dinsdag 3 februari 2015

0504 Dictee woensdag 04 feb 2015 (7): dictee 815 (deel 3) √

Dictee - dictees [0504]

Oefendictee 815 (deel 3)

Dictee 815, alinea 7 t/m 10.

7. Als het er ergens hoeks en kabeljauws aan toegaat, verwijst dat naar de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De Bosjesmannen en de Lappen zijn hoekvolken [uithoek]. Hoeneer komt bomma? Wat denken die hogen wel? Gebruik je ho-ijzers beter! Een hogedefinitietelevisie is een hdtv, hogedichtheidpolyethyleen is HDPE. Holebi-jongeren hebben het moeilijk. Is Holland verworden tot Hollandistan? Hominy [dik­ke pap van maisgries met kou­de slag­room] als ontbijt: graag! Al mijn homies [vriend uit wijk, buurt] komen morgen. Ook de hommies [homo]. Honden kunnen de ziekte van Carré hebben en we kennen ook de ijsmachine van Carré. In welk jaar zaten de Honderd Dagen van Napoleon? 1815.En wanneer was de Honderdjarige Oorlog? De Magyaar reed op een hongaar [paard]. De fringale [uitspraak! -
frèhn-gahl - g van goal
] heet ook wel hongerklop. Ik prefereer bretagnehoning. De derdehonkman liet het vreselijk afweten.

8. Het hoofddeksel is het belangrijkste deksel, toch? Een speciale eau de cologne is de hoofdeau-de-cologne, die ook in een speciaal
eau-de-cologneflesje zit. Zij heeft in haar leven een Doel met een hoofdletter (vergelijk de Kunst met een grote K). De (Brusselse) Hoofdstedelijke Raad is het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De ehs, ook EHS, is de ecologische hoofdstructuur. Het merinosschaap behoort tot de hooglandse [algemeen] schapen. De titel van Prins Carnaval in Maastricht is Zijne Hooglustigheid. Een hooisteker of hooidokter moet natuurlijk wel een hooi-ijzer hebben. De hooiwulp is een rosse grutto en hookahs zijn waterpijpen (net als nargilehs). De (Arumer - dat niet in wdb.) Zwarte Hoop was het Friese rebellenleger dat door Pier Gerlofs Donia werd gevormd om zich te verzetten tegen Habsburgers en Saksen.

9. Wie spreekt er nog Hooghollands? Somalië is de Hoorn van Afrika. Men moet de hop-over [oversteekplaats] gebruiken. Hopi is de naam van een Noord-Amerikaans indianenvolk. Het Hoornse Hop is totaal iets anders dan de Haagse hopjes. Bij de hoquetus hoor je altijd maar één partij tegelijk. Horae subsicivae zijn snipperuren. Uit het rijk van Djenghis Khan (13e-15e eeuw) is (het los samenhangende rijk van) de Gouden Horde ontstaan. Is horiatiki [Griekse salade met schapenkaas] smakelijker dan fetasalade? Hij is zo horny [geil] als een bok, een bos uien of als boter. Eddy Merckx was hors catégorie. Waarom heet een horsmakreel ook wel marsbanker? Tegen een geit zeg je: "Hort sik", tegen andere dieren "Hortsik" (tenminste, totdat VD anders beslist heeft - 2020 nog niet). In mijn hortus conclusus heb ik een bijzondere hortus siccus [verzameling gedroogde planten]. Het hotel de Houten Lepel is nu eenmaal geen hotel mama.

10. In een hôtel garni kan de hotelier (VD ook: hôtelier) toch zeker zelf wel eten? Wat was hot or not in 2015 (zo'n dictee en de oVD verouderen vanzelf)? De Hottentotten zijn de Khoikhoi, verwant aan de Bosjesmannen. Hij valt op hotties [seksueel aantrekkelijk], zeker als ze in een hottub zitten. Houd links, dan links voorsorteren en vervolgens linksaf gaan, links afslaan. Hij werd in de Leidse Hout vermoord. Die argumenten lijken me houtsnijdend. Is dat bidden van die valk of leeuwerik in de lucht zoiets als hoveren [zweven]? Wil je vrijen, heb je HSDD: hypoactive sexual desire disorder, een opwindingsstoornis. Eén huib, twee huipen, één huiben [steenuil], twee huibens. Heeft u bloeiende hoya's? Pas op voor barracuda's [zeer vraatzuchtige vis]!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten