vrijdag 4 november 2016

Dictee vrijdag 04 nov 2016 (1): dictee Oefendictee november 2016 (4) [974]

Dictee - dictees [974]

Oefendictee november 2016 (4)

1. De niet van sophistication gespeende sophisticated (mondaine) lady mag je best wel gesofistikeerd (ook: gesofisticeerd) noemen. Ze kende immers de ladyamherstfazant, ze wist ook wat gymnosofisten waren – een sofiste is overigens een drogredenaarster – en dat bier of wijn gesofisticeerd kan zijn. Ze kende het Bijbelboek Sophonias (Vulgaat, afko: Soph., zeg maar gewoon Zefanja) en ze kende ook iemand op het philosophicum, die esofagitis aan zijn oesophagus had. Toch heeft ze de lapis lazuli, de steen der wijzen, nog steeds niet gevonden. Wel hing haar man Theo de theosofie aan. Zulke prominente solisten als Clara Schumann, Leopold Auer en Sophie Menter zul je niet vaak tegenkomen. Hun buurman, een doctor philosophiae, heeft als afko: dr. phil. (ook wel: ph.d. of PhD). Ik vind sofiekruid mooi. Als een filosoof overdacht ik de voorafgaande zinnen.

2. Reken maar. Het k.g.v. van [cijfers] 20 en 30 is 60, de g.g.d. ervan is 10. Een averijberekenaar of dispacheur berekent de averij-grosse. Ook een derde-betaler kan op een derdenrekening geld storten. In de differentiaalrekening noemt Newton de differentiaalquotiënten fluxies. Al fluks had ik dat door. Was is een g-rekening? Met een rekenblad of spreadsheet kun je ingewikkelde calculaties uitvoeren. Heb je de gas- en lichtrekening al betaald? Het Rekenhof kennen ze in België, de
rekening-courantverhouding ook in Nederland (net als de Algemene Rekenkamer). Op een prinsenkwartiertje kun je niet altijd rekenen. Waarvoor gebruik je een annuïteitentafel volgens Bartjens (VD ook: Bartjes). Doe maar met de pocketcalculator, als je aan dyscalculie lijdt. De derdemachtsworteltrekking uit 27 levert 3 op. Die Pythagoras kon toch wel goed rekenen met al die hypotenusaatjes. Hoe ziet de
verlies-en-winstrekening eruit? Niet elke rekenmachine is een calculator of japanner, laat staan een turingmachine, waarbij je overigens geen Algol, Basic, C, C++, Cobol, compilertaal, Fortran, Java, Lisp, Pascal, Perl of Prolog gebruikt. De centrale verwerkingseenheid van een computer duiden we aan met cve, ook wordt de term CPU, central processing unit, gebruikt.


3. Je moet geen appels met peren willen vergelijken: daartoe doe ik een dringend appel op je. Een goudrenet wordt ook wel een reinette genoemd. De Gouwenaar met gouwenaar pookte in de konijnenpijp op zoek naar een gouwenaar. Ze wisten het vroeger al: p [RL] is een papje dat pikt aan een peer. Hoe bevallen die gebakken peren? Niet vergeten te melden: Jan, Peer en Pauw, Peer de Schuimer en de peer uit het Engelse Hogerhuis. Ze spelen de eerste Peer Gyntsuite van Grieg. In mijn perenboekje vind ik: de blanket, de bloedpeer, het boomkankermeniezwammetje (vijand van appel en peer), entre la poire et le fromage, de gieser wildeman, de herfstbergamot (het sapperdegroentje), de worg- of kroppeer, de lijzebet, de lange luit(e), de muskuspeer, uit Japan de nashi, (!) de peerreview en de saffraanpeer. Dat is echt kut met peren en het slaat als kut op dirk! Wat is de junival? Ook machochels (machoechels) kun je eten. Bij appelen en peren kan parthenocarpie optreden. Met een poire belle Hélène ben ik erg verguld. Wanneer vond het Aardappeloproer plaats? Heerlijk zo'n appel-kaneelcake.

4. In de fruithandel kennen ze de aagt- of aagjesappel, de appelbeignet, de appelcarré, appeler un chat un chat, de appelkroet, de appellation contrôlée (afko: A.C.), de appelrelish, de ceder- en custardappel, de erisappel (!), de appelsoufflé, de grannysmithappel (ook: granny smith of granny), dat is geen (h)appelepap, dat is papperlapap!, de kakiappel, de kauwoerdappel, de kouweaardappelenbuurt, de sint-jakobs- en -jansappel en wappelsap.

5. De helikoptercrew had een helikoptervisie, of was het een helicopterview?