vrijdag 11 november 2016

Dictee vrijdag 11 nov 2016 (4): dictee Oefendictee november 2016 (6) [981]

Dictee - dictees [981]

Oefendictee november 2016 (6)

[Afkortingen voluit voorlezen!]

1. Canderen heeft met kandij te maken. Heb jij je kandjes al? Zij is candidanda en heeft een anima candida. Mijn oom is candidatus ministerii (afko: cand. min. of c.m. of c.r.m.) en mijn broer kandidaat (candidatus, afko: cand. of c.). De candida-infectie leidde tot een succès de scandale, beschreven in die chronique scandaleuse.

2. Op de A-kant stond een lied over de akant (acanthus) en het alençonkant, op de B-kant werd een all-inclusivevakantie (all-inclusive vakantie) bezongen. Een aytkanti is in Suriname een lederschildpad. De classispredikant zat aan een cirkante tafel. Ze nam een e-vakantie op voor de duchessekantworkshopbijeenkomst. In welk Zwitsers kanton wordt er Kantonees gesproken? Ze zei: "Jullie moeten erop afgaan", dus wij eropaf. Voor het samenraapsel van klezmorim, soulzangers, shoegaze- en seúvertolkers, violon d'Ingresadepten, blaaspoepen en bugelspelers gold dat zij gute Leute und schlechte Musikanten waren. De twee Roma werkten nog wel peilverhogend.

3. De eikenboom – de eekhoorn of eikpoes zat er niet meer in – kwam bij de ijkmeester terecht, net als de kankantri. Van de kanteloep werden alle onderdelen onder de loep genomen: die gaf een loepzuiver beeld. In het kant-en-klare kant-en-klaargerecht zat ook een kantjesappel. Cantille wordt ook wel kantielje genoemd. De dvd-fabrikant werd gereprouveerd wegens octrooi-inbreuk.

4. Door die kantonrechter-plaatsvervanger beviel het kantongerecht me absoluut niet, al had de uitspraak dan zogenaamd een krokant korstje. In de Oostkantons was een lykantroop gesignaleerd. De ecstasyfabrikant (afko: xtc-fabrikant) maakte een uitstapje naar de hasjoorden en vervolgde zijn reis via de Woudkantons naar opiumproducerende oliestaten. Maar zijn roots als Zaankanter deden hem huiswaarts keren naar zijn kantoormiep (een heuse typemiep, ook: typmiep, zeg maar: kantoortiepje, kantoortypeje of kantoortypetje). Zij was net terug van een kampeer- of beter campervakantie. Het kiss-and-rideafscheid vond op de K+R plaats.

5. Zijn 'joechei' getuigde van veel joie de vivre. Mijn handen jeukten bij die jokkebrokken. Een Joppie of kleine Job is altijd het kind van de rekening. Jut en Jul zullen wel weer de kop van Jut zijn. Volgens het kabinetsstuk moest het kabinetstuk gerenoveerd worden. Hij sprak over kadetjes etende cadetten en cadetten verslindende kroko's. Dat wist je al: katjangs kun je in kadjang (geen mv.) verpakken. Dat Tweede Kamerlid heeft al 100 Kamervragen gesteld. De keilbout ligt aan de lijzijde; neem een keiltje.

6. De geometrische deskundige kende de kathete of cathetus kat' exochen. De kapitein-vliegers waren goedgeïnformeerd. Het kantiek of canticum ging over de genadevolle kantje-boordredding (die was echt kantje boord) na tussenkomst van de ware Soter of IChThUS, de heuse Redder en Verlosser. De volledige zin "De ka-kom-eruit – zo'n bijdehante ka is trouwens behoorlijk bijdehand – kwam haar kruip-in uit, zich realiserend dat dit een hans-en-grietje- noch een bijna-thuis- of een blijf-van-mijn-lijfhuis was; ze leed niet aan het piggelmeesyndroom maar troostte zich met de we-leven-nog-lang-en-gelukkiggedachte-idee en was duidelijk gepiercet." ontaardt bij velen toch wel in kakografie – ervaren als resultaat door beïnvloeding van een cacodemon. Die voetbalgek zou het liefst de hele dag op kiksen lopen.

7. De kalvijn, de calville, het kamelot, de kalissedrop, de kallipygische billen, en de campagne – de tegenpartij werd stukgeschreven – op het kampanjedek – met kamillethee – zijn alle kalos k'agathos, rechtschapen naar lichaam en ziel, samenvatting van het Griekse cultuurideaal. Lijdt je vader ook aan keirofobie? 

8. Een karyoloog houdt zich vast ook bezig met karyocyten, een cardioloog niet. Dief en diefjesmaat zouden de kast in gaan: nee, joh, niet die kat zonder oren! De kaugek ontlastte zich precies boven de kauwgom kauwende kauwgek.