zaterdag 30 maart 2019

1550 Dictee zaterdag 30 maart 2019 (1) dictee Groot Dictee van Heiloo 2016 √

Dictee - dictees [1550]

Groot Dictee van Heiloo 2016

Onze Duitse buren (auteur: Joop Tulp)

1. Vroeger herkende je een Duitser aan zijn outfit. Op het strand was hij uitgedost met gummilaarzen [ook: gummi laarzen] en regenjack. Hij bewaakte daar zijn kuil als een feodaal [ook: feudaal] vorst. Heden ten dage is een Duitser veelal oké (ook: OK) en herken je hem aan zijn beminnelijkheid en fietshelm.

2. Zijn Duitsers humoristisch? Volgens sommigen is een grappige Duitser een contradictio in terminis en het boek '1000 jaar Duitse humor' zou flinterdun zijn. Voetbaltrainer en voormalig bondscoach Van Gaal kon Duitsers met zijn steenkolenduits gelukkigerwijs laten lachen.

3. Duitsers staan bekend om hun regelgevoeligheid en accuratesse. Het was dus opzienbarend dat de auto-industrie eind vorig jaar opschrok van manipulaties bij het Volkswagenconcern. De directie maskeerde inferieure techniek met sjoemelsoftware waardoor de
CO₂-emissie van meerdere dieselmodellen schijnbaar verlaagd werd. Ook de stikstofoxide-uitstoot [mv. n/s] van onder meer cabriolets werd verhuld. De multinational liep reputatieschade op waardoor de beurswaarde deels verdampte. Middels [door middel van] een gefaseerde aanpak verwacht het bedrijf dat de meeste diesels na een software-update de garages weer kunnen verlaten. 


4. De Bondsrepubliek is voor Nederland een excellente handelspartner. Duitsland is ons prominentste transitland naar andere Europese landen. Er wordt over en weer ge-e-maild, gefaxt en gewhatsappt. Uit Duitsland worden vooral chemische en farmaceutische producten en machines geïmporteerd. De belangrijkste exportproducten naar onze oosterburen zijn aardolieproducten, aardgas en chemische producten. We werken nauw samen op het gebied van infrastructuur, transport en telecommunicatie. Iemand met kennis van de Duitse taal geniet sowieso prioriteit als potentiële werknemer in onze export- en toeristenindustrie. Havoërs en vwo'ers met zakeninstinct doen er volgens ingewijden überhaupt goed aan Duits in hun vakkenpakket op te nemen om zo anschluss te krijgen bij onze goede handelsburen.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten