vrijdag 8 december 2017

Dictee vrijdag 08 dec 2017 (2): dictee Jeugddictee Rijssen-Holten 2017 [1226]

Dictee - dictees [1226]

Jeugddictee Rijssen-Holten 2017

De vet en onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Brugpieper (auteur: Margreet Koster)

1. Het laatste jaar van je basisschoolperiode wordt gekenmerkt door gebeurtenissen die de komende veranderingen in je tienerjaren aankondigen.

2. Terwijl je je probeert te concentreren op Cito-toetsen en keuzegesprekken schilder je afwezig nog wat decorstukken voor de beroemde musical, terwijl je dromerig in de coulissen van de gymzaal staat.

3. Of je bereidt je voor op afscheidsavond waarvoor ook je ouders zijn uitgenodigd. Maar je hebt nog wel meer aan je hoofd.

4. Zo moet je schoolspullen kopen: de juiste agenda, het perfecte en vooral niet kinderachtige kaftpapier, up-to-date schriften en vreemde materialen zoals een geodriehoek, een ingewikkelde rekenmachine met rare tekentjes en een passer in een modieus doosje.

5. Bovendien moet je ook nog je opa interviewen voor een geschiedenisopdracht en een familielid strikken die je gaat helpen om al die boeken te kaften.

6. Wie zouden je nieuwe klasgenoten zijn? En draag je de juiste, coole kleding? Hoe zorg je ervoor dat je niet opvalt?

7. Het zal wennen zijn, al die nieuwe mensen. Elk uur een andere docent en daarnaast krijg je ook nog eens te maken met het fenomeen 'mentor'. Lekker dan, zo'n vreemde leraar die je in het eerste gesprek al in vertrouwen moet nemen.

8. Geniet je nu nog de relatief comfortabele status van 'oudste leerling’, dat is over een paar maanden echt voorbij.

9. Bereid je voor: ietwat verloren dwaal je tegen die tijd door een nieuwe school, in een ogenschijnlijk volwassen wereld waarvan je je afvraagt of jij daar nu echt thuishoort.

10. Je wilt vooral niet opvallen. Maar je spiksplinternieuwe, uiterst zorgvuldig gekozen rugtas verraadt je eerste stappen op het middelbareschoolpad. 

11. En die tas is niet bepaald makkelijk te hanteren. Want om maar niets te vergeten ben je geneigd al je boeken en schriften elke dag mee te nemen.

12. Rende je op de basisschool nog weleens luid joelend over het schoolplein, ook dat is verleden tijd. Het speelkwartier bestaat niet meer. Op je nieuwe school zit je rustig met je nieuwe klasgenoten in de aula.