zondag 3 december 2017

1222 Dictee zondag 03 dec 2017 (1): dictee Oefendictee december 2017 (1) √

Dictee - dictees [1222]

Oefendictee december 2017 (1)

1. Ze laat weten dat het haar naar den vleze gaat. Wat is die Nanzivertelling leuk (ook Anansi-)! De naamlozevennootschap(s)vorm is veelgebruikt. De afkorting van 'na Christus' is n.C. of n.Chr. (p.C. is post Christum en j.n.C. is jaar na Christus). De napi is de knol van de yamswortel. Hij naste (nasjte) de (echt Hollandse) nasigorengschotel. Hij had een soort van nativespeaker(s)houding. Wanneer is dat nederpopfestival? Daar wordt veel Negerengels gesproken. Houdt u zich wel aan de netetiquette? Het nieuwjaar begint met Nieuwjaar. De nieuwtestamentische verhalen komen uit het Nieuwe Testament. Lanterfanten blinken uit in niksdoen (GB ook, VD alleen: nietsdoen; ww., infinitief). Met die nono houden we geen rekening. Laten wij noodles maar gewoon noedels noemen [zelfde uitspraak]. Wat is het verschil tussen 'nooit ofte nimmer' en 'nooit en te nimmer'? Hij is een notoire [twaar] dief. Schrijf jij nougat [oe] of noga? Hij eist op hoge poten dat zijn gegevens ontgoogeld worden.

2. De Rijksoverheid [VD] is verantwoordelijk voor de burgerlijke stand. Ik heb onze verhuizing gemeld bij de afdeling Burgerlijke Stand van de gemeente Middelburg. Een haven is eigenlijk één groot kadegebied. Hij was altijd al de caférisee van de buurt. Het conceptregeerakkoord repte van taksverlaging. Bij het noords wandelen (nordic walking) heb je nordicwalkingstokken nodig. Ze droeg iets wijds toen ze zich te midden van de weidse dreven vermeide om verdere stress te vermijden. Zijn er ook ob-vrije goederen? Noem het drietal Oceanische eilandengroepen. Een ocel is een puntoog, ocelli zijn pauwenogen en een ocelot [oo, uh, oh] is een pardelkat. Esofagitis is een ontsteking aan de oesophagus. Daar wordt offpiste geskied. OLS is het openbaar lichaam Saba. Het mama's-kindje werd door omi op een omafiets naar school gereden. Dat moge om godswil (om Gods wil, for God's sake, for heaven's sake) en in godsnaam (in Gods naam; in de betekenis 'gratis': P.D. = pro Deo) niet gebeuren. De ozb is de onroerendezaakbelasting. Het onderhout was onbruikbaar.

3. Ze mochten omstebeurt een lootje trekken. De Onafhankelijkheidsdag valt op 25 november [SR]. Met de kwalificatie 'on demand' lever je ondemanddiensten. Van dat spul wil ik wel een paar onsen [onzen; uitspraak] hebben. De onshore gaswinning (onshoregaswinning) in Groningen wordt ingeperkt. Bij een training on the job leer je een vak ontiegelijk veel beter dan op andere wijze. Is ontmannen net zoiets als ontmaagden? Het was een ontstreste (relaxte) expeditie. De ontstane commotie was disproportioneel. Hij ging gebukt onder ondraaglijke onera (lasten, enkelvoud: onus). De term die bij bewijslast hoort, is overigens 'onus probandi'. En die ligt meestal bij het Openbaar Ministerie. De afkorting O.L.H. staat voor Onze-Lieve-Heer. In een onzinzin wordt er niet gestotterd. Bij oorlog voeren vindt oorlogvoering plaats.

4. Oorsuizen is tinnitus. Ze kreeg een opaalsieraad (een opalen sieraad). Opake lingerie is niet-decadent (niet decadent). De opendagcommissie organiseert de open dag in de openlucht. De opioïden zijn een groep van stoffen met opiumachtige eigenschappen. Tot de opioïden behoren ook lichaamseigen neuropeptiden zoals endorfine .Oppuntstelling is het op punt stellen (mettre au point, vgl. mise au point). De pudding stijfde op, ze werd opgesteven. Opting-in en opting-out (VD; GB: opt-in en opt-out) hebben te maken met collectieve regelingen bij zekere verzekeringen. Een orb is een zekere afwijking in de astrologie. De ruimtesonde bevond zich in een orbit. Mijn organizer is toch zo handig! Vertel eens wat een pro- en een orthese zijn. Een osloconfrontatie is gewoon een line-up. Sinterklaas arriveerde per arrenslee.

5. In BE is de ouderdomsdeken de nestor. Een ounce (oz) omvat 28,3 gram, een troyounce [goudhandel] meer. Een ouroboros is een staartbijtende slang. En wie was de overallwinnaar [overall winnaar]? Voor deze gelegenheid heb je een overdresste outfit: je bent overdressed. Een owrukuku is een uil of een lanspuntslang. Van déjà vu's krijg je een déjà-vugevoel.

 
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten