zaterdag 23 december 2017

Dictee zaterdag 23 dec 2017 (1): dictee Oefendictee december 2017 (8) [1242]

Dictee - dictees [1242]

Oefendictee december 2017 (8)

1. Door Taaladvies wordt de verbuiging 'dol-en-dwaze' van dol en dwaas verworpen. Zij kiezen voor 'dolle en dwaze' (ook kan natuurlijk: doldwaas en doldwaze). Ook als je uit eten gaat, moet je je bordje uiteten. Een unicaat wijst op uniciteit. In SR is unleaded [uh, èh, ih] gewoon ongelood en slaat dat niet op een ongeleid projectiel. Eerst door de ureter, dan door de urethra ... Bij de BE-posterijen is de UV de uitgestelde vergoeding (i.p.v. postzegels). Een vaatverwijder is een vasodilatator. Vakantievierders houden van vakantie vieren. Je kan het lezen in Prediker 1:2, vanitas vanitatum = ijdelheid der ijdelheden (nieuwste vertaling: lucht en leegte). Ze komt vannamiddag theedrinken. Eén varix is niet waarschijnlijk: je hebt vast meer varices. Het vedettedom was hem niet beschoren. Een vega is een veggie.

2. Verbatim et literatim is woordelijk en letterlijk. Het was heel verneukeratief: hij probeerde me te vernachelen. Zijn verrijking had verreikende gevolgen. Verslensen: is dat verslonzen? De vetedreiging bleef. Ve-tsin wordt glutamaat genoemd (ook: ajinomoto). Het groepsgevoel wordt vibe [vaaip] genoemd. De koningin verorberde vanzelfsprekend meerdere videetjes, zeg maar gerust: vidés. Ik heb overigens geen idee hoe vidé smaakt. De Vietnamezen gingen natuurlijk naar de vietnamees. Een BE-vilbeluik is een destructiebedrijf. Viskeuze stoffen hebben wat voor viscositeit? Eén vita, twee vitae: levensbeschrijvingen van heiligen. Die plant gedijt het best in de vollegrond. Avoir toute honte [geen h uitspreken] bue is: de schaamte voorbij zijn. Je zou toch denken dat 'voorkombaar' wellicht fout is. Is dat aanwensel alleen maar een voorwendsel? De schrijfwijze 'vrije meningsuiting' lijkt aanvechtbaar. Hoe laat is het VRT-journaal? Ken jij de vzw-wetgeving goed? Meringue eten en de merengue dansen gaan niet samen. Er waren vele vragen, waaronder de waarom-vraag.

3. Een wabi is een boom, een wadi een droge rivierbedding. Een wakaman is een straatslijper met inkomsten uit hosselen (horselen). Wakame [ee, geen mv.] is een soort gekruld zeewier (krulwier). Walaba's leveren bijlhout en walapa's zijn forelzalmen. Een WAM-sticker in NL houdt verband met de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. De Wmo is de Wet maatschappelijke ondersteuning en de WAO is de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (VD: ten onrechte: A). Een warande is ook een (dieren)park, maar geen waranda (veranda). Artiesten moeten eerst warmdraaien. Een warmhouder is een rechaud. Een warimbo is een plant voor vlechtwerk. In verband met de klimaatcrisis zijn warmte-koudeopslag en warmte-krachtkoppeling gewilde begrippen. Wasco is een zeker waskrijt. Bij wasi's neem je een bad. Een wavje heeft het waveform audio file format.

4. De weddebetaling bleef uit. Zij heeft maar een karig weduwepensioen. Er heerst daar een weeïge sfeer. Hij zij 'wegwezen, jij!" en wilde dus, dat je wegwas. Is weightlifting nu wel of niet bodybuilding? Welja, nou nog mooier! Welnee, helemaal niet! De wellbeing mag wat kosten: ga eens naar een wellnesscentrum (ook: -center). Zo'n wen is een atheroom. En een wem is een ankerhand. Mag ik twee harde weners van u? Is je werk-privébalans echt in evenwicht? Een werving-en-selectiebureau verzorgt de werving en selectie van (nieuw) personeel. Een Wh is een watt-hour oftewel wattuur. De wijdte (wijdheid) van mijn kleren laat te wensen over. De weed (ook: wiet) moet nodig gewied worden: met name het wied (SR) moet ertussenuit. Winegums zijn zekere snoepjes. Sommige ditjes en datjes zijn zeker wist-je-datjes. Die witz was niet wit-zwart, maar gitzwart. Mijn woonst staat in Middelburg. Die worstman is een echte hansworst. Hij heeft een wrakke gezondheid. De Wet op de sociale werkvoorziening is de WSW (GB onjuist: s W, VD onjuist: S W – dat klopte overigens historisch wel, maar nu niet meer – die wet is ingetrokken!). Een wysiwygweergave is wel handig.