vrijdag 1 maart 2019

1519 Dictee vrijdag 01 maart 2019 (1) dictee van Kampen 2019 √

Dictee - dictees [1519]

Het dictee van Kampen 2019

Vuurloos kokkerellen (auteur: Hans Renkema)

1. Anders dan bij de kip-of-eikwestie ligt het voor de hand dat culinaire activiteiten zich pas ontplooiden nadat hominiden [mensachtigen, wel: Hominidae], volgens veel archeologen vanaf homo erectus [rechtop gaande mens], volgens anderen pas vanaf homo sapiens [moderne mens, denkende mens], pyrotechniek [vuurwerkerij, kunst van vuurwerk maken] zich eigen hadden gemaakt [beter: zich pyrotechniek eigen hadden gemaakt of: hadden eigen gemaakt], wellicht gepaard gaande met de observatie dat geroosterd vlees van dieren omgekomen in natuurbranden appetijtelijker en digestief efficiënter is.

2. Het gebruik van vuur voor chauffage en afschrikken van predatoren [roofdier] is zeker van meet af aan evident contrair tot aan meer gesofisticeerde toepassing in de voedselbereiding waarin men – ongetwijfeld met veel trial-and-error [vallen en opstaan] – ontdekte dat gekookte knollen en gewassen veel beter te behappen zijn en dat zelfs giftige planten door koken gedetoxt [het lichaam ontgiften] worden.

3. Dit vroege kokkerellen is van significant evolutionaire betekenis voor de verdere ontwikkeling van de hominiden doordat het rauwe, vezelrijke dieet, waarop ad infinitum [eindeloos] gekauwd moest worden, gesubstitueerd werd door calorierijke nutriënten [voedingsstof] met genoeg energie voor de intensief metabolische [tot de stofwisseling behorend of daarbij ontstaan] hersenactiviteit, met aan de ene kant een crescendo van [schrijf een Duitse komma, staat op zich wel in VD, bij lemma 'komma'; bleek uit latere context – het kwam nog een keer voor – gewoon een 'slash' te zijn:] hersenvolume/massa [Taalunie: of /-massa, vraag verstuurd - inderdaad met streepje, de hele constructie wordt ongelukkig genoemd] maar aan de andere kant een diminuendo [afnemend in sterkte] van kakement [kaken, mond, bakkes, gezicht] en dentuur [gebit, toestand ervan] als gevolg.

4. Ongetwijfeld dus met roots in de prehistorie met primitief koken en grillen tot aan de cajunkeuken [uitspraak: kee-dzjuhn] [Cajun = afstammeling van Franse kolonisten in de zuidelijke staten van Amerika, m.n. in Louisiana] van vandaag heeft het koken een hoge vlucht genomen en hebben nieuwsgierigheid en de altijd aanwezige lust tot experimenteren geleid tot een schier oneindige diversifiëring [diversificeren zou ook kunnen, andere uitspraak] in gerechten en dito recepten waarbij, bij alle variabelen, er een markante constante prominent aanwezig is: het kookvuur.

5. Van oeroude houtskoolvuurtjes tot aan draagbare souvlakigrills [souvlaki = Grieks gerecht, houten pin, geroosterd (lams)vlees] van de Myceners [inwoners Mycene], van steenoventjes en petroleumstellen tot aan de modernste met piëzo-elektrische [sommige kristallen krijgen op bepaalde plaatsen elektrische ladingen door druk- of trekkrachten] ontsteking uitgeruste gasfornuizen, bleef het vuur het cruciale element dat zich zelfs nog laat ontwaren in de vitrokeramische [uitleg lastig, veel overeenkomsten met inductie – ceramische mag ook: zelfde uitspraak] kookplaat waar onder [los! – betekenis] het geharde glas de infraroodelementen [geven straling met zekere golflengte] [schrijf met Duitse komma:] en/of halogeenstralers [kortere golflengte] vurig rood kleuren [los, * kleuren geeft niks met een kleur aaneen, idem * verven, daar wel: blauwverven, maar dat heeft een heel specifieke betekenis].

6. Hoewel het octrooi dateert van [schrijf beide met cijfers:] 1907 verscheen pas in 1977 het eerste kooktoestel op de markt dat vuurloos werkt [schrijf met afko: namelijk:] nl. een kookplaat van gehard krasbestendig glas met daaronder solenoïden [schroefvormig om cilinder gewonden spoel, vgl. transformator] die door het glas heen snel wisselende magnetische velden opwekken die rechtstreeks de ijzeratomen in de panbodem exciteren [prikkelen] zodat deze warm tot zeer heet wordt al naargelang [altijd aaneen] de teslasterkte [eenheid van magnetische inductie, T], te relateren aan het de aangewende ampèrage [stroomsterkte in ampères, A].

7. Koken [schrijf als afko: door middel van:] d.m.v. inductie biedt extensief en safe gebruiksgemak, via een smetteloos blijvende pannenset vanwege absente lekkende gasvlammen die gelekte koolhydraten karamelliseren [suiker smelten], de rapiditeit [snelheid] in verhitting, de minutieuze thermische controle, koel blijvende [preciezen: niet in wdb., dus los, rekkelijken: naar analogie van groenblijvend mogelijk ook aaneen] pannengrepen, schonere afzuiginstallatie door minder convectie en vooral het verlost zijn van iteratief moeizaam gekrab met schuursponsen [GB, VD ook: sponzen, zelfde uitspraak] en andere utensiliën [gereedschap, werktuigen] om pannendragers, branderdoppen en -kelken [hier is 'brander' weggelaten] te cleanen waar nu wat keramischekookplaatreiniger [aaneen, driedelige samenstelling: niet de reiniger is keramisch maar de kookplaat
((a + b) + c) - ((keramische + kookplaat) + reiniger)]
[ook: ceramisch, zelfde uitspraak!] en keukenrolpapier volstaan.


8. Het bereiden van een tournedostje, een kaassouffleetje, een sateetje, een tiramisu’tje, een viergangendinertje, het arroseren [tijdens het braden met vet bedruipen] van sukadelappen [sukade geen mv.] of koteletjes, het bereiden van een heerlijke ravigotesaus [mayonaise, met veel kruiden] waarvan de correcte ingrediënten in de receptuur kunnen worden afgelezen met een harrypotterleesbrilletje, maar ook strijk-en-zet kant-en-klaarmaaltijden opwarmen en overig gekokkerel gaat allemaal zoveel plezieriger op de moderne inductiekookplaat waarmee je in de keuken ook nog eens van het gas af bent.

 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten