donderdag 21 december 2017

1240 Dictee donderdag 21 dec 2017 (1): dictee Oefendictee december 2017 (7) √

Dictee - dictees [1240] 

Oefendictee december 2017 (7)

1. Een Bolognezer hond is een bolognezer en een Bolognezer fles kan in duizend stukken uiteenvallen. Morgen is er een déjeuner dînatoire. Voor hetzelfde geld geldt hier nu een rookverbod. De dikke bertha's kwamen uit de Kruppfabriek. Een koel-, wind- of luchtzeil wordt trouwens ook wel de broek van Bertha genoemd. Pubertijd? Dat is de puberteittijd. Het drankwoord 'theetje' schrijf je niet met één maar met twee t'tjes. Ik heb een echte dicteenomadenbestaansrechtontkennersbestrijdersmentaliteit. Bij dat tabblaadje moet je in de ordner kijken, als je bier van dat tapblaadje gepakt hebt. Een mouwloos T-shirt wordt in BE ook wel tanktop genoemd. Zo'n tantra (geheimeritetekst) verklaart veel. De boa constrictor is de tapijtslang. De tgg is de transformationeel-generatieve grammatica (Chomsky). De venijnboom heet ook wel taxus. Een tazzagroep bestaat uit drinkschalen. Komt na de teach-in de teach-out? Lazeren is ertoe doen.

2. Bij het golfen wordt op de afslag een T-vormige teepeg gebruikt. Technohouse is geen techniekbolwerk. Het moet niet doller worden: teeuwen en lijgers – en als je die dan kruist? Jij sjiekt wel chique sjiek, chiquig, hoor! Preppy tienerkleding is chic en sluit aan bij die van chique privéscholen. Met een tekoopbord kondig je een tekoopstelling aan. De Tenach is een joods heilig boek, overeenkomend met het Bijbelse Oude Testament. Ten eenre verscheen bij de notaris H., ten andere K. Teppanyaki is nu eenmaal geen teriyaki (of sukiyaki). Hij zat ter rechterzijde van de voorzitter. Ah, het soepterrinetje (soepterrientje) is al leeg. Wil je nu eens ter zake komen? Wil jij hierover een terzijde schrijven? Door je volhouden zal ik je nu terzijde staan. De tettenmie droeg een tettenmie. Wij hebben graag tevreeë klanten. We eten morgen in dat tex-mexrestaurant. Naar welke van de thés dansants (GB ook: thé dansants, afkorting: t.d.'s) zullen we gaan? Is zij een therapietrouwe of -ontrouwe cliënte? Dat wist ik al tijdenlang. Wat zijn dat voor typische tipi's! Voor het tobbedansen heb je een hele tobbeverzameling nodig.

3. Is dat ook in SR goed getjekt? Die toean besars hebben allemaal meerdere toekans. Door zijn toedoen zou de volgende fase er niet meer toe doen. Het toenameverloop valt tegen. Wat staat er in de Toescheidingsovereenkomst? Ik stond perplex, tombé des nues. Dat tombeveld is heel omvangrijk. De tonkaboom vind je in tropisch Amerika. Met de tone of voice wordt de spreek- of schrijfstijl bedoeld. Die conferencier heeft een meesmuilende tongue-in-cheekstijl. Ton sur ton geeft verschillende nuances van dezelfde smaak aan. Nee, dat is top secret en dus een topsecretitem. Een tortelloni is gewoon een grote tortellini. Please, pak het tosti-ijzer even. Tot en met vandaag heb ik het tot-en-met geprobeerd. De touche-à-tout met die Chaplintouch liet met een touche van het touchscreen zien, hoe de biljarter een touché maakte en vreemd genoeg ook het toucheren door de gynaecoloog met een rectaal toucher. De sainte nitouche had touche (sjans). De tournee ging per toerbus (VD alleen, GB ook: tourbus) en daarbij kwamen heel wat tournées générales (GB ook: tournée générales) voorbij. Heeft elke cougar een toyboy?

4. Veel Kaapstatters leven in een township. Tout court is zonder meer, kortweg. Je tirette staat open! Een trankeer is een omheining van wabitakken. De kunstopvatting wabi-sabi berust op het zenboeddhisme. Een transmitter is een zender. Elk van deze triënnales omvat een triduüm. Met nystagmus heb je een triloog. De Triniteit is niet zomaar een triniteit. Bij de Triple Alliantie moet je vooral aan 1668 denken. Het was een en al tristesse. We hebben gisteren getroefcalld. Een trùk is op de Antillen een mobiel restaurant, vergelijk trùk'i pan = vrachtauto ingericht als grillbar (znw.; grilbar, ww.). In een tsarenfamilie vind je ze allemaal: tsarina, tsarevna, cesarevna, tsarevitsj en cesarevitsj. Een ambtenaar is vaak levenslang vertuid aan het schip van staat. Een tukunari is een pauwoogbaars. Een twil is een broek, twill is keper. Tyuku's zijn steekpenningen, met tyapar wordt taugé bedoeld en tyuri is in SR een zuigend of smakkend geluid dat afkeuring of verachting uitdrukt.

 
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten