vrijdag 6 februari 2015

0509 Dictee woensdag 04 feb 2015 (12): dictee Han Juridisch Dictee 2014 √

Dictee - dictees [0509]

HAN Juridisch Dictee 2014 [HAN University of Applied Sciences]

Doe mee, doe vooral mee

1. Op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, wordt de troonrede voorgelezen. Ex-premier Lubbers heeft de tekst hiervan eens gekenschetst als een coproductie tussen de vorst en hem. Anno Domini 2013 mocht Willem-Alexander in de Ridderzaal in
's-Gravenhage deze immense voorleesexercitie uitvoeren. Er werd door het journaille vooraf druk gespeculeerd of hij hierbij een iPad zou gebruiken. Deze verwachting werd gelogenstraft, want al bladerend kweet hij zich van zijn taak.

2. Hij kon niet bevroeden dat een door hem uitgesproken woord later door de illustere leden van het Genootschap Onze Taal gekozen zou worden tot het woord van het jaar. Onder andere de feestelijk uitgedoste leden van de Staten-Generaal en van de Hoge Colleges van Staat hoorden hem declameren dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger zijn geworden en dat dit, in combinatie met noodzakelijke beknotting van overheidstekorten, ertoe leidt dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving.

3. Daarnaast werd opgemerkt dat eenieder die dat kan verantwoordelijkheid dient te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving. In 1991 heeft Kok, destijds de primus inter pares van de ministerraad, tijdens een PvdA-bijeenkomst hierover al een enthousiast pleidooi gehouden. De essentie van deze boodschap was reeds enkele decennia eerder tijdens zijn inaugurele rede door John F. Kennedy verwoord. "Vraag niet wat uw land voor u kan doen: vraag wat u voor uw land kunt doen."

4. Zou er door de koning gerefereerd zijn aan de uitspraken van Rutte die tijdens een interview een appel deed op de burgers teneinde ze te bewegen over te gaan tot de aankoop van een huis of een fonkelnieuwe bolide? Ik prefereer dan, zoals wijd en zijd bekend is, een snelle auto, bestand tegen tegen- en zijwind, waarmee ik mij regelmatig al accelererend, slalommend en drempels vermijdend over 's heren wegen spoed. Ben ik bij vervanging hiervan dan al een participerende burger? Niemand die het weet.

5. Veel criticasters hebben inmiddels hun opinie geventileerd in dag- en weekbladen. Participeren is, zo wordt beweerd, niet het uitvoeren van re-integratieverplichtingen die opgenomen zijn in diverse socialezekerheidswetten, niet het wellicht antifeministische standpunt dat vrouwen meer bezig dienen te zijn met hun zorgtaken en niet het overdragen van bevoegdheden aan decentrale overheidsorganen. Wat het wel is, blijft diffuus. Is het simpelweg de bedoeling dat men zijn eigen boontjes dopt? Zou de titel van dit dictee de lading dekken?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten