos. Aan euritmie is de naam van Rudolf Steiner (die van de steinerscholen, vrije scholen) verbonden. Het Euroland bestaat uit eurostaten. Geloof me, je kunt evengoed (evenzogoed) thuisblijven. Evoceren of evoqueren is een kwestie van evocatie. Bij het dictee was er een ex aequootje. De toestemming moet ex ante (vooraf) worden aangevraagd. Ex capite doe je iets uit hoofde van je ambt. De incasso ging snel, de excasso wat minder: uiteindelijk moest ik per cassa om het geld. Met de door mij gesponsorde voetbalclub ging het excelsior (steeds hoger). Die beursnotering is ex dividend. Die exfoliërende boom zal spoedig kaal zijn. Volgens overeenkomst en afspraak: ex pacto et conventu.

4. Bij exploot werd het exploiteren van de seksshop annex coffeeshop verboden. Per expresse is per ijlbode. Wat extra muros is, is extramuraal. Hij doet dat ex voto, volgens een gelofte. In de laatste ronde reed de schaatser [cijfers] een 30'er. Op de fancy fair heb ik een fancy rokje gekocht. Mijn favo's hebben gewonnen. Een fermette [tuh] is een woonboerderij. Een feria is op de Antillen een (verkoop)beurs. Genotype plus milieu is fenotype. Kijk: fenneken! In SR spelen ze fietjebal (tafelvoetbal). De kans op regen is fiftyfifty. In BE gaan ze voor fijn stof, in NL voor fijnstof. Hij had gefixt, maar heeft het daarna toch gefikst. In de Bijbel gingen de Israëlieten naar de Filistijnen. Fini, finito, basta! Het begon met een vernissage en eindigde met een finissage. Lekker, zo'n fishstick (visstick)! Colorfieldpainting, kan dat een fullcolourproduct zijn? Een gebroken been kan gefixeerd worden. Moet die flapuit de flap-over (flip-over) bedienen? Foundation wordt ook wel aangeduid met fond de teint. Een formatteur doet iets met floppydisks. Hij had drie fransmans in dienst. Fricandeau is kalfsvlees, fricandon is vleesbrood (BE) en fricassee is fijngehakt vlees met pikante saus. Frijnen is scharreren, toch? Frittata's zijn omeletten (Italiaans). Zit niet te frunniken aan die fruits de mer (zeevruchten). De Frontbeweging was een Vlaamsgezinde politieke beweging tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront. Ik wil weer fulltime werken. Funchi [foen-tsjie] is een Antilliaans gerecht van maismeel, een soort gebakken polenta. De Fuikdag is een bootfeest op de Caraïben (Carieben). Een fundi is nu eenmaal geen realo. Fylogenese is biogenese van een soort. Een fyofyo is een tropische bedwants. Een fysisch geograaf is fysischgeografisch bezig.