vrijdag 10 november 2017

Dictee vrijdag 10 nov 2017 (2): dictee Oefendictee november 2017 (2) [1199]

Dictee - dictees [1199]

Oefendictee november 2017 (2)

1. Uveïtis krijg je aan je uvea, het druifvlies. Een aapje een cab? Gehuld in zijn caban liep hij naar de caban. De trainer wilde die cadet wel een schop voor zijn kadetje geven. Hij betaalde de caffè latte aan de caisse en wel per cassa. In de calorimeter bevond zich een caloriearm baksel. Volgens mij is een calpoltablet een paracetamolletje. Gepensioneerd drijven zij nu een campinkje. Wij hebben gecamperd, onze buren gekampeerd. Zo'n campe middeleeuwse outfit is kitscherig. Is die camera-unit er al? Horen camo's (continuing airworthiness management organisation) in de luchtvaartwereld thuis? Hoeveel Canadezen gaan er in een canadees? Combineert dat: capibara met capellini? Een caracole is een wijngaardslak. Wat weet die caribist nu van dat Caricom-land? Carpaccio vooraf, cappuccino toe. De cartoonist had iets moois van de carving gemaakt. Cautal zijn liederen die gezongen worden tijdens het holifeest (Holi, Holi-Phagwa, Phagwa, phagwafeest). In een cavabar drink je Spaanse mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode champenoise.

2. Een cecogram is braillepost. Een cedula (ook: sédula) is een identiteitsbewijs (Antillen; ID-kaart, ID-bewijs). Ik heb mijn gsm (SR) in een cellshop gekocht. Een Centraal-Afrikaan woont in de CAR (Centraal-Afrikaanse Republiek). Er lag een berg chappe(zijde) op de chape (ondervloer) [beide uitspraak sjahp]. In SR is een charger een oplader. Een chavista is een chavist, een aanhanger van Hugo Chávez. Een chòler [choller] (Papiaments) is een zwerver of bedelaar. Een cigarillo is een kleine sigaar. Met iemand met zulke kiksen heb ik per definitie een klik. Een clivia is een plant en een cloche een dameshoed. Hé, die coco praat me na! Ze hield een koddige, cocasse, voordracht. Een koket dametje is behaagziek en ijdel.

3. Op die hole sloeg hij een condor. Een (chemisch) continuproces is een continu proces. We hadden een cook-out in het stadspark. Dat voorwerp is van cortenstaal gemaakt. Dat kun je als grappige scheldnaam gebruiken: jij cosy! Een côte à l'os [lohs] heet ook wel côte de boeuf, maar het is beslist geen côtelette suisse. Is crémant echt een wijnsoort? In BE is crepi pleisterkalk. Een crime passionnel is toch echt ook een crime: werk voor de crimefighter. Op de Antillen heb je een cribnummer nodig bij particuliere import. Gaan we croquet spelen? Schrijf je cruesli net zo als muesli? Wist je dat: cryptogaam is bedektbloeiend. Het woord 'cuptornooi' mag je ook als 'cuptoernooi' schrijven. Customisatie is customizen. Ook op Cyprus heb je cyperse katten.

4. D.a.v. is de afkorting van daaraan voorafgaand en dav. is de afkorting van daaraanvolgend. De daze dazen leken wel te dabben [èh]. Is het (?) dagublad echt een [SR] groente? 'Danki', zei de Papiamentssprekende vrouw tegen me; haar Hollandse man zei: "Dank jullie wel." Hij had heel wat tours de bâton voorhanden. Bij een zumbathon en een dansbathon moet je denken aan een muzikale marathon. Een datu is een zekere cactus. Waarom zie je 'ditjes en datjes' niet vaak meer in dictees? Debris is ruimteafval, débris is puin [zelfde uitspraak]. De Decembermoorden geven nog steeds een unheimisch decembergevoel. Wat is het verschil tussen dB eb dBa? Wist je dat 'decalage' onderscheid of verschil is? Schrijf je liever 'dekenaat' en 'dekenaal' of 'decanaat' en 'decanaal'? Wat is een deciel in de statistiek? Een tiran heerst decretaal. Een dedoso [dedeoso] is in SR een wake en rouwceremonie. Heb je nog een beetje DEET:
di-ethylmetatolueenamide? Deflectie is verloren gaan van buigingsuitgangen. Hij, délégueetje, en zijn zus, dégénéréetje, zaten samen in een relicafeetje. Dat spul moet nog gede-icet worden. Ze voerden een wonderlijk démasqueetje op. Betekenen 'delocatie' en 'delokalisatie' hetzelfde? Demiwater is niet half, maar geheel gedemineraliseerd. Zij droeg een demietje. Die demi-vierge droeg een demikini.