dinsdag 3 februari 2015

0503 Dictee woensdag 04 feb 2015 (6): dictee 815 (deel 2) √

Dictee - dictees [0503]

Oefendictee 815 (deel 2)

Dictee 815, alinea 4 t/m 6.

4. De Deense wiskundige Piet Hein heeft hex [bordspel] uitgevonden. De heks had seks met haar ex. Voor de nylon-6,6-fabricage [VD: nylon-6,6] gebruiken ze hexamethyleendiamine. Wormkoekjes bevatten hexylresorcinol. Een hezbollah is een Hezbollahstrijder. Een hibakusha herinnert ons pijnlijk aan Hiroshima of Nagasaki. De calcaneusspoor is de hielspoor. Hierbenevens zend ik u een bijbel. Hangt het hiervoormaals samen met de reïncarnatie? In het hiernavolgende wordt het uitgelegd [dit is een geïsoleerde zin!]. Zo'n high-end stereo-installatie is wel je van het (je het van dat). De HIJSM was de Hollandsche IJzeren Spoorweg-maatschappij. Een hillula is een feestdag ter nagedachtenis van het overlijden van een tsadiek [Hebreeuws - rechtvaardige, mv. tsadikim]. Het barstte er van de himbo's [man met ordinair schoonheidsideaal] en bimbo's [idem, vrouw]. De liefde was hinc inde (juridische term), wederzijds. Wij zouden hem een jonge kluizenaar noemen, maar Japanners noemen hem een hikikomori, je ziet hem nooit meer buitenshuis. Een hinkjambe is een choliambe.

5. Mag dit wel volgens de Hinderwet? Deze religieuze hindoes houden wel van hindipop. Hipo's zijn high potentials, hypo's niet. De Hippocreen (Hippocrene) was de hengstenbron. Al ben je door hem geobsedeerd, je hoeft nog niet his master's voice te zijn! Wat voor een sissend geluid in hoge frequenties is hiss [band- of FM-ruis tussen stations in] eigenlijk? Heel bekend zijn Hoofts Nederlandse Historiën. De historikerstreit ging over de interpretatie van de historie. De Hiswa is de Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport. De tabloids bedienen zich van
hit-and-runjournalistiek. Een hittepetit op een hittenwagen die hittekramp krijgt: laat me niet lachen! De hiziki is een zekere zeewiersoort.

6. Het hiv is het human immunodeficiency virus en verantwoordelijk voor hiv-infecties (haa-ie-vee - ook hivinfecties - hihf). De afkorting h.l.q.c. staat voor hora locoque consuetis (op de gewone tijd en plaats). De internetextensie hm is die van de Heard- en McDonaldeilanden. Hoarding is verzamelwoede en hoaxen is onjuiste of misleidende informatie verspreiden, met name via internet. Heb ik je toch mooi te pakken: hoc habet [die zit!]! Hou eens op met dat hocus-pocusgedoe [hocus pocus]. Hipperdeklinken zijn vlooien. Dit hoefijzertje is een porte-bonheur. Ik zit regelmatig midden in het hoefijzerverkeer [zoek maar op - Zeeuws-Vlaanderen: via België naar Nederland], ik zit daar dan middenin. Ook 'hoekerker' spreek je vast verkeerd uit. Aan het woord 'hoefverwijder' ontbreken echt geen letters! Alles lag er hoeks en dwars, kris en kras, kriskras (schots en scheef). Je bent alweer je hoffmann(s)druppels vergeten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten