vrijdag 8 december 2017

Dictee vrijdag 08 dec 2017 (3): dictee Oefendictee december 2017 (3) [1227]

Dictee - dictees [1227]

Oefendictee december 2017 (3)

1. Bij cinéma vérité is er geen regie. De minute of het moment de vérité [ook: het moment of truth] is allesbepalend. Severiteit is strengheid. De vérités de Monsieur de la Palisse kennen we zo langzamerhand wel. Denk maar aan de lapalissades. De folle du logis is een benaming van de verbeelding. De staatsraison (raison d'état) lijkt strijdig met een correcte democratie. Heeft deze opvatting eigenlijk wel een bestaansgrond (raison d'être)? Heb je die lege coca-colafles (GB) al ingeleverd? De fraîcheur van de crème fraîche viel me op. Niet te geloven: een kat aan het qatten, qat kauwen! De voorbijijlende quatter [ook: quadder] schrok zich het leplazarus. Wil je die questionnaire met menige question brûlante even invullen? Hij moest op zijn qui-vive zijn om de status quo te handhaven. Ik wil heel veel; op mijn recept stond dan ook: q.v. De prijs van die rachels was een raggel. Kies een random cadeautje.

2. Die man met de rahki om heeft een raki besteld. Radicaalislamitisch en radicaalfeministisch gaat niet samen. Die raffinaderijinstallatie moet vernieuwd worden. Volgens de radio-omroeper doet radicchio hem aan een rodeslafantasie denken. Hij verramsjte zijn bezit schaamteloos. Hoe gaat rappelleren bij biljarten? Ratatouille noemt VD ook wel ratatoelje. Bij raspen krijg je raspsel. Ik noem dat niet razendsnel, maar razend langzaam. Geef mij maar reality-tv of een reallifesoap. Zij doen aan realpolitik. Zo'n readymade voor die prijs? Die recente recensie was goed gerecenseerd. Zo'n rechaud [warmhouder, warmhoudplaat] kan dat idee moeilijk warm houden. Ga rechtop staan, dan sta je rechtop ren ben je rechtopstaand. Uit eerbied gingen ze rechtstaan. Wat recyclebaar is, moet gerecycleerd worden.

3. De référérechter is een soort referee. Reflux naar de slokdarm is vervelend. Hij is reggaeartiest. Het Belgische Rekenhof zal wel goed kunnen rekenen (in Nederland de Algemene Rekenkamer trouwens ook). Die Rein drinkt altijd rein water. De rekwirant bleek een rekruut te zijn. Bij relokaliseren vindt relocatie plaats. Ik kwam er par rénommee achter, hoe een goede renommee hij had. Bij reologie [stromingsleer] moet ik altijd aan 'panta rhei' denken [alles stroomt], met de interpretatie van Heraclitus: "Je kunt nooit twee keer in dezelfde rivier stappen." [door het stromen is die anders ...]. De SR-repweek vind je alleen op school. De residuen zijn nog aanwezig. Den Haag is onze Residentie (met zijn vele résidences). De RVD is de Rijksvoorlichtingsdienst en RWS is Rijkswaterstaat. De rijnaak vervoerde de rijnstenen over het Rijnwater. Met rips wordt ribbetjesgoed bedoeld.

4. Smaakt dat, een roggenvleugel op je roggebrood? Gedrukt in het lettertype romein ... Geef mij maar van die kleffe romcoms. Dr rorschachtest schrijf ik meestal fout. Hij hield ruggespraak en toonde weinig ruggengraat. In SR is een rumblestrip een verkeersdrempel. Ik zag er ruwweg tachtig (80). Zij er Rwandezen in de zaal? Ik heb hem rut gespeeld [blut]. De RVA (Raad van Advies) vindt men op de Antillen, de rva (raad van advies) voornamelijk in Nederland. De rustscore was tevens de eindstand. Die russen hebben vier Russen gearresteerd. Wie hier kent het runenalfabet? Het RST is het recherchesamenwerkingsteam. Een rugbyer rugbyt. Kan een rottweiler wel hebben (de ziekte van Weil)? Hij komt vaak in de rosse buurt. Borsjtsj is rodebietensoep en wordt van rode bieten gemaakt. Hij verkocht een rist ritssluitingen tegelijk. Voor ADHD (adhd) hebben Hollanders ritalin, Vlamingen ritaline. Voor een riks mochten we met de riksja mee. De Ridderzaal is een zaal op het Binnenhof in Den Haag. Daar stond het publiek twee rijen dik. Rime riche is rijk rijm. Het geld was ribbedebie (foetsie).