maandag 20 november 2017

Dictee maandag 20 nov 2017 (1): dictee BeNe-dictee VII 2017 [1210]

Dictee - dictees [1210]

BeNe-dictee VII 2017

Kroniek van een onvoltooid jaar (auteur: Frank Denys)

De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.


1. Sinds de eerste van de louwmaand [januari] is in Frankrijk een wet van kracht die aan werknemers het recht geeft om in hun vrije tijd werkgerelateerde mails en telefoons te negeren. De diffuse [vaag] scheiding tussen werk en ontspanning zorgt er in onze dolgedraaide maatschappij blijkbaar voor dat we tegen onszelf in bescherming moeten worden genomen. Wie zijn phablet [phone + tablet] opzij laat liggen en zijn clamshell [klaptelefoon] of DECT-telefoon [digital enhanced cordless telecommunications] ongestoord laat rinkelen zou zich beter tegen werkstress en burn-out wapenen en mag gerust zijn andullatietherapie [massage + infrarood] stopzetten, zo lijkt de boodschap te zijn. Moeten we evenwel toch ook niet fundamenteler nadenken over onze verhouding tot de moderne communicatiemiddelen? Wie van dat laatste weinig last schijnt te hebben is een Amerikaanse Twitterazzo (ook: twitterazzo). Op 22 januari wordt president elect [nieuwgekozen] Donald J. Trump beëdigd als 45ste Amerikaanse president. Vorig jaar wist de New Yorkse vastgoedtycoon met zijn spread-eagle oratory [bombastische retoriek VS] en Americandreamverhaal blijkbaar niet alleen de in de Biblebelt residerende rednecks [conservatief in zuiden VS] – als ik me dit bahuvrihicompositum [vb. roodhuid, dikkop] mag veroorloven – te overtuigen, maar ook de blauweboordenwerkers of blue collar workers (net als: witteboordenwerkers en white collar workers in VD). Deze olibrius [opschepper, snoever], die het wullie-hullie-denken
[wij-zij-denken] hoog in het vaandel voert, zal in 2017 nog herhaaldelijk in het nieuws komen.


2. Op 7 februari wordt in de Knesset [Israëlisch parlement] een omstreden wet goedgekeurd die zo'n 4000 illegaal gebouwde huizen van Joodse settlers [kolonist] op de Westelijke Jordaanoever met terugwerkende kracht legaliseert. Een tweestatenoplossing lijkt verderaf dan ooit, tot wanhoop van de vele Palestijnen met hun arafatsjaal. Die kleurige, geblokte omslagdoek wordt ook wel mani of kufiyyah genoemd (of kaffiya of keffiyeh). De vluchtelingenproblematiek woedt ondertussen onverminderd voort. De Tweede Golfoorlog resulteerde in een gedebaathificeerd [GB, vgl. de Baathpartij] Irak. Samen met het falende internationale beleid in Syrië heeft dit ongetwijfeld de kiemen gelegd voor de huidige explosieve toestand in het Midden-Oosten. Hieruit is, in navolging van Al Qaida, IS ontstaan. Deze jihadistische salafisten voeren een ghazidsja [heilige oorlog] tegen de talloze kufar [ongelovigen, enkelvoud kafir]. In de Syrische Burgeroorlog heeft de symmachie [oorlogsbondgenootschap] tussen Rusland en het meedogenloze regime van Bashar al-Assad de rebellenopstanden voorlopig in de kiem gesmoord. Duizend-en-een [= groot aantal] Syrische burgers ontvluchten het oorlogsgeweld en er ontstaat een ongemeen grote migratiestroom naar Europa. Maar in de sprokkelmaand valt ook vreedzamer nieuws te noteren. In een tijdspanne van slechts twee weken is er aan het firmament achtereenvolgens een maans- en zonsverduistering waar te nemen. Liefhebbers van syzygieën [samenstand] kunnen hun hart ophalen. Tijdens de 39ste Oscaruitreiking is Los Angeles de place to be. Vele ongles-bleus vergapen er zich in chiquige (!) kostuums aan de glamgirls [glamour] die in watteaujurken [van kunstenaar Watteau] op de rode loper paraderen.

3. Maart wordt ook weleens de guldenmaand genoemd en kent op de 20ste een equinoctium [dag-en-nachtevening, equinox]. Twee dagen later, precies een jaar na de terroristische aanslagen in Brussel, rijdt in Londen op Westminster Bridge een megamobiel in op een menigte, waarna de bestuurder ook nog eens een bobby [politieagent] doodsteekt. Je zou voor minder aan gefyrofobie [brugvrees] beginnen te lijden. Wat bezielt toch een almaar groeiend aantal zeloten die de duivel inhebben, om als zelfverklaarde sjahids [martelaar voor Allah] dood en verderf te zaaien? Hopen ze met hun guerre à outrance [op leven en dood] de djenna te bereiken waar ze zich kunnen vergrijpen aan hoeri's? Aan de dader in Londen kunnen we het alvast niet meer vragen, want ook hij is inmiddels kassie-zes.

