maandag 11 december 2017

Dictee maandag 11 dec 2017 (1): dictee Oefendictee december 2017 (4) [1231]

Dictee - dictees [1231]

Oefendictee december 2017 (4)

1. De kaas manchego komt uit La Mancha. De op z'n Nederlands gespelde fait accomplis spraken voor zich. De Rode Kruismedewerkers kregen een sûreté [suur-tee] de corps (vrijgeleide). De leden van het docentenkorps geven les aan de leden van het studentencorps. Die Saks eet vaak saks (en hij speelt sax). Mag je salamblad Indonesische laurier noemen? Kan port-salut ook op het brood? Het samenzijn is beter dan het alleen-zijn. Een sappeur is een sappenwerker [geen n uitspr.]. Een sangrafu is een zekere plant en een sapakara een hagedis. Is dat daar nou een sardineblikje of een sardienenblikje [n uitspr.]? Wist je dat sawpaw [soh-poh] gewoon bapao is? Een tegalan, tegal of ladang is een rijstveld dat hoog en droog ligt, een sawa is laag en nat. De wolf drong binnen in de schaapsstal. Aan boord gaan is scheep gaan. Geld zat, maar hij loopt toch op de schobberdebonk (hij klaploopt).

2. Deze woorden hebben volgens GB een c-cedille (*ç*): reçu, maçon, aperçu, façade, garçon, açaibes, cachaça, curaçao, Curaçaos, Française, façadisme, maçonniek, Provençaal, bagagereçu, commerçant, façadebouw, remplaçant, Brabançonne, Provençaals, Curaçaoënaar, façadepolitiek, potemkinfaçade, salade niçoise en Provençaalse kruiden. In VD is dat niet simpel op te zoeken. Gelukkig zijn er ook nu nog Florence Nightingales. Zij is plicht(s)bewust. Religieus kun je anti-joods zijn, qua volk anti-Joods. In BE dacht ik dat hij nog schoolliep. Een schotelvod is een vaatdoek (vadoek, schottelslet, schoteldoek, potdoek, konkel, keukendoek, duizenddingendoekje). Haar schoreme [schunnig] kleding zag er niet uit. Wie uit de sidoer leest, moet wel een schriftgeleerde zijn. Dat schrijfgerei geeft veel schrijfgerief. Zijn handschrift vertoont veel schrijfwijzenvariaties [geen n uitspr.]. Een auto kun je verschrotten [VD ook: verschroten]. Hij kwam schuddebuikend van de schuifaf af.

3. De multiple sclerose wordt ook MS genoemd. En scoliose moet je niet verwarren met kyfose. De scope [reikwijdte] van die scoop [oe] was dat medici veel scopen hebben. Met scotch wordt uiteraard Schotse whisky bedoeld. Bij het scrabbelen speel je scrabble. Een scuba is een onderwaterapparaat. De Scythen woonden bij de Zwarte en Kaspische Zee. Meerdere fresco's heten ook freschi en meerdere secco's secchi. Ik houd van secce wijn. SD-kaarten vindt men vaak in telefoons. De tiran ervoer secreta haec murmura vulgi [dat zachte gefluister van het volk] als storend. Een cedula of sédula is een
ID-bewijs op de Antillen. In de sektarische sekte drinken ze vaak sekt. Die seksevermelding is toch overbodig? Deze senior adviseur behartigt het seniorenbeleid. Het semtex is een plofstof. Zo'n Servisch servies vind ik mooi. Is zo'n vierparensetdans [4 parensetdans] moeilijk? De shovelbestuurder was shabby (sjofel) gekleed. Een lady shavet zich. Kan ik die shiitakes [uh] (shiitake's [ee]) eten?


4. In die short story zat ze altijd in de shoppingmall. Wie won die showbizzquiz (showbizzkwis)? Bij een shuffle wordt er gereshuffeld. Een siamang is een soort gibbon. Het is Siberisch koud, maar dat laat me siberisch. Sicavs zijn beleggingsfondsen. De sibbenkunde [geen n uitspr.] houdt zich met familie of clan bezig. Het peilen van die sibille is een sibillijns raadsel. Een sibibusi is een zware bui. De sidderaal had weinig benul van het siderale jaar. Hij sightseede bij het sightseeën. De sikhs komen oorspronkelijk uit de Punjab. Een siksiyuru is een sjirpende cicade [ook: tsjirpen, tjirpen]. Een simadan is een oogstfeest (net als seú). De SIS-kaart verwijst naar Sociaal Informatie Systeem. Kun je de sixtijnse geschiedenis terugvinden in de Sixtijnse Kapel?