donderdag 30 november 2017

1219 Dictee vrijdag 30 nov 2017 (1): dictee Oefendictee nov 2017 (9) √

Dictee - dictees [1219]

Oefendictee november 2017 (9)

1. De palmtakken met Soekot heten loelavs of loelavim (VD; enkelvoud loelav, GB heeft mv. loelaviem). Wat zijn je logingegevens? Een logologo is in SR een paling. Marie had zowel mannelijke logeetjes als vrouwelijke logeetjes. De 'louis' is een verkorting van een louis d'or, een munt, de Louis d'Or is een (voor mannen) Nederlandse toneelonderscheiding (net als de Theo d'Or voor vrouwen). Je kunt staan kijken, erbij staan als verdomde Louis of lamme Louis en het zwarte schaap is een verdomde louis (ook: verdomde Louistje of Lowietje). De kleine luiden moeten het weer ontgelden. Goud-, zilver- of bronskleurig garen uit metaal heet (de, het) lurex. De lukuman (SR: in het wintigeloof de medicijnman, m.n. in zijn rol van ziener) had last van lumbago. Ik wil graag de luxe-uitgave (luxe uitgave) van dat boek. Er wordt daar op lynxen gejaagd. De breinbaas at het liefst zo zout als brijn.

2. Tezamen trokken zij op. Hij moet zijn naam hooghouden. Een kutai is een hoogkijker. De maashagedis zwom in het Maaswater. Voor mij graag cafè macchiato. In de Maghreblanden wonen Maghrebijnen. Bij de pizza Margherita dronk hij een margarita. Mag glyfosaat nog steeds gebruikt worden? Marokijn (verkorting: marok) gebruiken boekbinders (het adjectief is: (half)marokijnen). Turks (ook: Spaans!) leer is marokijnleer (ook: saffiaan of maroquinerie) of chagrijnleer. Een masbangu is een horsmakreel. De martiale marshal hield wel van marshmallows, maar vondt dat marshallplan maar niks. Masusarijst is gele rijst. Mastiek wordt ook lantisk, mastik of mastix genoemd. Een mata is een stampblok, een matapi een cassavepers. Een mauvais quart d'heure lijkt veel op een quart d'heure de Rabelais, maar beslist niet op 15 minutes of fame. Een maulana is een Korangeleerde bij Hindoestaanse moslims. Wat is het verschil tussen een matroesjka en een baboesjka? Geen!

3. Een matjok- lijkt wel op en mahjongtafel. Het quartair is de jongste periode van het fanerozoïcum. Als adjectief betekent het ook: vierde (vgl.: quartaire sector). Verkoop je weer waarheden als koeien: vérités de Monsieur de la Palisse, zeg maar: lapalissades? Dan heb je vast een flinke lapalissadeverzameling. Bij een quarté wed je op vier paarden. Bij het kwartetten denk je meestal niet aan een quartet in een spectrum. Quarto, ten vierde: het boekformaat zal kwarto (afkorting: qto.) zijn, het boek is dan een kwartijn. Een quatre-quarts is een evenveeltje. Een gezicht kan trois-quarts zijn afgebeeld. Lipariet is ryoliet of kwartsporfier. Een QL-lamp is een quartz-lightlamp of kwartslamp. Het QG, het quartier général of hoofdkwartier is gevestigd te X. De scheldnaam voor Seyss-Inquart was Zes-en-een-kwart. Hij heeft driekwart (! TH) van zijn vermogen verbrast. Venlo en Roermond liggen in het Overkwartier.

4. Een maxim is een machinegeweer. Ken jij het maximebegrip? In BE is mazout [oe] stookolie. Dat wist je: mdf is medium density fibreboard en MDMA is methyleendioxymethylamfetamine (de drug ecstasy). Een medior zit tussen een junior en een senior in. Die wijn is van mediocre kwaliteit. Een mediëvist bestudeert de middeleeuwen. Een schlager nodigt uit tot meeblèren. Dus jij meent, dat een meent veel
mede-eigenaren had? Die meesterkok is pas meester-kok geworden. Die meester-schilder is een meesterarrangeur. We kennen de megahertz (afko: mHz), de megabyte (MB), milliwatt (mW), megawatt (MW), het wattuur (Wh) en het megawattuur (MWh). Is een mekanieker gewoon een mecanicien, een mecano? Heb je vandaag je adh (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) al ingenomen? 'Memento vivere' is geënt op 'memento mori'. In welk melkwegstelsel ligt de Andromedanevel nu eigenlijk? Zou een ménage à trois een moeilijke menage voeren? Zou je een Keltisch kruis of keltenkruis ook als menhir mogen aanduiden?


5. Meniger portemonnee was leeg. Een marktkoopman moet wel een mensenmens zijn. Helpt een mentholstift echt tegen migraine? VD noemt een mentsj een mensj (rechtschapen mens bij de joden). Het mercurius wordt met Hg aangeduid. Ken je het meritebegrip? Meta is een verkorting van metaldehyde. Een metis [ee] is een mesties: dat spreekt vanzelf. Is de microkosmos een microkopie van de macrokosmos? Hoeveel millivolt (mV) gaan er in een megavolt (MV)? Antwoord: een miljard! Is hij de middellijke dader? Een middenklasser (middenklassenauto) is een middle class auto [GB ook: middleclassauto]. Wat een miese (lelijke, ook: miesje) miezerd [min mannetje] ben jij, zeg. Een mignonette [geen 'tuh'] komt van een varken. Een milf dankt haar naam aan "mother, I'd like to fuck". Mikwes zijn joodse badhuizen. Die mikado heeft altijd graag gemikadood. Hij overhandigde het MER. Hij verdient veertig mille op jaarbasis. Deze millésimé is van een goed millésime. De minderdraagkrachtigen zijn de sjaak.

6. Op Kreta zagen we een minotaurus (stierkever). Mira-udu is de boomsoort mierenhout. Met veel misbaar verklaarde hij me misbaar. Het miserere geeft veel misère weer. Van je misjpooche moet je het maar hebben. Wie werd er Miss België? En wie Mister Holland? Die mock-up gaf uiteindelijk de doorslag. Een moel(ie) is een kneedtrog. Een mofokoranti ['mondkrant'] wordt gevoed door de geruchtenmachine. Een moloch is log. Een mojito is een zekere cocktail. Een mokomoko is een moerasplant en moksimeti is een zeker SR-gerecht. Zou in die stal MKZ, mond-en-klauwzeer, heersen? Die mon-choufantasie verraste ons. Een Monegask komt uit Monaco. Monomanie is eenzijdige fixatie op iets. Mopés zijn SR-vruchten.

7. De Moor reed op een moor. Hij moonde [oe] voor de grap. Zij zijn beslist moslimfundamentalistisch en moslimmilitant. Hij was al vroeg klaarwakker. Ken je de scat 'heybaberiebah'? De multiplescleroselijder [MS-lijder] moest een multiplechoicetest [evt. multiple choice test] uitvoeren. Deze wiskundige vergelijking heeft multipele wortels (oplossingen). Een muselet of agrafe kun je aantreffen bij een fles schuimwijn (champenoise, spumante). Met zijn musket schoot hij op een mosket, maar raakte een als doelwit opgehangen musketflik (kijk ook bij: soft target en flare). Een musketon wordt ook mousqueton genoemd. Bezit jij veel muzenkennis? Het mycelium of de zwamvlok is een netwerk van hyfen (schimmeldraden). Wist je dat myeline mergschede vormt? En mytylschool is geen tyltylschool. Die konijnen lijden aan myxomatose.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten