vrijdag 17 november 2017

1205 Dictee vrijdag 17 npv 2017 (1): dictee Groot Dictee Sint Anthonis 2017 √

Dictee - dictees [1205]

Groot Dictee Sint Anthonis 2017 (in De Oude Heerlijkheid)

In de schaduw van de rômfabriek (auteur: Piet Vloet)

1. Schitter in alle disciplines waarin geschitterd kan worden; Oploo past deze euforiserende leuze toe door toneelkunst, want het beseft dat kunst altijd ook woord- en toneelkunst behelsd heeft; juist op dit punt slaat het would-bekunstdorp Sint Anthonis een astronomische modderfiguur: het heeft zelfs geen toneelclub waardoor mijn bloed karnemelk wordt.

2. Geroemd moet worden het initiatief van het Oploose echtpaar dat drie toneelclubs tot een drie-eenheid, niet te verwarren met de
rooms-katholieke Drie-eenheid, weet te smeden en met een gezamenlijk superoptreden Oploo op de Noord-Brabantse toneelkaart zet.


3. Een aubade aan de auteur die reuzegrote gebeurtenissen uit het verre verleden een reuzengestalte geeft in een authentiek, historisch verhaal dat ontroert en waarvoor hij veel research verrichtte en vele interviews afnam.

4. Velen van ons kennen de rômfabriek; een typisch Brabantse betiteling, want "rômme" is ordinaire, alledaagse, doordeweekse koeienmelk en "melk" is karnemelk waarvan de room is afgekarnd voor goudgele boter; daarnaast is er nog sprake van fiets over de betekenis waarvan zelfs deskundigen ruziën. Raad jij of raadt u nu maar wat het precies is.

5. Het toneelstuk onthult het verhaal van onderduikers en gecrashte piloten die door de moffen gezocht werden maar ook expliciet van heroïeke helpers, die in de schaduw van de fabriek, verborgen voor Duitsers en gewetenloze NSB'ers, deze refugiés hielpen met inzet van hun hachje zonder dat zij op hun iPhones geïphoned konden worden over eventuele razzia's door bloedfanatieke, minderjarige nazietjes die in koelen bloede moordden.

6. Voor deze hulp was mannen- en vrouwenmoed nodig, want werd je geattrapeerd door laag-bij-de-gronds verraad van pilatussen of door iemands loslippigheid, dan wachtte je de kogel of misschien nog erger het concentratiekamp waar een tergend langzame dood loerde totdat Magere Hein je kwam halen.

7. Wij, toeschouwers, zien het optreden van de tonelisten maar moeten ook oog hebben voor de arbeid die een tiental vrijwilligers verrichtte: decorbouwers voor een coulisselandschap en geaquarelleerde luchten, coupeuses en costumières voor archaïsche kostuums anno Domini 1944, grimeuses voor een beatrixkapsel en dan vergeet ik nog de auteur, de regisseuse en alle coacteurs en coactrices inclusief de souffleuses.

8. Voor mij als linguïst is Oploo in drieërlei opzicht het kunstdorp bij uitstek, wat nog meer profiel krijgt door het pseudo-Romeinse amfitheater dat gebouwd is met de inzet van de zzp'ende bevolking waar zelfs een duizendtal bijtjes op de achtergrond zoemt.

9. Cultureler kan toch niet: een trias van cultuur, natuur en coöperatie. Applaus voor Oploo.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten