zondag 17 december 2017

1235 Dictee zondag 17 dec 2017 (2): dictee Taalvoutjes - het dictee 2017 √

Dictee - dictees [1235]

Dictee Taalvoutjes – het dictee 2017

Tabee, coryfee (auteur: Wouter van Wingerden; titel telde niet mee) 

1. Nu het Groot Dictee der Nederlandse Taal rücksichtslos bij het grofvuil is gezet, kunnen BN'ers en BV's zich nooit meer vergalopperen aan przewalskipaarden en tseetseevliegen in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

2. De weggebonjourde Philip Freriks zal menig onchic f-woord zijn ontglipt in een Parijs [bnw.; niet bezittelijk: geen apostrof] 3 (drie) Michelinsterrenrestaurant, moederziel alleen aan een beaujolaistje na een sliptong met rauweandijviestamppot en haricots verts.

3. Misschien mijmert hij over een gereanimeerde carrière als Andrés (Heel Holland bakt: André van Duin!), Janny's (Janny van der Heyden) en Robèrts (Robèrt van Beckhoven) sidekick die zich tegoed doet aan goedbedoelde sachertorte en kaiserschnitt [niet in wdb.; kaiserschnitte = keizersnede!].

4. Maar Freriks' [Freriks z`n ...] vergevorderde leeftijd is zelfs bij Omroep MAX een nono [onbeduidend persoon] als de 56-jarige Jeroen van Inkel [dj en schrijver] bij NPO Radio 5 belandt als opvolger van Henk Mouwe [tv-presentator] en Manuëla Kemp [hese zangeres en presentatrice]; iedereen die zich nog herinnert hoe de Veronica-dj [ook: deejay] uit zijn radio-dubbelcassetterecorder schalde, is sowieso geen millennial.

5. Met dat etiket zijn jarentachtig- of -negentigkinderen en masse bestempeld als ADHD'erige [GB ook: adhd] fitnessjerommekes of gestreste bakfietssters wier brein vatbaar is voor een burn-out en een brij aan complottheorieën.

6. Of ze zijn daarentegen geüpgraded tot van die superenthousiaste Green Happinesschickies ['The Green Happiness' is een tv-programma over veganistische dagmenu's met weinig calorieën etc.] of genderfluïde hipsterbarista's: early adopters met iPhone X's [uitspraak: 'tèhn'], door wie 24/7 gefacebookt, geïnstaad [van Instagram: instagrammen, instaën, ik insta, jij instaat, we hebben geïnstaad] en gesnapt [van Snapchat: snapchatten, snappen, gesnapt (èh)] wordt over detoxsmoothies [detox = znw. = het afkicken; smoothie = drankje met vruchten, ijs, etc.] en caffè [ee] lattes [uh] (ook: latte's – dan [ee]).

7. Dat is allemaal niet Philips pakkie-an: die viert ayahuascaceremoniën [wahs-kaa] [Zuid-Amerikaans geestverruimend plantenbrouwsel] in een prieeltje tussen de rododendrons en het kan hem geen jota meer schelen hoe dicteediehards, taalnazi's dan wel dyslectici het er in het Vossius Gymnasium [eigennaam] van afbrengen.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten