woensdag 15 november 2017

1204 Dictee woensdag 15 nov 2017 (1): dictee Klein Gents Dictee 2017 √

Dictee - dictees [1204]

Klein Gents Dictee 2017

[Nieuw in Gent: maximaal 1 fout per woord.] 

Niets dan de waarheid (auteur: Peter Catrie)

1. De sociale media zijn een riool waar filmpjes van dabben [uitspraak: èh, zekere dansmove uitvoeren] en sextortion [VD] als fecaliën ronddrijven. Een ander fenomeen tussen die mentale anomalieën is het nepnieuws, een kokendheet topic dezer dagen. Voor alle duidelijkheid: ik spreek niet over menistenleugentjes ofte ['of de' lijkt minder juist: in dat geval alleen: of] leugentjes om bestwil. Ook niet over broodjeaapverhalen van kullebroeren [grappenmaker; VD alleen: kullebroers] of de onvermijdelijke horoscoop van een argeloze Kreeft [sterrenbeeld].

2. Nee, ik spreek over fake news [geheel Engels, 'fake' wel 'Nederlands woord, maar 'news' niet] waarmee sommige nobiljons [BE: notabele] uitpakken. Deze luitjes, die uit zijn op pecuniaire voordelen, jongleren met leugens zoals het cruijffiaanse Barça [FC Barcelona, over de cedille is internet vrijwel unaniem] tikitaka [VD] speelde met een bal tegen de franquisten [zekere fascisten] en Francofascisten van de Koninklijke [= Real Madrid]. Of spelen ze eerder balletje-balletje? Smombies [van smartphone + zombie] en naïevelingen worden in elk geval flink belazerd middels hoaxen [vals computerbericht] die als neofyten [plant, geen neofiet = nieuwkomer] in de jungle van het internet woekeren. Gecomplotteerd, antidemocratisch en orwelliaans volgens sommigen. Maar besteld door welke klandizie? Toen een Syrisch gezin in de no-goarea Homs [plaats] na de putsch zei dat zelfs hun za'atar [niet in wdb.: een magisch kruidenmengsel] was gestolen door milities werd dit afgedaan als nepnieuws uit het land waar datsja's [buitenverblijf] als pied-à-terre(s) [verblijf] gebruikt worden.

3. In de aanloop naar de jongste Amerikaanse verkiezingen leidden veel IP-adressen met fake news naar een plaats in
Zuidwest-Macedonië. In deze garnizoensstad van het leugeneskadron werden gretig nieuwsberichten gecopy-pastet door whizzkids met een hands-onmentaliteit tussen alle huis-tuin-en-keukenbesognes door. Misschien is het wel gewoon op-en-top plezant om zo'n reeks malicieuze leugens achterelkaar te concipiëren.


4. Zijn dit profetieën die de ondergang van het Avondland [VD: westerse wereld] inluiden? Een teken des tijds zoals de art-decostijl van Cauchies [Cauchie, internet: beeldend kunstenaar] sgraffiti [mv. van sgraffito, dat maakte hij, internet; graffiti is wat 'simpeler' – met de spuitbus] in Brussel plaatsgemaakt heeft voor choquerende [ook: shockerende] muurschilderingen refererend aan het caravaggisme [schilderkunst, scherpe contrasten licht en donker] en De lijken van de gebroeders De Witt [titel schilderij]?

5. Nee hoor, nepnieuws is van alle tijden: bijvoorbeeld al in de oudheid met een lastercampagne van Octavianus tegen Marcus Antonius. In de middeleeuwen voerde de officiële chroniqueur van het Oost-Romeinse Rijk een clandestiene lastercampagne tegen keizer Justinianus: een echt Byzantijns [niet byzantijns = slaafs, maar Byzantium betreffend] complot. Dichter bij huis werden drukkers geëxcommuniceerd in de Zeven Provinciën [de Verenigde Nederlanden gedurende de Republiek] wegens verspreiden van fake news avant la lettre.

6. Wel nieuw is dat al die data op sociale media, gecombineerd met een korte aandachtsspanne, katalysatoren kunnen zijn van een nieuwe meme [eenheid culturele overdracht] die inspeelt op de al getroebleerde gemoederen van de online-ingezondenbriefschrijvers [met klemtoon op 'online', anders 'online' los!], denken we bijvoorbeeld maar aan de discussie rond Zwarte Piet. Houdt u dus goed afstand van de sociale media. Op het Apennijns Schiereiland wil men dit overigens al niet meer blauwblauw laten en beraadt men zich nu over gevangenisstraffen  voor dergelijke charlatanerieën. Even geen tijd voor fettuccine [It. lintpasta].

7. Ten slotte: dat het Groot Dictee de kraaienmars blaast, leek initieel ook op fake news. Impardonnabel is dit voor pietjes-precies en linguïstische prinzipienreiters maar misschien krijgen we in plaats hiervan Het Liegebeest [titel van een voormalig BE-tv-programma] wel op de treurbuis terug!

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten