donderdag 12 februari 2015

0515 Dictee woensdag 11 feb 2015 (6): dictee 817 (deel 2) √

Dictee - dictees [0515]

Oefendictee 817 (deel 2)

Dictee 817, alinea 4 t/m 6.

4. In zijn santenkraam heeft hij heel wat gezant [zanten = verzamelen]. Hij zweedde [zweden = zekere behandeling voor huiden] wat af in de leerbereiding. Wie kan me uitleggen wat nou precies het verschil is tussen een baksis en een baksjisj? Het balletje-balletje leverde een unieke win-winsituatie op. Hoe is dat geregeld bij de vigerende Zondagswet? De bedrieglijke [Niet: + e!]  bankroetier werd bij de kladden gevat. Vanmiddag zal de priester biecht horen. Het Bijbelboek Openbaring vormt het Bijbelslot [denk ook aan een bijbelslotje]. Het ontstaan van de samenstellingen 'bigbangtheorie' [2 + 1] en 'bigbandmuziek' [1 + 1] is niet helemaal identiek … In de wolken moet de piloot blind vliegen en blindvaren op de instrumenten. Bloed zuigen doet een bloedzuiger. Voor de Playboyfoto's moest ze blootliggen (bloot liggen). Wat, rijdt hij op een Bodo [GB: merk motorfiets]? Heb jij het laatste bouquetreeksboek al gekocht? De brandmeester gaf zelf het sein 'brand meester'.

5. Als je de breeveertien opgaat, zit je niet op die zandbank. Achter iemand aan lopen is iemand achternalopen. Een apsis is een abside (zekere nis of uitbouw). Een synoniem van à bout portant is à brûle-pourpoint. Hij was een abominabele ABN-spreker. Een acre [aa-kruh] is maar 9,5 are meer dan een acre [ee-kuhr]. De abderieten zijn genoemd naar een onnozelehalzenstad. Het abc leer je uit een abc-boek [vgl. a-b-boek]. Waar is het ab'tje van mijn tv'tje? Ze kwam me achterophinken. Wil een voetbalploeg achterstaan, dan moet die eerst achter komen. In Marokko draagt men fezzen: een fezje of een tarboesje. Deze gegevens worden in een matrixje weergegeven. Een metis is een mesties. De Chaldeeuwse vrouwen kwamen uit Chaldea (Zuid-Mesopotamië).

6. Ik dank u, milord. Een ADHD-achtig ADHD-kind is een ADHD'er of ADHD'ster [GB ook wel: adhd]. Bekende affaires zijn de affaire DSB en de affaire-Galilei. Een ad-valvaspublicatie wordt ad valvas gepubliceerd. Geef een voorbeeld van een apokoinou. Adipocera (adipocire) is lijkenvet. Kamelotten (kamelots) zijn zekere fraaie, kostbare weefsels. Een kakemono is een Japans schilderij. Hij is starnakelzat [bijwoord - ook starnakel zat], stomdronken. Er was sprake van een onverwachte coïncidentie. De biljarters moesten queueën om te kunnen keuen. Zijn paarden poikilotherm (koudbloedig)? Een beetje studentencorps heeft een muziekkorps, een preses, een abactis en een quaestor. De meerderheid van het docentenkorps is tegen. Men schrijft: één promiscue mens, twee promiscue mensen, één continu spectrum, maar twee continue spectra.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten