dinsdag 29 november 2016

Dictee dinsdag 29 nov 2016 (1): dictee Groot Dictee Wezep 2016 [1004]

Dictee - dictees [1004]

Groot Dictee Wezep 2016

Tussen 'googlekids' (ook: googelkids, ww.) [niet: Googlekids: hebben niet met de merknaam Google van doen] en geraniumzitters

1. U ontkomt er niet aan: taal scheidt hele generaties. Als een kind met aplomb zijn moeder vraagt of ze in haar onesie mag snapchatten en treitervloggen over haar pandapunten, antwoordt moeder veelal bevestigend: "Natuurlijk, schattebout, ben je wel op tijd thuis voor het eten?"

2. Je mag deze trend gerust vind-ik-niet-leuken. Nochtans, als een mediocre aardbeving de beide eilanden van Nieuw-Zeeland twee meter dichter tot elkaar kan brengen, zou de taal in een doordeweeks dictee dan niet in staat zijn om de gapende kloof tussen generaties te slechten?

3. Laten we een en ander hieronder in omgekeerde chronologie enumereren aan de hand van contemporaine zinnen: (.) 

4. De 'alfakids' houden als smombies en web-only wiebelzielen wandelzoektochten naar digitale beestjes en verstopeieren tot ze last krijgen van een appnek.

5. De technerd behoort tot de Z-generatie en houdt een hackathon tegen de tefalpremier en zijn juichaapjes.

6. De echoboomers maken deel uit van de millenniumgeneratie en zijn opgegroeid in het de internetera. Ze zijn weliswaar capabel in het navigeren in de virtuele wereld, (;) daarentegen ervaren ze keuzestress vanwege het continue gebrek aan analytische capaciteiten om digitale bronnen te bekritiseren.

7. De flexiseksueel behoort tot de pragmatische generatie, maar als iemand een fervent klimaatontkenner, harteloze terreurbroer of een weinig scrupuleuze poenpakker blijkt te zijn, vindt hij het tijd voor een bail-out. Scriptedrealityshows over panseksualiteit zijn echt zijn guilty pleasure.

8. In een gecapitonneerde kamer zit de babyboomer zijn tijd te verbeuzelen, mijmerend over zinnen als: "De druk gesticulerende freule trok een geëpileerde wenkbrauw op, toen ze werd verrast door de aanblik van de nieuw geëmailleerde vestibule en paradeerde koket op haar Vuittonlaarzen door de pronkkamer voordat ze neerzeeg op de chaise longue."

9. De gedesillusioneerde voorouder beantwoordt het lawaaipapegaaien van lokpubers met een gezonde dosis scepsis en gaat met eloquentie mcdonaldisering te lijf.

10. Met het verstrijken van de jaren slijt het geëxalteerde jeremiëren van de indolente geraniumzitter; hij netflixt, ubert [van taxiclub Uber] en youtubet er, evenals zijn jongere pendant, op los. Kijk, dat verbroedert!