zaterdag 18 november 2017

1208 Dictee zaterdag 18 nov 2017 (1): dictee Groot Leiderdorps Dictee 2017 √

Dictee - dictees [1208]

Groot Leiderdorps Dictee 2017

De rijke geschiedenis van Leiderdorp (auteur: Tanneke Schoonheim)

[De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.] 
[Ook moesten de grammaticale en spelfouten [8] in de tekst worden omcirkeld. Hier in rood met verbetering in groen tussen vierkante haken.] 

1. Het verleden van Leiderdorp is interessanter dan je misschien zou denken en echt iets om als Leiderdorper apetrots op te zijn.

2. Laten we eens poolshoogte nemen in de minutieus opgestelde canon van Leiderdorp, waarin een scala met [aan/van] illustratieve gebeurtenissen is opgenomen.

3. Zo werd [werden] er bij archeologisch onderzoek in verband met de aanleg van de hogesnelheidslijn sporen ontdekt van een boerderij uit de vroege ijzertijd en pakweg 2500 jaar geleden woonden hier mensen met een veeteelt-akkerbouwbedrijf.

4. Eeuwen later blijken de expanderende Romeinen tot aan de Rijn te zijn doorgemarcheerd.

5. Ter bescherming van de noord grens [noordgrens] van het Romeinse Rijk bouwt men dicht bij het water een aantal van palissaden voorziene forten, die ook als adequate accommodatie voor de regelmatig patrouillerende militairen fungeren.

6. In de Merovingische periode, omstreeks het jaar 550, strijken er enthousiaste nieuwe bewoners neer op [in] deze contreien.

7. Er verrijst een idyllisch dorp, met een in de kleiige rivierkreek aangelegde haven, die [dat – het (!) dorp] zich tot een internationaal georiënteerde handelsnederzetting ontwikkelt, met lucratieve handelscontacten tot in Duitsland.

8. Leiderdorp telde ooit zes laatmiddeleeuwse kastelen, gebouwd met lokale rivierkleibaksteen.

9. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten [GB, VD: twisten] werden er twee rigoureus verwoest, drie andere werden met de grond gelijkgemaakt ten tijde van het Beleg van Leiden [zoals GB: Beleg van Breda, Beleg van Maastricht, maar VD: beleg van Leiden].

10. In de achtiende [achttiende] eeuw zijn ze definitief afgebroken en inmiddels overdekt met Vinex-wijken.

11. Men recyclede het puin, dat gebruikt werd voor de nieuwe bouwsels, alleen van het fameuze Huis ter Does zijn er nu nog wat pittoreske relicten zichtbaar.

12. Ook na de Reformatie [GB: reformatie, hier is echter de specifieke Reformatie van de zestiende eeuw bedoeld] schrijft Leiderdorp geschiedenis op religieus gebied.

13. In 1886 vindt de Doleantie [GB: een doleantie, maar hier is de specifieke Doleantie van 1886 bedoeld – die van 1834 heet de Afscheiding] plaats, een scheuring binnen de protestantse kerk, en in Leiderdorp besluiten dominee Vlug en de kerkenraad zich omwille van het zielenheil hierbij aan te sluiten, als eerste Zuid-Hollandse gemeente.

14. Voor- en tegenstanders dreigen slaags te raken en de locoburgemeester roept de hulp [+ in] van de Leidse garnizoenscommandant om ervoor te zorgen dat de situatie
de-escaleert.


15. Uiteindelijk loopt het allemaal goed af en inmiddels zijn alle afgescheiden stromingen weer bij elkaar onder de oecumenische paraplu van de PKN.

16. De industrie behoorde van oudsher tot een van de belangrijkste pijlers van de plaatselijke economie, eerst vooral met de middeleeuwse steen- en pannenbakkerijen, later met de
negentiende- en twintigste-eeuwse scheepsbouwactiviteiten. [behoorde tot de belangrijkste pijlers of: was een van de belangrijkste pijlers] 


17. Hier is nog maar een minuscuul deel van de Leiderdorpse historie de revue gepasseerd. Er heeft in de afgelopen millennia nog veel meer vermeldenswaardigs plaatsgevonden, maar dat moet u zelf maar verder nalezen in de annalen, kronieken en andere documentatie over het dorp.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten