dinsdag 12 december 2017

1232 Dictee dinsdag 12 dec 2017 (1): dictee Oefendictee december 2017 (5) √

Dictee - dictees [1232]

Oefendictee december 2017 (5)

1. Mag ik nog een sjampie? Houden sjappies (sjappietouwers) van sjappie hendele mendele (hutspot - Chopin, Händel, Mendelssohn)? Hij droeg een skai broek (skaibroek). Dat was nou echt een cabaretierssketch. Gaan we skateboarden of skeetschieten? De skrakipoku (skratjie pokoe) is de voorloper van creools-Surinaamse kaseko. De arrensledehond werd moe. Met slicks spinde hij in het slik. Makkelijk, zo'n sleutel-op-de-deur huis. Het beslote weiland was nog drassig. Is slowen in slow motion dansen? Een mitella heet ook wel sling. Slurry is schlamm. Smishingfraude gaat met een link aan een sms. 's Morgens vroeg bedacht hij al dat hij morgenvroeg naar de dokter moet. Ook Sneeuwwitje dronk graag een sneeuwwitje. Een snoge is van een Portugees-israëlitische gemeente. Zit je vaak op zo'n sociaalnetwerksite? De sociaalzwakkeren moeten het vaak ontgelden, ook bij de sociale werkplaats de sociale werkvoorziening. Het socialmediabeleid moet op de schop.

2. Met social profit wordt de socialprofitsector bedoeld. Waar is dat soja-eiwit? Hij runt een speciaalzaak voor speciaalbieren. Heb je die Spielbergfilm gezien? Zij spinsden op die job. Waar zijn mijn spitzen? En waar is mijn fingerspitzengefühl? Is een splitlevelwoning hetzelfde als een split level woning? Dat was een splitsecondbeslissing: die werd in een split second genomen. Zijn spondengenote gaf niet thuis. Een chimère is een hersenschim. Gnocchi is een entremetstje. Met stamina wordt uithoudings- of weerstandsvermogen bedoeld. Hij frequenteert staminees, cafés. Het was er stamp- en stampvol. H5N1 sloeg weer toe: standstill. Een voorbeeld van een standaardtaal is het Standaardnederlands. Fluitend, stans pede in uno, slaagde hij. Een stance is een stanza, een seguidilla een dito Spaanse.

3. Opa krijgt een sta-opstoel. Hij heeft zijn statenbijbel altijd bij zich. De medische status quo is de status praesens. Ik steengril vaak op de steengrill. Een stèle (stele) is een pilaar. De militair was met bren en sten bewapend. Het stèrevolume [n, s] is een kubieke meter (ook: wisse). Deze STER-reclame is abject. Met een stijltang kun je haar stylen. Je moet die room eerst stijfkloppen [stijfslaan]. Je kent de stilton, die Engelse schimmelkaas toch wel? Stoai (Stoa's) zijn zuilengangen. De stop-motion is een zekere filmopnametechniek. Een stonfutu is in SR een steunpilaar. Een storyboard is een overzicht van de voor een film te draaien scènes. De vent was straal bezopen (straalbezopen) en starnakel zat (starnakelzat). Die jongeren leven straight edge. Hij is een strenggelovig(e) man. Ik stres me in de stress en ben nu gestrest. Hij had stroganoff nodig bij zijn strofebouw. Een ijverige stud is een stuud.

4. Het stucwerk werd als stukwerk uitgevoerd. Met een stylo schrijf je, met een stylus raak je (het scherm) aan. Het woord van de suffragettes werd door suffocatie gesuffoqueerd. De suisses [geen s uitspr.] bewaarden de (kerk)orde. Een sukwa [oe] is een zekere plant of de vrucht ervan. Een sula [oe] is een SR-stroomversnelling of -waterval. Wist je dat een sumovrouw een rubensvrouw is? Was een superrib wellicht een rib van Adam, alleen een superrhib kan varen. Het wachten was op het moment suprême [meervoud: moment(s) suprêmes]. Een surfactant is een oppervlaktespanningsverlager. Ze droeg een swants [èh]. Swipen is 'vegen' op je tablet en swypen is 'letteren'. Wat zijn de verschillen tussen BIC-code, SWIFT-code en IBAN-code? De syncope als taalkundige term [weglating van een letter in het midden, vergelijk procope en apocope] heeft drie meervoudsvormen, welke? Mag ik drie syrahs van u? Gebruik van 'kiel' voor schip is een synecdoche. Ook bij klankkleur en -parfum is er sprake van synesthesie. Synergie zou ik willen omschrijven als '1 + 1 = 3'.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten