vrijdag 24 november 2017

Dictee vrijdag 24 nov 2017 (1): dictee Mortsels Dictee 2017 [1214]

Dictee - dictees [1214]

Dictee Mortsel 2017

Huwelijksperikelen (auteur: Reinhilde Haest)

1. Mag ik u mijn buren voorstellen: het is een mooi gezin, echt nette lui. Frans is een notoire klarinettist met een drukke concertagenda. Zijn vrouw Marie is yogacoach. En dan zijn er nog de twee 14-jarige zonen, een twee-eiige tweeling. Frans en zijn vrouw hebben nogal uiteenlopende interesses. Zo vindt hij dat op een matje op de grond liggen om je daarna een beter mens te wanen een snobistisch gedoe. En Marie van haar kant heeft niet al te veel belangstelling voor het concertleven van haar man. Die meningsverschillen hebben soms verregaande consequenties. Zo konden zij vorige zomer het niet eens geraken over hun vakantiebestemming. Marie wilde naar Zuidoost-Azië voor haar relaxatietechnieken, maar Frans wilde helemaal niet gaan yogaën. Hij verkoos te gaan saunaën in Finland, in een authentieke houten sauna aan de rand van een van de vele Finse meren, ver van het lawaai en de CO2-emissie in onze vervuilde steden. De zonen wilden geen van beide: hun plan was in hun hawaïshirt te gaan zumbaën. Dat leverde hoogoplopende discussies op, een compromis bleek niet mogelijk.

2. Hoe anders was dat vroeger! Als verliefd koppeltje hadden ze het niet al te breed. Een beginnende muzikant verdient namelijk nog niet veel. Een citytrip naar Parijs konden ze zich niet permitteren, maar ze waren gelukkig. Ze waren tevreden met een gezellig tête-à-tête
[het-woord] in een kleine koffieshop (ook: coffeeshop) om de hoek, of met een simpel dinertje met een bord spaghetti bolognese, toen nog zonder het obligate glas bordeaux, en een suikerrijk dessert. Of ze vierden Valentijnsdag met een kant-en-klare pizza thuis, in hun pyjama in de zetel voor de televisie. Toch was dat een mooie tijd!


3. Bijzonder mooie herinneringen bewaren ze aan die romantische reis naar de Italiaanse Rivièra [VD], kort nadat ze getrouwd waren. Dat was het summum! Negen maanden later werd hun tweeling geboren. Dat heeft hun leven helemaal overhoopgegooid. Marie was overstuur, ze had haar handen vol  met de zorg voor de baby's en de stress werd haar te machtig. Om haar te helpen gaf Frans haar een
yoga-abonnement. Toen is de yogakoorts begonnen. Ze ging daar zo in op, dat ze geen enkele sessie miste en dat ze na een minimum van tijd zelf coach werd. Nu had ze zeker geen tijd meer om met Frans mee te gaan als die in het buitenland op tournee was. Marie vervreemdde steeds meer van Frans en die zag dat wel, maar wist niet wat hij er kon aan doen. Af en toe haalden zij mooie herinneringen aan vroeger op, maar daar bleef het bij.


4. En de vakantie? Terwijl de twee jongens op zumbakamp waren, zijn de ouders naar een chic wellnesscenter in de Zwitserse Alpen getrokken, in de frisse berglucht, met sauna, yoga en tutti quanti à volonté.

5. Eind goed, al goed!