zaterdag 16 december 2017

1233 Dictee zaterdag 16 dec 2017 (1): dictee Oefendictee december 2017 (6) √

Dictee - dictees [1233]

Oefendictee december 2017 (6)

1. Worden espadrilles nog steeds gedragen? Een hutteriet eet graag hernhuttertjes. Een hodegetria is een Maria-icoon. Het lambdacisme is een stamelgebrek en een lykantroop een weerwolf. Een nosocomium is een hospitaal. Het diaconicum en de prothesis vormen de pastophoria. Het empyreum is de hemel. De meeste woorden hiervoor komen uit het Byzantijns-Grieks. Ik zocht naar de Comédie-Française en het Théâtre-Français, maar vond de Académie française. De aio nam afscheid met de afscheidsgroet 'ayó', terwijl de aytkanti toekeek. De Deux-aesbijbel is de Bijbel van deux aes. Zouden de Moravische, Boheemse, Zeister broeders, de hernhutters weet hebben van de tiende-eeuwse
(10e-eeuwse, 10de-eeuwse) Loutere Broeders? Die handige harry's kickten op haar harries (en de bobby's op haar bobbies ...). Een botol tjebok is een billen-wc. Zijn die engelsebollen (GB, VD: Engelse bollen) lekkerder dan die Bossche bollen, of zullen we de berlinerbollen nemen? Met zijn bootee schopte hij schandelijk en schandalig tegen haar booty [Wiki].

2. Een camperaar kampeert (niet). Met veel kapsones maakte hij capties. De gitarron wordt bespeeld door mariachi's [tsjie], Mexicaanse straatmuzikanten. Wie ME heeft, is volgens GB een cvs-patiënt. Een chuchubi is een Antilliaanse spotlijster. Ook Chroesjtsjov hield wel van borsjtsjsoep. In Gallië werden ze toentertijd (ook: toendertijd) gallisch van de galloways en de Dougalls sternen [gangbaarder: sterns]. Een glatik is een rijstvogel of -diefje. Je wist dat bombazijn fustein is? Je kunt daar de malste [meest malse] en verste [meest verse] gerechten kopen. Met een croftybom kan de gootsteen ontploffen. IS of Daesh heeft nu ook een uitspraak: daa-èhsj. Zie je die dhimmi's de shimmy dansen? De dieperik in gaan is zoiets als de bietenberg opgaan. Ik douch: ik sta onder de douche.

3. Een echinacea is een zonnehoed (!). Zo'n eva in BE zal niet met eva's bemand (en bevrouwd) zijn. Eerstvolgende is ev., elektronvolt is eV, en volgende is e.v., electric vehicle is EV en alhier (in deze stad) is E.V. (en ville). Glazuur is verglaassel. Hij beheerst het Franglais en het Dunglish. Die coq-à-l'âne kun je rustig galimatias noemen. Is er verschil tussen gros-de-Tours en -de-Naples? Is de graafschaderegeling al gereed? Ze zaten elkaar te guetteren [geen u uitspr.]. De halfopen deur stond half open. Bij een jan-contant is het handje contantje en Jantje Contantje. H- en LDL [dubieus] betreft cholesterol, H- en LDPE [idem] betreft polyethyleen. Die hoogtezonnenstraling werd hem te veel. Wij wilden de haven inroeien, maar moesten naast de wind ook tegen de stroom in roeien [adverso flumine niti]. Spim is spam in instant messaging (IM). Een instantcamera [instant camera] is een directklaarcamera, een kant-en-klaarcamera. Klopt dat wel: 'jüdische Selbsthass' zo schrijven? [Vergelijk ook: Fernliebe aus Nachbarhass]. De keiisten (stratenmakers) werkten stevig door.

