donderdag 5 februari 2015

0506 Dictee woensdag 04 feb 2015 (9): dictee 816 (deel 1) √

Dictee - dictees [0506]

Oefendictee 816 (deel 1)

Dictee 816, alinea 1 t/m 3.

1. Het Huis ten Bosch staat in het Haagse Bos. Met huil-tv worden vast smartlappen, tranentrekkers en tearjerkers bedoeld. De Huisorde van Oranje is in 1905 ingesteld. Mao Zedong was verantwoordelijk voor de hukou, een zeker sociaal systeem in China. Op de SEH wordt spoedeisende hulp verleend. Een hulpkok, een aide de cuisine, is verantwoordelijk voor de mise-en-place in de keuken. Een hulprib is een tierceron. Wat is het e-mailadres van die hulpsinterklazen- en -pietenpool? In het hulzebos [hulstbos] lagen nog hulzen van de Eerste Wereldoorlog. De hummus wordt wel als tussendoorhapje gegeten. Valt er nog wat te huttemannen [versieren, seks hebben]? Wie wil er nog hüttenkäse? Tegen een bravo [huurmoordenaar] ga je toch niet 'bravo' roepen? De god van het huwelijk is Hymen. Moet uitgesproken ik het huwelijksbed rein houden?

2. Hij is behoorlijk kritisch, maar ook hypocritisch [schijnheilig]. Het iaido is de Japanse schermkunst. Een i-ad is een interactieve reclamespot, uitgezonden via een (digitaal) tv-kanaal. Met ideeënarmoede ben je ideeëloos. Een idee-fixe is meestal geen idée reçue. Op-en-top is identiek aan op end' op. Zijn er nog idisten [kunsttaal Ido] in de zaal? Mijn opoe ging naar het openluchtspel in Diever (Drenthe), mijn beppe ging naar het iepenloftspul in Jorwerd (Friesland). In Leeuwarden is er tijdens de zomer onder de iepen een iepenloftspul dicht bij een loft [loftwoning, bovenverdieping industrieel pand], waar voortdurend spul [ruzie] is. Vergelijk ietsisme eens met niksisme. De Grote IJsbarrière is de loodrechte muur van ijs in de Rosszee, het begin van de ijskap van de Zuidpool. De ijzerhart [boom, lucht] ontnam de (het) ijzerhard [plant, grond] alle zonlicht. Waar staat die IJzertoren? Bij een ik-bv zijn alle aandelen in handen van de eigenaar-grootaandeelhouder. Wat is een ik-opatestament? In die
ik-roman hadden ze het soms over iksterns. Mosterd na de maaltijd is zoiets als een Ilias na Homerus.

3. Een synoniem van ikz is TQM. Hadden we nu croquembouche of île flottante besteld? Instant messaging wordt afgekort tot IM. Implacabel [k] is onverzoenbaar. Klinkt verheven, is banaal: impotentia coeundi [onvermogen krijgen erectie]. Dat lijkt me een imprakticabel plan. Imprudent [onvoorzichtig] zijn, en dan nog impudent [brutaal] ook? Zij waren kompanen in Baccho et Venere. Karel is in between jobs. Succes met je examen: in bocca al lupo [in de bek van de wolf]. Die beslissing van Napoleon Bonaparte was in bonam partem [goedbedoeld, in gunstige zin]. Incarnatie en reïncarnatie, importeren en re-importeren. Bij het comptoneffect vindt incoherente verstrooiing plaats. Indices (aanwijzingen, vingerwijzingen) zijn geen indices (zoals daar is de prijsindex) [ook: indexen]. Dat Indo-Maleise indomeisje is heel mooi en houdt van indorock. Zo'n touche-à-tout dringt zich overal in en drinkt zich vervolgens behoorlijk in.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten