zondag 24 maart 2019

1544 Dictee zondag 24 maart 2019 (2) dictee Oefendictee maart 2019 (4) √

Dictee - dictees [1544]

Oefendictee maart 2019 (4)

1. Een AA-limousine is van het Koninklijk Huis. Je zult maar een goede snee aan hebben. In een abalonenschotel zitten zeeoren. Laten we maar berusten, acquiesceren. Atten doe je met een adje. Je moet mijn woorden niet al te ad litteram nemen. Jazeker: afferent is toevoerend en efferent is afvoerend. Zijn alleenheid maakte hem somber: de aleenheid was ook nog eens zo groot ... Ze schrokken zich het apelazarus, toen ik zei dat ook mijn schoonmoeder zou paraisseren: ik moest de boel echt apaiseren. Gezocht op *français*: à la Française (op z'n Frans), Comédie-Française (officieel: Théâtre-Français), française (dans, gewone quadrille), Française (Franse), la clarté française (de helderheid in de Franse uitdrukkingswijze), mal français (syfilis), devies van de Académie française: à l'immortalité en
CFP-frank: Comptoirs Français du Pacifique-frank = Franse Kassen van de Pacific-frank (munteenheid van Frans-Polynesië,
Nieuw-Caledonië en Wallis en Futu
na).


2. Verder: COCOF: in BE Commission Communautaire Française = Franse Gemeenschapscommissie, Franglais = Frans dat doorspekt is met Engelse termen en zinswendingen, immortels = lid van de Académie française (de onsterfelijken), RF = République Française, de Franse Republiek, RTBF = Radio-Télévision Belge de la Communauté Française (publieke Franstalige Belgische radio- en televisieomroep), SNCF = Société Nationale des Chemins de Fer Français (Franse spoorwegmaatschappij) en de Veertigen (leden van de Académie française). De jaren veertig (40) zijn de jaren '40-'49 van de bedoelde eeuw. Heerlijk, zo'n engelsebol [VD: Engelse bol]. Volgens VD is een cifbeding een cost, insurance, freight-beding. Vergelijk cifc, cific, cif n.a.g., cif n.u.g. en naverzekering.

3. Een consigliere [uitspraak!] is een raadsman (bv. van de maffia). Hij is zijn patje kwijt. In NL is de PEMBA de Wet Premiedifferentiatie en Marktwerking bij Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, op de Antillen is pemba pijpaarde, gebruikt bij wintirituelen. 19/03/2019: er heeft weer een VD-update plaatsgevonden, nu 383.428 items! De cor vond dat de directeur weg moest en ieder dronk daar nog een côtes du Rhône op. Is hij nu Rotwelschsprekend of Welshsprekend? Daaraanvolgend is dav., maar d.a.v. is daaraan voorafgaand. En de afkorting d.e.t. staat voor daarentegen. Met GW wordt in NL de dienst Gemeentewerken aangeduid. In het gedicht in di-jambus kwam een dijader voor. Een doblispiegel is een dode- en blindehoekspiegel. E.p. heeft betrekking op en passant slaan, een en-passantslag.

4. Een vampirella is een vrouwelijke vampier. Op de Filipijnen kent men nauwelijks filippica's. Haar uiterlijk: hoezo lelijk? Een overmatige schildklierwerking heet hyperthyreoïdie. Vandaag behandelen we het ijzer-II- en -III-sulfaat. De incontinent moest in continenti naar nummer honderd (100 – numero honderd, het toilet). De Jakobsdag is aan de Heilige (H.) Jakobus gewijd. Dit geeft verwarring: scala caeli, dat is een jakobsladder en Rorate coeli desuper: Dauwt hemelen, uit den hoge. De jarl trek eropuit in zijn yawl. Is jouw kapsel al gelexicaliseerd: beatrixkapsel, fabiolakapsel, maar Jeroen Pauwkapsel. Hé joh, pas op die jodhpurs! Een action de jouissance, is dat jouïsseren? Dat is heel subtiel: kalos k'agathos [uitdr.] = rechtschapen naar lichaam en ziel (substantief = znw. kalokagathia) en (znw.) to kalon k'agathon = het mooie en het goede. Nori = zeewier, norit = actieve, zuivere kool. Een kant-en-klaarmaaltijd bestaat uit kant-en-klare producten. Je kunt de kast in gaan en de kast uit [uit de kast] komen. Let op: KiB minus kB = 24 bytes.