4. In BE is het KISS het Kandidateninformatie- en Selectiesysteem. Het jus criminale is het strafrecht, een crimiclown is een horrorclown. Er gingen heel wat lady's naar de ladies' night. Zij liggen in lepeltjeshouding, lepeltje-lepeltje. De lebaal in de moutketel was leblam en leplazarus. De kamerpalm komt van het Lord Howe-eiland. De scouting is door Lord Robert Baden-Powell gesticht. Ik zag dat hij luit speelde. De luit klonk luid en was dus luid klinkend, ook: helderklinkend. Een manamaopleiding is een
master-na-masteropleiding. Een Manxe kat is een manxkat. Een condottiere voerde de huursoldaten aan. Ik was meteen klaarwakker. Beste mattie, wat moet jij nu toch met die mati? Het wondere verhaal over die medieval [mèh-die-ie-vuhl] was in het lettertype Hollandse mediëval gezet. De mindervalide kwam met minder valide argumenten. Je zult monsieur Prudhomme (Joseph Prudhomme) maar als prud'homme hebben ... Vergelijk monsieur Calicot [VD?], monsieur de Paris en monsieur Jourdain. Neenee, ik wil geen nee-neesticker.

5. Hij volhardt in het nietsdoen: niets doen dan luieren. Breng je uit die onsbelang even de boodschappen mee? Hij woont tenden de straat. Hij had iets overdresseds. Freerunning wordt ook wel parkour genoemd. Pas op voor zo'n cybernantroop. Bij 'zijn voetbalschoenen in (aan) de wilgen hangen' is er sprake van een troop (trope). Een zoötroop is een fenakistiscoop [optisch apparaat met draaischijf] waarbij door een trommel wordt gekeken. De paratroepers daalden te midden van de felgekleurde troepialen. Er zijn pecannoten bij de pecco(thee) (pekoe). Een pennerecept [mv.] is voor Italiaanse buisjespasta. Die peronisten lijden vast niet aan pyrronisme. De popo is meestal niet poop, popiejopies zijn wel popi. De precieuses, dat waren geen religieuzes. Hè, eindelijk 'procrustesbed' goed geschreven. Rust maar lekker uit op de récamier [rustbank]! Van kroet of crude kun je geen crudités maken. De paladijnen, de ridders van de Tafelronde, waren de ridders van de ronde tafel.

6. Na het rummikub heb je gerummikupt, na het kubbspel gekubd. Rrrt, GB heeft VD ingehaald! In de safesexcampagne wordt er op safe sex, veilige seks, aangedrongen. Jammer, hij liet de scag in het crag vallen. Een schotsbonte ruit is van Schots bont gemaakt. Ze dansten de jig, de horlepiep. De Schotse drie is de écossaise. De DAB is de digital audio broadcasting (digitale radio). Heb je de carmagnole weleens gedanst? Bailefunk wordt ook favela- of riofunk genoemd. De gigue [zjie-guh] is een oude Engelse dans. Die sjaak-afhaak ware de sjaak! Sjahids zijn martelaren voor Allah. Een fabliau wordt ook wel boerde of sproke genoemd. De term pedelec komt van pedal electric cycle. De spetsnaz is de sabotage-eenheid van het Russische leger. Ken je het peddelsurfen? Dat is suppen of SUP: stand up paddle surfing. Wist je dat je de wijnstok (!) syrah ook shiraz mag noemen? Ik doe aan tai chi en tae-bo: ik tai-chi en tae-bo. Heb jij weleens getae-bood?

7. Een tapa op een stukje brood is een pincho. Een tapassistent serveert geen tapa's (tapas). De tefffoerage verliep niet naar wens. Als je het niet vaak schrijft, lijd je aan schrijfwijzenverlies [geen n] bij teriyaki, sukiyaki en teppanyaki. In de kweek met chijl (chylus) en chijm (chymus) bleek tijm te zitten. Dat woord is toch niet te schrijven: trùk'i pan (mobiele snackbar)? In BE kun je vanop een balkon toekijken. Een foodie lijdt aan voedisme. In de Wall Street weten ze alles van het wallstreetkapitalisme. Wat, drinkt zij een whico? Volgt na een wheelie meestal een stoppy? Gezellig, als een janweetal en een lijsje-weetal een tweetal vormen? Geloof het of niet: van GB mogen wauwfactor en wowfactor allebei (en ook: wauweffect/woweffect en wauwgevoel/wowgevoel! Ik heb een x-aantal blunders gemaakt: het waren er x zoveel. Zo'n zoön politikon zal toch wel policor [BE: poco] zijn? De Zuidas vindt men in Amsterdam, net als de Noord/Zuidlijn, een
noord-zuidverbinding.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten