donderdag 12 februari 2015

0514 Dictee woensdag 11 feb 2015 (5): dictee 817 (deel 1) √

Dictee - dictees [0514]

Oefendictee 817 (deel 1)

Dictee 817, alinea 1 t/m 3.

1. Moet je dit nu een symfonie- of een filharmonieorkest noemen? Het valt niet mee, terdoodveroordeelde te zijn. Wil je tijm meebrengen? Ik typ een typefout [2020:ook typfout], zie ik nu. Hij verafgoodde het al veel verafgode idool. Hij danste driemaal in de rondte. Weet je überhaupt wel wat ubiquiteit betekent? Wij sleeden [ook: sleedden] en gleden van de heuvel af. Het boaatje lag op de loer. Het aiootje studeert erop af. In die formule komen een rho'tje en een pi'tje voor, maar geen omegaatje. In 'reikwijdte' komt één ei'tje en één ij'tje voor. 'Goud' schrijf je met een ou'tje en 'gauw' met een au'tje. Een
chemise-enveloppeje is een hemdbroek(je). Drie kwart [drie vierde] van de bezoekers had een driekwartbroek. De adjunct-directeur vervulde zijn adjunctschap goed. Dat is een interimkantoor. Vroeger had je vaak een zusters- én een patersschool.

2. 'Ten algemenen nutte' heeft de ten-vorm. Hij kreeg een ja-antwoord. De bird's eye viewjournalist had een writer’s blocksyndroom. Met een Wii kun je wiiën. Jan Rap en zijn maat was te hoop gelopen. Wij gaan aloë's (aloëetjes) kweken. Ik vind dat jullie iets extra's moeten doen. Waar vindt men die nog, de 2pk'tjes? In een [cijfers, symbool] 30km-zone staan veel [cijfers] 30 kilometerborden, geen [letters] vijftigkilometerborden. Heel erg veel [cijfers] 65-plussers draaien nog [cijfers] 78 toerenplaten. Het vermogen van dit apparaat is [cijfer] 2 pk, niet meer. Een lelijk eendje heette van origine [basisbegrip in 3 tekens] 2cv'tje [VD; 2CV'tje] of voluit geschreven: deux-chevauxtje. Een aanbodcurvestudie leert ons dat. Ons eerste korfbalteam heeft een aanvoerder, het tweede een aanvoerster. Ik had al een donkerbruin abdomengevoel.

3. Accumulatie is geen accommodatie. Spring maar achterop (achter op mijn fiets). In het kort geding werd de à-la-minute-eis door de kortgedingrechter afgewezen. Hij ging al gelijk in de tegenaanval. Het was alle hens aan dek toen hij vrijkwam. Was dat je allerallereerste keer? Amahs zijn au pairs uit lagelonenlanden. In het Andesgebergte vliegen andesgieren. De Angelsaksische anglicaan ging lelijk onderuit. Die antilopeaankoop was een goeie. De smokkelaars zijn anti narcoticabrigade. De bhv is onthand, want Jacco moest daarstraks naar de apk-keuring. Die arbeidster was een fervent fietsster. Met yaws, de Engelse benaming voor framboesia, moet je oppassen. Wie wonnen de laatste Academy, Emmy en Grammy Award? Het ypresien [GB] is een onderdeel van het eoceen. Ze spoot per ongeluk zaan [room] op de Zaanse klok.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten