dinsdag 14 november 2017

1203 Dictee dinsdag 14 nov 2017 (2): dictee Oefendictee november 2017 (5) √

Dictee - dictees [1203]

Oefendictee november 2017 (5)

1. De stof gore-tex heeft nuttige toepassingen. De conciërge van een gymnasium heet claviger. Sirenengezang kan beter niet verstoord woorden door sirenegeloei. Een gaine is een elastisch buikkorset (geen corselet). Een chaitya is een heiligdom of stoepa waarin de boeddhistische relikwieën of soetra’s werden bewaard. Een gaita is een doedelzak. Gadodede is in SR commelina [geslacht van tuinsierplanten met hemelsblauwe bloemen], een lastig te bestrijden onkruid. Een gadotyo [g van goal: gaa-doh-tjoo] is een godsvogeltje of huiswinterkoning. De een is gallofoob, de ander gallomaan. Garimpeiro's [g van goal, pee] zijn goudzoekers. Daar kun je gargantueske maaltijden bestellen. Een gaskomfoor biedt veel comfort. Wat orgelpijpen heeft, is gechantourneerd. Een deputé is een gedeputeerde. Het kort geding in NL wonnen ze; zo'n kortgeding in BE zouden ze geheid verloren hebben.

2. Mij favoriete kleur is geelgroen, mijn dito stof is het (volgens VD geelgouden (!)) geelgoud. Hoe schrijf je 'geiser' en 'geisha' tegenwoordig? Als je gejost bent, ben je gesjareld: bedonderd. Een gelebek is een zeker dikbekje. Met een licentie ben je gelicenseerd of gelicentieerd. De gelofteaflegging was indrukwekkend. Welk gemengd dubbel won de gemengddubbelfinale? Heeft Gent ook een gentrificatieprogramma? Spreek snel uit: geolied. Een ander woord voor gerstebier is gersten [geen n uitspr.!] Wat gerecycled is, is gerecycleerd. Hoeveel geco's (gesco's) hebben jullie in dienst? De arbeider heeft zich gesyndikeerd. Een get-together is in SR een gezellige bijeenkomst. Getourmenteerd (getormenteerd) en getroebleerd vroeg hij zich af, hoe hij in die getruukte val getrapt was. De getijdenbeweging kan energie opleveren voor onze energievretende maatschappij.

3. Met al een geuzeconsumptie van zes (6) stuks zei hij: "Nemen we nog een geusje?" Een gevalstudie is een casestudie of casestudy. Gewagen is gewag maken van. Een gezaghebber moet gezag hebben en dus gezaghebbend zijn. Volgens de quasideskundige was de frequentie drie millihertz (afko: mHz). Een retourette is een retourwinkel. Bij het syndroom van Gilles de la Tourette (tourette, gillesdelatourette, tourettesyndroom, gillesdelatourettesyndroom) kunnen tics convulsifs optreden. Met GIP wordt het Gibraltarees pond aangeduid. De gioer is de overgang tot het jodendom. De scheldnaam voor niet-moslims is giaur [gaa-voer]. We gaan naar onze gîte (vakantiehuisje). De must have gebruikte hij als giveaway. In volle gloor was de chloordamp te zien. In SR kun je een glogetuigschrift [gloo] behalen. Een gnome is een zedenspreuk, een gnoom o.a. een kabouter. In het godshuis werd gepredikt over de Godsgezant. Wie goeddoet, goed ontmoet. Hij maakte een goedgeschreven verhaal.

4. Een goth hangt de gothic aan. Hij zat onder de goudenregen. Met gotong-rojong wordt aangeduid dat iedereen in de gemeenschap elkaar helpt ... Gracieus is met gratie. Eem granmorgu is in SR een itajara (zeker zaagbaars). De gram of grande is wat je te vorderen hebt (je gram halen). Gramnegatief en -positief slaan op bacteriën. Grasharingen hebben niets met tenten van doen. Vanwege haar gratie kreeg ze een gratificatie. Hoeveel grebbenbergen zouden er zijn? Wat is de groentelade-inhoud? Gropesi is in SR taugé. Het gyrokompas is kapot. De advocaat zou hem vrijpleiten. Het EKO-keurmerk is een ecokeurmerk. De Wmo-raad adviseert over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hij werd voortdurend gebasht en gedist: vaak werd er een diss over hem uitgestort [mv. disses of dissen]. Jammer, dat oké en OK geen verbogen vorm hebben (GB: oké is bnw.). Wat doet een Haarlemmer met haarlemmerolie? En: houd je van Haarlemmer halletjes? In de Haarlemmer Hout hoorde ik hem Haarlemmerdijks spreken en haarlemmerdijkjes (haarlemmerdijkies) maken. Een hagada is een boek met liederen over de exodus uit Egypte. De halacha is een dogmatische stroming binnen het jodendom. Voor een haf (strandmeer) kan een nehrung (strandwal) liggen. Op de hadj had de hadji zijn hadithje bij zich. Zijn ze weer aan het hakketakken? Is dat echt halal vlees (halalvlees)? Halloumi lijkt op feta. De halfopen (en dus halfdichte) deur stond half open.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten