vrijdag 18 november 2016

Dictee vrijdag 18 nov 2016 (1): dictee Vijfde Groot Leiderdorps Dictee 2016 [990]

Dictee - dictees [990]

NB Alle opmerkingen bij het Gents Dictee [987] zijn inmiddels wel compleet ...

Vijfde Groot Leiderdorps Dictee 2016

De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld, de (5) rode woorden waren grammaticaal fout en moesten worden omcirkeld. Groen is goed!

Leiderdorp, epicurisch walhalla of snellehappenparadijs? (auteur: Tanneke Schoonheim)

1. Het hedendaagse koken is een makkie vergeleken bij vroeger. Onze keukens zijn voorzien met (van) state-of-the-artkookeilanden (ook: state of the art kookeilanden).

2. We maken gezonde courgette-boerenkoolsmoothies in onze hippe smoothieblenders en volkorenrijstgerechten in de stoomoven.

3. De standaard aardappel-groente-vleesmaaltijd van voorheen is vervangen door exotische wereldgerechten op basis van couscous of quinoa.

4. De supermarkt ligt vol met kant-en-klaarmaaltijden en anders zijn er wel maaltijdboxen met ingrediƫnten en bijbehorende recepten die ons stap voor stap naar verantwoorde creaties als fettuccine met warmgerookte makreel, cherrytomaten en paprika of gnocchi met pompoen, venkel en pecorino leidt (leiden).

5. Wie echter een avondje geen zin heeft om zelf te koken, heeft in Leiderdorp volop keuze.

6. Een fastfoodmenuutje, een patatje oorlog van de snackbar of een babi pangang van de chinees zijn snel besteld en worden ter plaatse genuttigd of meegenomen naar huis, of je laat de pizzakoerier de telefonisch bestelde maaltijd bezorgen.

7. Uit eten gaan in een restaurant hoeft niet duur te zijn, want dankzij de restaurantactie van een landelijke grootgrutter is het tweede driegangenmenu (ook: 3 gangenmenu) vaak gratis.

8. Net over de grens van, maar met een verleden in, Leiderdorp ligt nog een pannenkoekenrestaurant, die (dat) behalve spek- en gewone pannenkoeken ook varianten met shoarma, goulash en vis serveert.

9. In restaurants die in een wat exquiser segment behoren (die tot een ... behoren – of: die in een ... liggen), verwerken chef-koks steeds vaker zelfgekweekte producten of biologisch-dynamisch geteelde gewassen in smakelijke streekgerechten.

10. Zij presenteren appetijtelijke voorgerechten, bij voorbeeld (bijvoorbeeld) overheerlijke bruschetta's met hummus en auberginetapenade of carpaccio van runderentrecote met spekjes en Parmezaanse kaas, of buffelmozzarella met tomaat, balsamico-uitjes en pijnboompitjes.

11. Wat te denken van hoofdgerechten als tournedos met bloemkoolstamppotje en sjalotjesjus, of gegrilde zwaardvis met kerriesaus, roergebakken broccoli en sugarsnaps, of zalmfilet met een taartje van spinazie en ricotta en beurre blanc van tomaat en basilicum?

12. En tot besluit kun je je laten verwennen met een tarte tatin van ananas, mascarpone-ijs en vanillesabayon of een tompouce (ook: tompoes) van aardbei met banketbakkersroom en yoghurtijs.

13. Ja, op culinair gebied is er genoeg te beleven in Leiderdorp. En mocht het allemaal wat veel worden, dan eten we thuis toch gewoon een lekkere ham-kaastosti?