dinsdag 29 november 2016

Dictee dinsdag 29 nov 2016 (2): dictee Oefendictee november 2016 (13) [1005]

Dictee - dictees [1005]

Oefendictee november 2016 (13)

1. Guelfen zijn Welfen; vergelijk: Ghibellijnen. Zijn wellbeing is van hoog niveau. Bien cuit is well done, en dus niet: bleu, saignant of à point. Hoe ziet een wenkkrab eruit? Een hordijs doet algauw aan een machicoulis denken. Een werpgoot is een soort schudgoot. Wat is een pop-uptent? Spondylitis is wervelontsteking. Een westbouw is een avant-corps. W.L. is westerlengte. Kijk, dat is nou een aardig
wist-je-datje. Een madhhab [maa-dahp] is een wetschool. Fraus legis, dat moet je toch niet willen.


2. [cijfers] Deze 20-tonner heeft een 20 tonslast. Hij heeft [half cijfers] 20-duizend euro betaald. Hij heeft [cijfers] een 6 minresultaat behaald, een 6-minnetje dus. Zoals altijd zal hij wel een goede snee aan hebben. Het geheim van de smid is in zijn vrije tijd een buitenmodel jas [ook: buitenmodeljas] van goede snit (coupe). Vrouwlief draagt geen omajurk, maar een little black dress naar de snee van Coco Chanel. Je zult die schade aan de Académie française (vergelijk: Théâtre-Français en Comédie-Française) betalen: à bis ou à blanc! De achtsteleerlingen hebben vrij vandaag.

3. Hebben jullie abbé Pierre nog gekend? De Aidavertolkster [Aida niet in wdb.] droeg een kleed van aïdaweefsel. Voor sommigen is Feyenoord alleenzaligmakend. Ainsi soit-il: dat akkevietje (ook: f) gaat niet in je kouwe kleren zitten. Zet jij ajb. de verwarming wat hoger en doet u a.u.b. de ramen dicht. De bonheur-du-jour was à la bonne heure. Die amishjongen een amfitryon? Ammenoela! Amok maken: dat doet zelfs een amokmaker niet met zijn amor proximi. Hoe kun je nu 'amphigouri', 'amoxicilline' en het meervoud 'amuse-gueules' verkeerd schrijven?

4. Orleaan of bixine komt van de anatto. De Anglaise danste de anglaise. De ansichtkaart was van een geanonimiseerde anonymus. We hebben wat afgebloemleesd. Van de AOW-uitkering die de AOW'ers volgens de Algemene Ouderdomswet ontvingen, konden ze heel wat anyumaraatjes bekostigen. De angwantibo was pauwetrots op 'zijn' apenbroodboom. Die apenkop deert me niet meer: heengegaan aan het cotardsyndroom! Met 'eind' [afko] i.p.v. 'einde' creëer je een apocope.

5. In de Griekse archipel vind je weleens een architraaf. Een archeopteryx komt uit het juratijdperk. Après tout, after all, zijn we in Arabia petraea, de Sinaï, terechtgekomen. Wat heeft musivisch met muziek te maken? Voor dat apoplectisch insult was een goed dicteeresultaat wel bereikbaar geweest. De fakir maakte een apotropaeïsch gebaar. Apperpo, noemen ze dat nou [een]
appeltje-eitje? Hij is een kei in aritmetica. In Vlaanderen werken ze met as-builtplannen. Ze stopte hem met zijn ascites onder de asclepiaswol.


6. Au pis-aller moeten we hem maar au sérieux nemen. Door de ayahuasca zag hij de ayeaye dubbel. Azulejo's zijn blauwe tegels. Bekken trekken is trekkebekken, maar wat is trekkebenen? Ik heb het niet op Mabelia's en belies. Wat is nu een stad zonder belvedère? De benedictijnermonniken wonen in een benedictijnerklooster, een benedictijnerabt in een benedictijnerabdij. Bifurqueren leidt tot bifurcatie, zoals confisqueren tot confiscatie. Ik mag ze wel, die bird's eye viewjournalisten [zie TH, pag. 99]. Alle blije bleitjes kunnen zwemmen.

7. Mijn ex heeft niet alleen de bloemetjes buitengezet, maar ook mij buiten( )gezet (buiten de deur gezet). Speelden die Boksers met hun boxers een rol bij de Bokseropstand? Wie heeft mijn cache-sexeje gezien? O(h), heb ik die om? Die captain's dinnerbereider ['captain's dinner' niet in wdb.] bakt er niets van. De auto van de carillonist is gecarjackt. Hij is gespecialiseerd in castellologie en vexillologie. Kun je van sellotape of cellofaan cellulitis krijgen? Op de Olympische Spelen vinden heel wat cérémonies [GB: ook zonder deze s] protocolaires plaats. We zien elkaar op het divalifeest (vergelijk: Divali).