5. Een koebba is een koepeldak van een moskee. De keizer van China is de Zoon des hemels, een gewone Chinees is zoon van het Hemelse Rijk en China zelf is het Hemelse Rijk. Even herhalen: kaffiya = keffiyeh = kufiyyah =mani. De kiur kon niet meer toekijken hoe de judoër (judoka) zijn graad (de kiyu) ontving. Het klassenwerk leverde klassewerk op. De kobmeeuwen kliauwden. De kompel kreeg een aanmaningsbrief, een compel. Komaan, kom op! 'Komsa' en 'çomme ça' zijn niet helemaal toetmem. Om het simpel te houden: in BE fijn stof en kortgeding, in NL fijnstof en kort geding. Er zijn Laagland- en
berg-Schotten (Hooglanders; een Schotse hooglander is een rund). We schrokken ons het lebbes, het leplazarus. Het lauwebrijkookproduct viel niet in de smaak. De mathematicus in zijn langarm-T-shirt wist het: log log tien miljard is een. Het meervoud van Mij. (maatschappij) is Mijen.

6. VD, ik zou los-en-laadbedrijf schrijven. Zie ook
papa-en-mamabedrijf, cash-and-carrybedrijf en koffie-en-theebedrijf. Bij mobilisatie kregen soldaten een entrée de campagne. Bij het schermen zit onder niveau maître het niveau prévôt. Wat talen betreft: de Malagassische taal is Malagasi, het Malayalam is een Dravidische taal in Zuid-India. De metteur en scène gaat over de mise-en-scène. Als nee-stemmer was de neezegger wel consequent. Wat is jullie next best oplossing? De oxymoron 'levend dood' wordt niet veel gebruikt. Het out-of-the-bluedenken is een kwestie van out of the blue denken. Als Joodse groet kennen we 'sjalom'. Kijk, de man met de pinokkioneus! De princess charming bleek een princesse lointaine te zijn. Het was 30 p.C. (post Christum). De afkortingen van protestants-christelijk zijn p.-c. en prot.-chr. Pyretrine is een insectendodend middel. De Pyrenese en de Goereese hadden een birelatie. Na het quinoa eten quiltte ik een kilt voor die berg-Schot.


7. Er was een rachel te kort: dat was een lelijke raggel. Reciprociteit is een reciproque relatie. Een Kind van Staat wordt vanwege 's rijks kas onderhouden (met name Prins Willem III na 1666). Quizvraagje: waar hebben ze de riyal en waar de rial, in resp. Jemen en Saudi-Arabië [ook: oe] of omgekeerd? Is die Romeinse acht wel goed geschreven? Het woord 'rorschachtest' schrijf ik altijd weer fout. De ene helft van mijn vondsten komt in een oefendictee, de andere helft wordt genoteerd voor komende dictees: mind you! Hoe heet die souschef in het souterrain ook alweer? In het Italiaans is langzamerhand poco a poco, in SR pokopoko. Heeft een paternosterlift iets te maken met een pornoster? Ik moet kond doen van het feit dat posterieur ook kont genoemd wordt. Hoe spreek je 'caduceus' (mercuriusstaf) uit?

8. De term 'struggle for life' (strijd om het bestaan) danken we aan Darwin. Dit dier behoort tot species (afko: sp. of spec. – speciën) dezes. Met het butohspel beelden Japanse dansers leven en dood uit. De jappen gingen in hun japanner naar de japanner alwaar japanner op het menu stond. Op de terugweg aten ze jap [drop] en controleerden ze hun rekening op de japanner. De ellende zou de spuigaten uitlopen en de pan uit rijzen. Ze zouden caelum et terras miscere (hemel en aarde bewegen) om hun zin te krijgen. Een staakt-het-vuren is gevolg van het bevel 'staak het vuren'. Een suzonnetje is een kleine suçon. Op het supreme (suprême) moment liet hij het afweten. Op grond van soera 87 werd het in surah verpakte medicijn aan het paard met de surraziekte toegediend. Syndikeren doe je bij een syndicaat. Ik vind die tex-mexmuziek mooi. In Ethiopië spreken ze Tigrinya. Een
tinus-aan-de-rekstok is schertsend een jan-an-de-lat. Ze gebruikte haar tissuutje als tissuetje. Een voorbeeld van een touche is een rectaal toucher. Die huizen zijn twee onder een kap.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten