dinsdag 12 maart 2019

1531 Dictee dinsdag 12 maart 2019 (1) dictee Groot Teylinger Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1531]

Groot Teylinger Dictee 2019

(Geen titel, auteur: Max van der Zwaag)

1. Het zal het achtuurjournaal (8 uurjournaal) niet halen dat taalontwikkeling heden ten dage steevast wordt veronachtzaamd. Het is geen onderwerp dat blokkeerfriezen [staat in oVD] of neerlandici in fluorescerende gele hesjes zal mobiliseren.

2. Toch lijdt het geen twijfel dat het te allen tijde van belang is dat ouders met hun bloedjes van kinderen kunnen lezen en schrijven. Taalontwikkeling is sowieso geen niemendalletje. Het lijkt voor de hand liggend dat die niet is voorbehouden aan taalvirtuozen. Welbeschouwd is taal als haarlemmerolie in onze samenleving. Toch denkt mijn bijdehante twee-eiige tweeling daar anders over. Zij, exponenten van de apenstaartgeneratie banen zich met tenhemelschreiend taalgebruik een weg door de ether. Zo appen zij in houtje-touwtje–Nederlands [n, geen streepje?] of steenkolenengels elkaar hun zielenroerselen.

3. Hun zogenaamde no-nonsensetaal bedient zich van niet mis te verstane bewoordingen maar mist nuance en heeft de precisie  van gillende keukenmeiden. Als daar dan stante pede een vileine reactie op volgt , is het effect vaak allerbelabberdst. In tegenstelling tot wat mijn kroost beweert, ben ik geenszins een antiquarische ouder die pleit voor een renaissance van Oudhollands of zelfs craquelé taalgebruik, laat staan dat ik wil jeremiëren over d's , t's, apostrofs of trema's.

4. Taalontwikkelingbevorderend [analogie met verkoopbevorderend, met *bevorderend: heel veel (71) treffers in oVD, ook is -bevorderend een lemma!] is, onder andere, voorlezen, praten met je kind en het laten benoemen wat het doet als het speelt; het vraagt om aandacht van jongs af aan. Taal laat zich niet rigoureus opkalefateren door een krankjorum en ijlings in elkaar geflanst dictee met een exorbitante complexiteit, die een top tien aan excentrieke woorden bevat. Het consciëntieus en uitentreuren vanbuiten leren van een santenkraam aan uitzonderingen helpt evenmin.

5. Het is mijn hartenkreet dat u met ongebreideld enthousiasme uw tanden zet in dit dictee en, al is het te elfder ure, uw talenknobbel een metamorfose gunt en tegelijkertijd talrijke taalarme kinderen een taalrijke toekomst.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten