vrijdag 10 november 2017

Dictee vrijdag 10 nov 2017 (1): dictee Groot Wagenings Dictee 2017 [1198]

Dictee - dictees [1198]

Groot Dictee Wageningen 2017

Groot Wagenings Dictee (auteur: H.K.H. prinses Laurentien)

1. Semi-intellectuele slimmeriken die in geprivilegieerde situaties zijn grootgebracht, denken dat ze in allerijl limericks, distichons, elegieën en linguïstische anekdotes uit hun mouw kunnen schudden, en in alle contreien van het Koninkrijk der Nederlanden gaan vooraanstaande medeburgers ervan uit dat taal voor iedereen appeltje-eitje is.

2. Zo'n deplorabele ivorentorenhouding doet de kwintessens van een maatschappijbrede problematiek teniet.

3. Het is impardonnabel dat deze asymmetrische visie op de werkelijkheid niet vaker langskomt in het achtuurjournaal terwijl we worden doodgegooid met shockerende [ook: choquerende – zelfde uitspraak] beelden over het Midden-Oosten en de derdewereldlanden.

4. Deze lacune in onze informatievoorziening is niet bevorderlijk voor onze affiniteit met laaggeletterdheid, in mijn ogen de belangrijkste randvoorwaarde van onze participatiemaatschappij.

5. Goedgeïnformeerde en empathische mensen bagatelliseren een thema niet dat zo nabij ons eigen bestaan ligt.

6. Zij labelen mensen die huiveren van taalkundige tierelantijnen niet als dommeriken en naïevelingen.

7. Het halsstarrig en consequent negeren van deze heikele tweedeling heeft nochtans desastreuze consequenties en leidt soms tot kafkaëske taferelen.

8. Zo is een lucullusmaal geenszins rechttoe rechtaan als een omhooggevallen gepiercete en getatoeëerde ober tijdens een amoureus dinertje zelfingenomen vraagt: "Prefereert u de exquise focaccia met gekonfijte foie gras, gazpacho of gekaramelliseerde pannenkoeken?

9. Houdt u meer van crustaceeën met guacamole, coq au vin of bouillabaisse?"

10. Zo'n hautaine wat-maak-je-me-noublik kan ertoe leiden dat iemand toch maar voor een kant-en-klaarmaaltijd uit zijn vriezer kiest. Dit onacceptabele en bête koeioneren maakt mensen sacherijnig [ook: chagrijnig – andere uitspraak].