4. Ook de grasmaand april zal ons niet verlossen van de ubiquiteit [alomtegenwoordigheid] van terreur. Op 3 april wordt het metrostation van Sint-Petersburg getroffen door een bomaanslag. In Egypte ondergaan twee koptische [hoofdletter = taal] kerken hetzelfde lot. Vermits het mogelijk is in een wibbussie [ogenblik] een croftybom [met gootsteenontstopper] te fabriceren, blijven explosieven het geliefkoosde wapen van thanatofiele [suïcideneiging] desperado's. Maar het kan ook anders. In het noordse [in het noorden] Stockholm rijdt een vrachtwagen in een winkelcentrum in op een menigte. In Turkije ontslaat de regering een groot aantal ambtenaren, omdat ze zogenaamde gülenisten [aanhangers Gülen] zouden zijn. Zou de grondlegger van de Turkse staat zich niet in zijn graf omdraaien? Of zich postuum verslikken in zijn lahmacun [Turkse pizza]?

5. De vijfde maand van het jaar mogen we niet verwarren met oktober en spellen we daarom ook als Mariamaand [mei = Mariamaand, zelfde letter, hoofdletter, oktober = mariamaand]. Hoc mense [in deze maand] mag Emmanuel Macron zich als 39-jarige de jongste bewoner van het Elysée [ambtswoning Franse president] noemen. Voorafgaand aan zijn verkiezing volgde ik het tv-debat met zijn opponente Marine Le Pen. Je kon niet spreken van bisbilles [mv., gekibbel] tussen die twee kemphanen, maar verheugend was toch dat het pleit niet gewonnen werd door de hadjememaar [zekere politicus] , maar door de minst agressieve debattant die daarmee misschien wel de verkiezingen won. Salonfähig [beschaafd] is hij ongetwijfeld met een cougar [oudere vrouw met jongere man] aan zijn zijde, maar we moeten afwachten of hij er ook in slagen zal de werkloosheid onder de banlieusards [bewoners van een banlieue] terug te dringen.

6. De broeiend hete wiedemaand [juni] mag je letterlijk vurig noemen. In Londen worden lullenmannen [bij brandweer, lulleman = kletskous], magirusladders [uitschuifbaar] en dies meer ingezet om een verwoestende brand in de Londense Grenfelltoren te blussen. De lord mayor [burgemeester o.a. Londen] ziet tot zijn leedwezen het dodental oplopen. In een resort in de Filipijnse hoofdstad sterven tientallen mensen door asfyxie [verstikking] nadat een schutter het casino in de fik stak. In Portugal veroorzaken letale [dodelijk] bosbranden veel afflictie [hartzeer, verdriet]. Op 16 juni overlijdt de graue Eminenz [éminence grise] Helmut Kohl. De gewezen Duitse bondskanselier was de urheber [grondlegger] van de Duitse hereniging en staat bekend als de man die de ossi's [Oost-Duitser] na de Wende [val van de Berlijnse Muur]     blühende Landschaften [bloeiende landschappen] beloofde.

7. In juli zoeken camperaars [met camper] van diverse nationaliteiten zuidelijke oorden op, anderen houden het bij een staycation [vakantie thuis]. Vitamine V staat voor vakantie, maar die kan altijd door cataclysmenperikelen [geweldige ramp, mv. alleen n]     versjteerd [verpesten] worden. In de Turkse stad Bodrum vindt een aardbeving plaats met een intensiteit van VII op de mercallischaal [schaal van Mercalli]. Japan en China worden geteisterd door overstromingen en aardbevingen na zware sibibusi's [zware bui]. Moeten we toch niet zorgzamer met Moeder Aarde omgaan als we die tellurische [aarde betreffend] krachten willen bedwingen?

8. Tijdens de maand augustus barst in Nederland en België een voedselschandaal los: consumptie-eieren blijken besmet met fipronil [verdelging insecten], een acaricide [bestrijding mijten] uit de groep van de fenylpyrazolen. De crisis dijt uit naar andere landen en treft vele landbouwers. Spanje valt op zijn beurt ten prooi aan pusillanieme [laffe] aanslagen en de wereld kijkt toe op de zoveelste hideuze [weerzinwekkend] geweldsuitbarsting. Een zekere gewenning lijkt op te treden, bevreemdt [onderwerp: dat!] je dat nog? Op het WK atletiek [als GB's WK voetbal] in Londen beleeft de Jamaicaanse spurtbom Usain Bolt geen runner's high [roes t.g.v. lang trainen]. Hij moet in mineur afscheid nemen, want tijdens de estafettekoers 4 x 100 meter wordt hij als laatste loper getroffen door een myorrhexis [spierscheuring] in de hamstring. Hierdoor bereikt hij zelfs de eindmeet niet.

9. Medio september legt de VN-Veiligheidsraad nieuwe sancties op aan Noord-Korea na de zwaarste nucleaire test van het regime in Pyongyang. Wederzijdse dreigementen en fanfaronnades [pocherij] tussen Trump en Kim Jong-un dreigen te ontsporen: we mogen er niet aan denken wat er gaat gebeuren als een van die twee het in zijn bobbekop [dikkop, bolle kop ...] zou halen een zogenaamde preëmptieve [preventief] aanval uit te voeren. In het licht van die spanningen is het wellicht geen grote verrassing dat de Nobelprijs voor de Vrede in 2017 naar de Internationale Campagne tegen Kernwapens gaat.

10. In dit voorlopige jaaroverzicht had ik het nog willen hebben over de waanzinnige schietpartij in Las Vegas, het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid, de langverwachte vorming van een nieuwe regering in Nederland, etc.  Evenwel is niet alleen het laatste trimester nog niet afgelopen, maar vooral mag ik als jantje-secuur de honderd opgaven [invulplaatsen] niet overschrijden. Een acribische [nauwgezet] ingesteldheid kan de dicteesport alleen maar ten goede komen. We willen immers niet zoals in het voetbal afglijden naar een mickeymousecompetitie [met weinig niveau].